Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bezelye konservesi

Bezelye konservesi
 

Kış hazırlıkları ağız tadına ve mutfağına düşkün olanlar için yapmakla bitmez. Bezelyelerin de mevsimi geçmeden derin dondurucuya atabilirsiniz veya evde sağlıklı bir şekilde bezelye konservesi yapabilirsiniz.

Aslında zahmetsiz olması ve risk almama açısından derin dondurucuda yeriniz varsa oraya atmak en iyisi ama yer kalmayınca ya da bol miktarda yapmak isteyenler için bezelyelerin konservesini yapmak daha iyi olur.

Bezelyeler kaynayınca nişasta salacağı için kullanılacak olan suyuna birkaç tane limon tuzu kullanmakta fayda vardır ayrıca içine domates dilimleri de atabilirsiniz.

Malzemeler:

1 kilo bezelye

1 büyük 1 küçük cam kavanoz ve kullanılmamış kapaklar( 1litrelik ve ½ litrelik cam kavanoz)

İri limon tuzu

İri tuz (kaya tuzu veya deniz tuzu)

Yapılışı:

Önce kavanozlar ve kapakları kaynar suda 10 dakika kaynatılır ve iç kısımlarına el değdirmeden tencereden çıkarılır.

Bezelyeler kabuklarından ayrıldıktan sonra birkaç kez yıkanır. Tencerede kaynayan suyun içine atılarak beş dakika haşlanır. Bezelyelerin haşlandığı kaynar su atılmaz.

Haşlanan bezelyeler kaynar suda bekletilmiş kevgirle çıkarılır ve kavanozlara yerleştirilir. Kaynamış bezelye suyu üzerlerine doldurulur. Büyük kavanoza 1 çay kaşığı iri tuz, küçük kavanoza yarım çay kaşığı iri tuz kullanılır.

Bezelyeler kaynama esnasında nişasta vereceği için her kavanoza 2 tane iri limon tuzu atılabilir.

Arzu ederseniz dilimlenmiş domatesler de koyabilirsiniz, domatesler bezelye suyunun asidini de artırır.

Bezelyeler ve suyu kavanozda iki parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur ve kapakları sıkıca kapatılır.

Su dolu büyük bir tencerenin içinde aralarına büyük metal kevgirler veya bez konularak 40 dakika kaynatılır.

Kavanozlar bir havlu üzerine ters çevrilerek 1 gün bekletilir ve kapaklarında sızıntı olmazsa serin ve ışık görmeyen bir yerde saklanır.

Önemli not: Bir günün sonunda sızıntı olmasa dahi yavaş yavaş kapaklar birkaç günün sonunda   gevşeyebilir, sıkıca kapakların kilitlenmesi için bekletilen bir günün sonunda soğuyan bezelye kavanozlarını 1 günde buzdolabında bekleterek kapakların iyice sıkılaşmasını sağlayın.

Güzel günlerde tüketmeniz dileğiyle afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..