Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

19 Eylül '19

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Biberiye Bakımı Nasıl Olmalı?

Mutfağımızın vazgeçilmez baharatı olan biberiye bitkisini kendiniz yetiştirmek ister misiniz? Haydi o zaman adım adım biberiye yetiştirme tekniklerini öğrenelim.

1- Öncelikle biberiyenizi nerede yetiştireceğinize karar verin. Bahçede mi? balkonda mı? terasta mı?

2- Nerede yetiştireceğinize karar verdiyseniz bitkinin toprağını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Biberiye toprağı kumlu, torflu, ve vitamin bakımından zengin olmalıdır. Asitli topraklar kullanılmamalıdır.

3- Yetiştireceğiniz biberiye bitkisini güneş alan bir yerde muhafaza ediniz. Akdeniz bitkisi olan bu aromatik günde en az 4-6 saat güneş görmesi gereklidir.

4- Biberiye bitkileri susuzluğa dayanıklılık gösterebilir. Ama gelişim aşamasında düzenli sulama ister. Bu nedenle bitkinin toprağı kurudukça su verilmelidir. Yaz mevsiminde sulama arttırılmalı, kışın ise azaltılmalıdır.

5- Biberiye bitkinizi saksıda yetiştirmek isterseniz seçeceğiniz saksının boyutunun, bitki boyutundan iki katı büyüklüğünde olmalıdır. Çünkü bitki kazık kök yaptığından, rahat gelişebilmek adına bitki geniş saksı içerisinde yetiştirilmelidir.

6- Biberiye yetiştireceğiniz saksının alt tarafında mutlaka delik olmalıdır. Biberiyede drenaj önemlidir. Saksı içerisinde biriken su zamanla bitki köklerinin çürümesine neden olur.

7- Bahçede yetiştireceğiniz biberiye bitkisine geniş yer açın. İlk yıllarda boyuna gelişen bitki sonraki zamanlarda yayılarak ve genişleyerek büyüme göstermektedir.

8- Biberiye bitkisi sinek ve kötü koku önleyici özelliği vardır. Bu nedenle güzel kokmasını istediğiniz yerde, yetiştirebilirsiniz.

9- Biberiye bitkileri budanmaktan çok hoşlanır. Budamayı ilkbahar ve yaz mevsimlerinde rahatlıkla yapabilirsiniz. Budamada elde ettiğiniz biberiye dallarını; ister üretimde isterde baharat olarak kullanabilirsiniz.

10- Baharat olarak kullanmak istediğiniz biberiye dallarını uygun boyutlarda küçük parçalara ayırın. Temiz bir örtü üzerine serin ve güneş ışığı altında 2-3-4 saat bekletin. Biberiyenin kuruluk durumuna göre bekletme işini birkaç gün daha sürdürebilirsiniz.

11- Gerek mutfaklarda, gerek kozmetik sektöründe oldukça tercih edilen biberiye bitkisinin çicekleri de kokulu olup ilkbahar mevsiminde mor-lila renklerinde küçük boyutta ortaya çıkar.

Huzur, Mutluluk ve Sevgi etrafınızı sımsıkı sarması dileğimle………..

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..