Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Biberiye'den kalbe destek

Biberiye'den kalbe destek
 

Doğadan kalbe yan etkisiz destek


BİBERİYE YAPRAĞI ( Rosmarini folium) 

Biberiye yaprağı Alman resmi gazetesinde 30.11.1985 tarihinde yayınlanıp ( Heftnummer:223, ATC-Code:A16AY) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir, ESCOP monografisinde de yer almaktadır. Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak başarıyla kullanılmaktadır. 

Belirtilen kanuna göre biberiye yaprağı doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde katılamaz veya bileşimindeki bazı maddeler ayrılamaz. Çok sayıda firma tarafından ilaç olarak da ( Kneip, Cor-vel vb.) üretilmektedir. 

İlaç etkili (Ecza, drog) kısmı: Biberiye bitkisinin ( Rosmarinus officinalis L.) çiçeklenme zamanında toplanmış taze veya kurutulmuş yaprakları kullanılır. Kokusu kafuru andırır, tadı baharlı ve acıdır. Kurutulmuş yapraklarında en az %1, 2 oranında esans (Eterik yağ) olmalıdır. Bileşiminde: 1, 8-cineol, campfer, pinen, borneol, bornylasetat ve kokusunu belirleyen verbenon bulunur. Ayrıca; Flavonoid yapısında tanen, acı madde ve triterpen asitleri bulunur. 

Etkisi: Safra yolları ve ince barsak kramplarını giderici etki gösterir. Kalp kasılma kuvvetini artırır. Kalp damarlarında (Koroner) kan akışını hızlandırır. Deriyi uyarır, harici kullanımda kanlanmayı artırır. (Ayrıca; İltihaplanmayı önleyici, ağrı dindirici ve HSV-1, HSV-2, ACVres virüslerine karşı etkili olduğu yönünde bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır.) 

Kullanıldığı yerler: Dahilen hazımsızlık sorunlarında kullanılır. Gaz, şişkinlik giderici etki de yapar. Haricen; Dolaşım bozukluklarında, koruyucu olarak romatizma hastalıklarında kullanılır. 

Kullanılmaması gereken haller: Yok. 

Hamilelik ve emzirme dönemindehekim tavsiyesine göre kullanılmalıdır. 

İstenmeyen etkileri: Yok. 

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok. 

Kullanım miktarı: Dahilen; 4-6 gr kurutulmuş biberiye yaprağı. 

Haricen; Banyo için 50 gr kurutulmuş biberiye yaprağı. 

Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış, dövülmüş veya öğütülmüş 1 çay kaşığı biberiye yaprağı fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir. 

Haricen: Banyo için 50 gr ince kıyılmış, dövülmüş veya öğütülmüş biberiye yaprağı üzerine 1 litre kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 15-30 dakika bekletilir, süzülerek banyo suyuna ilave edilir. Hastalıklar bölümündeki bilgiler dikkate alınarak kullanılmalıdır. 

 

Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005. 

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..