Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '09

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
2024
 

Bici bici

Bici bici
 

Bici Bici yaz dönemlerinde Adana ve civarındaki illerde yenen bir tür tatlıdır. En güzeli ve lezzetlisi Adana’da yapılır.

Halk arasında kısaca bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur. Bici Bici neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir üründür.

1 çay bardağı nişasta
6 çay bardağı su
gülsuyu, pudra şekeri
Yarım çay kaşığı kırmızı gıda boyası
3 bardak su
Rendelenmiş buz

Bir porsiyon Bici Bici dört temel malzemeden oluşur:
Bici. Bici Bici'nin katı kısmıdır. Su ve nişasta kaynatılarak kalın bir muhallebi karışımı elde edilir. Karışım bir tepsiye aktarılıp soğutulur. Bu tepsi seyyar arabada servise hazır olarak bulundurulur.

Rendelenmiş buz. Servis için arabadaki büyük buz kalıbından elde edilir.
Tat veren sıvılar. Bunlardan en bilinenleri seyreltilmiş kızılcık şerbeti, meyan kökünden elde edilmiş bir boya ile hazırlanan şurup ve gül suyudur.
Şeker. Genelde pudra şekeri kullanılır, havanda dövülmüş toz şeker de kullanıldığı olur.

Hazırlama ve servis
Normal boy bir kase içine küp küp doğranmış bir miktar bici konur. Özel hazneli bir kürekle kazınan buz, bicinin üzerine kaseden nerdeyse taşan bir tepe oluşturacak şekilde eklenir. Buzun üzerinden şerbetler dökülür, en sonunda şeker serpilir. Şerbet ve şeker nedeniyle eriyen buz, dipteki bicilerin üzerine akar ve bicinin etraflarında inceltilmiş bir şerbet birikir.

Hazırlama şeklinde ufak farklılıklar mümkündür. Ustaların bazısı buzu ekledikten sonra kaşıkla bastırarak ortasını açar ve şekeri oraya doldurur. Şerbeti veya şekeri önceden eklemek ustanın kararıdır. Tabağı süslemek için üstüne bir nane yaprağı bırakılabilir, farklı renkli iki şerbet kullanılabilir veya tekrar beyaz buz eklenebilir.

Adana'daki bazı kafelerde taze meyvelerle hazırlanan bici biciye de rastlanabilir.

Yarasın :-)

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Çocukluğumun en hoş tatlarından biri:) Belki çok kısa bir süre geçirdim Adana'da ama yine de özlüyorum.

Nelliy İzbudak 
 29.12.2009 16:51
Cevap :
Bici...evet çok güzeldir. Sevgimle.  29.12.2009 17:22
 

çekti yazıya tadıyla birlikte :) bir gün gelirsem memleketinize umarım tedavülden kalkmadan tadına bakabilirim tadımlık yoksa yasak bana şekerli şeyler malum diabet :( ...selam ve sevgiler gönderdi gelincik size

B Gelincik 
 08.10.2009 15:25
Cevap :
Şeker yerine nişasta konmakta gerisi doğal bir yiyecek..tedavülden kalkmaz, yaz-kış satılan bulunan bir yiyecek. Bekleriz efendim. Sevgimle.  08.10.2009 15:29
 

Hayatımın 6 yılı Diyarbakır'da geçti. Orada annem bir tatlı yapardı. Nişastayı suyla karıştırdı herhalde. Sonra da dolapta küçük kaplarda dondururdu. Bıçakla kare kare keser, üzerine pekmez dökerdi. Bicimtrak bir şeydi galiba.. Sevgiler.. Ata Kemal Şahin

Ata Kemal Şahin 
 07.09.2009 20:16
Cevap :
Biraz nenziyor ama biz üzerine gül suyu dökeriz..Sevgilerimle.  08.09.2009 9:05
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 111
Toplam yorum
: 825
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 721
Kayıt tarihi
: 22.01.09
 
 

Adana doğumluyum halen bu kentteyim.. Marmara Üniversitesi İşletme mezunuyum. Deneme ve şiir yazıy..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster