Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '18

 
Kategori
Bilişim
 

Big Data Nedir? Ne İşe Yarar?

Big data nedir? Ne işe yarar ve Kullanım alanları nelerdir? sizlere bu yazımda detaylı bir şekilde açıklayacağım.

Big data nedir? sorusunu cevaplamadan önce, anlatmaya (data) yani veri kelimesinden başlayalım. Data, İngilizce ve Latince anlamı olan Datum kelimesinin karşılığıdır. Aslında bunu ham (işlenmiş) enformasyon parçacığı olarak da tanımlayabiliriz. Bu nedenle veriler, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış olarak ikiye ayrılır.

Yapılandırılmış veriye örnek: Banka ödemeleri, sınav sonuçları, e-devlet kayıtları ve faturalar bu örneklerden bazılarıdır.

Yapılandırılmamış veriye örnek: Reklam tıklamaları, web gezinmeleri ve sosyal medya bu örneklerden bazılarıdır.

Big Data Nedir? Büyük Veri Nedir?

Son zamanların en popüler konularından olan Big Data yani (Büyük Veri) teknolojisi gün geçtikçe daha da gelişiyor. Tabi teknolojinin ilerlemesiyle Big Data’nın kullanım alanları bir hayli arttı. Aslında bizler bu teknolojiyi yıllar önce de farkında olmadan kullanıyorduk. Hatta bu teknolojinin adını Büyük Veri olarak tanımlamıştık. Teknolojinin ilerlemesi ile İnternet’te gelişti. Böylece İnternet’te milyonlarca bilgi ortaya çıktı. Fakat bilgilerin çoğunlukla çöplükten ibare olduğu düşünülüyordu. Bu yüzden yazılım firmaları bu konuda çalışmalar yaparak Big Data adında bir teknolojiyi ortaya çıkardılar.

Big Data yani (Büyük Veri) olarak tanımladığımız bu teknolojiyi diskte yer kaplayan bir veri topluluğu olarak düşünebilirsiniz fakat bu durum düşündüğünüzden çok çok farklı bir noktada. Big Data, fotoğraf arşivleri, sosyal medya paylaşımları ve kayıt dosyaları gibi verilerin işlenmeye dönüştürülmüş şeklidir. Hatta veri tabanı uzmanları bu konuda ilişkilendirilen verileri ilişkisel veri tabanlarında (relational database) olarak bölümlere ayırıyorlar.

Ayrıca bu ilişkileri tam olarak sağlayamayıp, bölümlere ayıramadığımız çok fazla veri grupları da var. Hatta bugüne kadar bu bilgiler bilgi çöplüğü olarak adlandırılmıştı. Bunun nedeni ise bu verilerin kullandığımız veri tabanlarından tutulması ve raporlama sistemlerinde kullanılmasıydı. Tabi bu çok zor bir işti. Fakat teknolojinin ilerlemesiyle bu durum daha da farklı bir noktaya geldi. Günümüz teknolojisinde Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağlarında resim, video ve müzik gibi verilerin kullanılması ihtiyaç haline geldi. Fakat bizim buradaki hedefimiz bilgi çöplüğünden işimize yarayabilecek kaliteli verileri ortaya çıkarmak. Evet,  böylece Big Data Nedir? olayını burada anlamış olduk.

Big Data Nasıl Kullanılır?

Big Data’nın kullanımı konusunda sizlere günlük hayatımızda ihtiyaç duyduğumuz Google’ı örnek verebilirim. Mesela Google’ın bazı servisleri var. İşte bizler bu servisleri kullanırken Google’da Big Data oluşturmuş oluyoruz. Kullandığımız telefondaki Android iştim sistemi de Big Data oluşturur. Ayrıca Android cihazımızın bulunduğu noktalar da Google’da Big Data oluşturuyor. Bunu biraz daha basitleştirelim. Kullandığınız Android cihazda yaptığınız işlemler, girdiğiniz dosyalar ve bulunduğumuz konumlar birer veri olarak kullanılıyor. Bu nedenle ortaya Big Data çıkıyor.

Ayrıca bu verileri inceleyen şirket veya kuruluş, Android işletim sistemlerini kullanan kişilerin günlük olarak konumunu ve bulunduğu konumda ne kadar vakit geçirdiğini kolayca anlayabilir. Hatta Google üzerinden yapılan arama sonuçlarını izleyerek herhangi bir ülkenin İnternet kullanıcılarının en çok hangi web sitelerine ilgi duyduklarını kolayca anlayabilir. Bu kısım sadece başlangıç seviyesidir. Fakat bu örnekleri daha da daralttığımızda Google’ın temin ettiği Big Data verilerinin hangi istatistik verilerini ortaya çıkardığını görüyoruz.

Big Data yani (Büyük Veri)‘nin kullanılmasının iki büyük nedeni var. Birincisi Maliyet tasarrufu ikincisi ise zaman tasarrufudur. Bunu size bir örnek ile açıklayayım. Mesela siz bir market açmak istiyorsunuz. Peki, bu marketi nasıl bir yerde açarsak daha iyi iş yaparız. Tabi ki kalabalık ve alış veriş oranı yüksek olan yerde açmak daha kazançlı. İşte bu konuda işletmeler Big Data verilerini kullanıyor. Böylece daha çok müşteri ve daha çok kazanç elde edebiliyorlar.

Big Data Kullanım Alanları Nelerdir?

İşletme: Müşteri analizi, dağıtım ve lojistik optimizasyonu, müşteri kişileştirme gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Perakende Satış: İşçi geliri optimizasyonu,  mağaza davranış analizi, müşteri ilişkileri analizi, ürün çeşitliliği ve fiyat optimizasyonu gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Kamu: Verilere erişebilirlik sağlama, gizlilik ve şeffaflık oluşturma, uygun ürün ve hizmetler için eylem uygulama, risk ve sahtekarlığı azaltma gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Teknoloji: Gerçek zamanlı analiz, hızlı cevap üretme, işlem süresini azaltma, riskleri azaltma konusunda otomatik sistemler ile karar verme gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Eğitim: Eğitim sistemlerinin programlanması, öğrenci analizi, ders planlaması gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Kişisel Konum Verileri: Bölgeye göre reklam hedefleme, akıllı yönlendirme, acil müdahale gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Sağlık: Hastalık tespiti, hasta kontrolü, kişisel DNA analizi gibi durumlarda kullanılmaktadır.

 https://alimutlu.com.tr

 
Toplam blog
: 2
: 2340
Kayıt tarihi
: 13.02.18
 
 

Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri mezunu. Türkiye'nin önde gelen iki teknoloji site..