Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '13

 
Kategori
TV Programları
 

Bıktıran kıyas: Beren Saat mi ? Tuba Büyüküstün mü ?

Bıktıran kıyas: Beren Saat mi ? Tuba Büyüküstün mü ?
 

Beni takip edenler belki farkına varıştır, aslında yabancı film ve dizilerin yerli versiyonlarının çekilmesine çok karşı değilim, ama yaratıcılığı öldürdüğünü düşünen, alternatif, özgün senaryoları daha çok benimseyen bir izleyenim.

Son yılların yeni akımı; dünyada çok tutan dizilerinin Türkiye’de tıpkısının aynısını çekmek modası arada beni yoruyor. Örf, anane, gelenek, yaşam görüşü olarak bizden uzak olan toplulukları hayata bakışları ile bizim toplumumuzun ki aynıymış gibi ekrana gelişini çok tasvip etmiyorum.

Ama bazı dizilerimiz var ki çok Türkleştirilmiş, haliyle de izleyenler tarafından kabul görmüştür. Umutsuz Ev Kadınları bunun en güzel örneğidir ve Galip Derviş’in de bu yolda yürüdüğünü düşünüyorum.

Geçtiğimiz haftalarda magazin sitelerinde okuduğum bir haber kafamı biraz karıştırdı. Haberde Beren Saat’in İntikam dizisi ile Tuba Büyüküstün’ü geçtiğini ve bu yarışta kazananın Beren Saat olduğunu vurgulamışlardı. Yazıda unutulan iki oyuncunun birbirinden farklı işlere imza attıkları, dolayısı ile de oyunculuklarının da farklı olduğudur.

Reyting sistemine göre bakarsak ve bu bir yarış ise belki de haklı olabilirler. Ama haberde akabinde buna bağlı olarak İntikam dizinin 30. Bölümde yayından kaldırılacağına değindiler ki bunu fazlasıyla acımasızca buldum. Üstünlük varsa hangi yapımcı ‘’altın yumurtlayan tavuk’’unu keser? Bu gerçekse yapımcı firma dizisinin arkasında duramıyor demektir, gerçek değil ise birileri artık saçından uydurmayı bırakmalı.

20 Dakika dizisi için de ‘’30 bölümde yayına son veriliyor yayından kaldırılması kararı alındı’’ denmesi beni ayrıca güldürdü. Dizinin senaristleri tarafından 30 bölüm olarak tasarlanmıştı. Bunu verdikleri her röportajda da belirttiler. Ama bilinen bu gerçeğin şimdi kusur gibi kişilerin önüne sürülmesi, 30 bölümle ekrana geleyi tercih etmiş bir yapıma anlamsız bir yakıştıra yapılası bana kesinlikle etik gelmiyor… Kim 3 sene boyunca karısını hapisten kaçırmaya çalışan Ali Halaskar'ı seyreder? Yağmur Özden’in de bütün dünyayı yok etmesini de 5 sene boyunca kimse izlemez ve inandırıcılığını kaybeder. Hepsi düşünülerek planlı, programlı çekilen iki dizi olarak görüyorum.

Keşke kaliteli tüm dizileri, 30 bölüm olarak tasarlanabilseler de ağdalı uzatmalı dizi modellerinden kurtulabilsek. Eskiden Meksika ve Brezilya dizileri vardı, şimdi bitmek tükenmek bilmeyen Türk dizileri… Ne farkımız kaldı o zaman?  Bazı diziler biraz zamana uydu hepsi o kadar…

Şimdi  gelelim Beren’e ve Tubaya… Her iki oyuncu da geniş hayran kitlesine sahip, her ikisi de çok güzel kadınlar ve zirveye tırmanırken farklı yollardan geçti, farklı seçimlerle zirveye oturdular. Şu anda da sadece yabancı film ve diziden uyarlanan iki ayrı dizide oynamaları dışında bir ortak noktaları yok.

Ortak noktaları olsa olsa şu noktada olabilir; her ikisi de sektör de sansasyondan uzak mazbut hayat tarzları, aşk için aşk yaşamaları, sevdikleri erkeklere olan tutkulu aşkları, güzellikleri ile bir kefeye konabilir.

Sektörde hiç bir dönemde tek bir aktrist ya da aktör zirvede oturmadı. Sanırım yine unuttuk bizim beyaz perdemizin 4 yapraklı yoncası vardır; Türkan Şoray, Filiz Akın, Fatma Girik… Arkasından gelen başka dört yapraklı yoncalar oldu ve olmaya da devam edecek.

Kimler olacak derseniz pek çok aday var derim. Adaylardan sadece iki tanesi olan Beren Saat, Tuba Büyüküstün, (Hazal Kaya’yı unuttuğu sanmayın, sadece şu an ekranda işi ile görünmediği için bir kenara bıraktım) birbiri ile kıyaslanacağına, yaptıkları işlere bakıp, bundan sonra yapacakları işleri izlemek gerekiyor. Buna karar vermek için ise şöyle bir 10 yılın geçmesini beklemeliyiz.

Unutmamalıyız ki her dönemde birilerini daha çok sevdiğimiz, zaafımızın olduğu dönemler olur. Bunlar kişisel seçimlerimizdir. Sanatçıların hayranları da bu anlamsız savaşın içine sokmamak lazım gibi geliyor bana. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz demeden de geçemeyeceğim. Bekleyip göreceğiz ve zaman yepyeni bir 4 yapraklı yonca çıkaracak karşımıza. Kıyaslamayı bir tarafa bırakıp; Tuba Büyüküstün ve Beren Saat’e sanat yaşamlarında ve özel hayatlarında zirveyi kaybetmemeleri için dua etmekten başka yapabileceğimiz hiçbir şey kalmıyor bizlere.

Hayatta kazandığınız zirveleri kaybetmemeniz dileği ile…

www.medyabey.com

https://twitter.com/eceer6

Ayrıca facebook sayfam ''Ece Er İle Başbaşa'' da sizleri bekliyorum.

 

  

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..