Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bildiğimiz Borsa

İnsanoğlu geçmişten günümüze sürekli geçim derdine düşmüş, bu süreçte çeşitli yollar deneyerek kazanç elde etmeye çalışmıştır. Biliniyor ki hiç bir şey kolay elde edilebilir düzeyde değildir, bu her alanda karşımıza çıkan bir gerçektir. Sürekli gelişen ve büyüyen dünyamızda ise bu giderek zor bir süreç haline gelmektedir, hal böyle olunca insanlar kolay yollardan ya da daha az zahmetli yollardan kazanç sağlama durumuna geçmeye çalışmaktadır. Ülkemizde de bu kazanç sağlama yollarından biri hiç şüphesiz ki borsada bir hisse senedine yatırım yaparak veya döviz üzerinden kazanç elde etmeye çalışmaktır. Lakin biz insanoğlu aceleci, meraklı yapısıyla bazı yolların nasıl gidildiğini tam olarak bir uzmana danışmadan öğrenmeye çalışmakta ve bu yollarda yürürken takıldığı her noktada sorunu kendisinde değil o yolda aramaya koyulmaktadır.

Öncelikle bazı şeyleri doğru kavramakta yarar var, bunlardan biri borsada yatırım yapmanın kumar ile eşdeğer tutulmasının yanlış olmasıdır. Bu kazanç sağlama olayının asıl mantığı halka arz edilen bir şirketin hisse senetlerine yatırım yapılarak o şirkete ortak olunması ve şirketin büyümesi ile kazancının artması sonucunda yatırdığımız oran bazında bizimde şirketin o karından bir pay elde etmemizdir. Ne yazık ki her söylenene inanma olayı bizim insanlarımızda da baş göstermekte ve borsa hakkında yanlış ve yanıltıcı söylemlere yol açmaktadır.

Şunu iyi bilmeliyiz ki borsada yatırım yaparken amaçlar ve araçlar konusunda doğru ve etkili bir şekilde ilerlememiz gerekmekte olup, imkanlar doğrultusunda bir danışana danışarak yolun engebelerinde gerekli yardımları almalıyız. ”Ben her şeyi bilirim”, ”Kimseye gerek yok”, ”Biri batmış”, ”Biri çok güzel kazanç sağlamış” gibi söylemler ile borsadan kazanç sağlamaya çalışmak yanlış seçimlere yol açmakta ve insanların umudunu kaybetmesine sebep olabilmektedir.

 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..