Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '08

 
Kategori
Futbol
 

Bile bile lades: 2-0

Bile bile lades: 2-0
 

Beşiktaş dengesiz kadro yapısının cezasını Kayseri'de çekti.


21.haftada ikinci yarının en önemli deplasmanlarından birine çıkan Beşiktaş, Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam’ın bariz hatalarına bireysel performans düşüklükleri de eklenince sahadan 2–0 mağlup ayrıldı. Ara transferde Holosko’ya karşılık Koray Avcı’nın Manisaspor’a verilmesi, Serdar Kurtuluş’un bitmek bilmeyen sakatlığı ve Cisse’nin yokluğu Beşiktaş orta sahasında oyunu toparlayıp üst düzey fizik mücadele verebilecek oyuncuların sayısını sıfıra indirdi. Transfer döneminde Manisaspor’dan Uğur İnceman, Kasımpaşa’dan Barbaros ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor’dan Tjikuzu gibi isimler gündeme geldiyse de Başkan Yıldırım Demirören’i sarıp sarmalayan o çokbilmişler halkası Beşiktaş’ın yoluna bir taş daha koyarak bu transferin gereksizliğine herkesi inandırdılar. Oysa Beşiktaş’ın karşılaşacağı ilk ciddi rakip önünde Cisse’nin bile tek başına yeterli olmayabileceği, iki adet vasıflı ön liberoya sahip olmanın takımlara aynı zamanda taktik çeşitlilik kazandırdığı bilinen gerçeklerdi. Gönül isterdi ki Koray Manisaspor’a verilmesin ve Beşiktaş bu çok yönlü oyuncudan gereğinde defansta, gereğinde ön liberoda yararlanabilsin. Bu konuya yönetim cephesinden getirilen “Eğer Koray’ı vermeseydik, Holosko transferi gerçekleşmezdi” açıklaması ya pazarlık nedir bilmediklerinden ya da Beşiktaş’ta oynayabilecek dünya üzerindeki tek santrforun Holosko olduğunu sanmalarından kaynaklanıyor.

Beşiktaş orta sahasında bahsettiğimiz bu eksikliğin üç puana mal olduğunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz. Beşiktaş Teknik Direktörü Sağlam, maça çıkarken orta sahayı kalabalık tutup tek santrforla bu açığı kapatabileceğini düşündü. Oysa Kayserispor Ertuğrul Sağlam’a hiç de yabancı bir takım değil. Üstelik kadrolarında Ragıp, Saidou ve Kamber gibi üst düzey olmasalar da ligimizde iş görebilecek 3 oyuncu barındıklarını en iyi Ertuğrul Sağlam biliyordur. Buna rağmen Beşiktaş’ın sahaya sürdüğü kadroda orta sahanın defansif yükünü çekme görevi Serdar Özkan ile Ricardinho’ya verildi. Evet belki zaman zaman bu oyuncular Cisse’ye partner olarak bu bölgede oynadılar ancak Kayseri deplasmanında çift ön libero olarak bu iki ismi kullanmak 3 puanlık kazaya allı pullu davetiye demekti. Neticede Kayserispor orta sahasında defansif yönde görev alan Ragıp – Sadiou ikilisinin performansı sarı-kırmızılılara galibiyeti getiren kilit faktördü. Siyah-beyazlıların içinde bulunduğu durumda belki de PAF takımından ön libero bölgesine takviye yapmak çok daha doğru bir tercih yapmak olacaktı. “Genç oyuncu bu yükü kaldıramaz” düşüncesinden hareketle bu fikri abes bulanlar olabilir. Onlara da işler sarpa sarınca neden 17 yaşındaki Batuhan’ın kurtarıcı rolüyle sahaya sürüldüğünü açıklamak düşüyor. Bir başka ihtimal de yeni transfer Gordon Schildenfeld’in Gökhan Zan’ın yanında oynaması, İbrahim Kaş’ın ise ön liberoya çekilmesi olabilirdi ki, nedense Beşiktaş teknik kurmayları Ricardinho ve Serdar Özkan’dan defansif orta saha oyuncusu yaratmayı daha uygun buldular. Hem İbrahim Kaş orta sahaya çekilse arkası dönük oyuncuya faul yaparak ilk gole davetiye çıkarmaz, ikinci golde ofsaytı bozmaz hatta bir ihtimal kesin kırmızı kart olup da Bülent Demirlek tarafından es geçilen o kasti dirseği bile çıkarmazdı.

Maça dair bir şeyler karalayıp Tello’ya değinmemek olmaz. Beşiktaş’ın bu sezon yaptığı en yararlı transfer olan Şilili futbolcu, 19. ve 70. dakikalarda iki kez kasıtlı olarak elle oynadı ve kırmızı kartla oyun dışında kaldı. O dakikadan itibaren de Beşiktaş cephesinden kimsenin maçın dönebileceğine dair bir inancı kalmadı. Eğer takımdaki disiplini korumak istiyorsa Beşiktaş’ın bu oyuncuya hatırı sayılır bir para cezası vermesi şart. Tello nasıl siyah-beyazlıları başarıya taşıdığı maçlardan sonra haklı övgüleri topladıysa bu maçtan sonra da en sert eleştirileri hak ediyor. Böyle bir ciddiyetsizlikle Beşiktaş’ı sahada eksik bırakmaya hiç bir futbolcunun kredisi yok.

Bir başka konu da Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam’ın oyuncu değişikliklerinde çok geç kalışı. Maçın ikinci yarısına hücum hattında Nobre-Holosko ikilisiyle başlayan siyah-beyazlılarda Serdar sağa, Delgado da Ricarinho’nun yanına çekildi. Evet, yanlış okumadınız, Kayserispor-Beşiktaş maçının ikinci yarısında siyah-beyazlılarda orta sahanın ortası Ricardinho ve Delgado’ya teslim edildi. Bu durumun sonucu kendisini iyiden iyiye hissettiren Kayserispor tehlikeleri olurken, Ertuğrul Sağlam 73.dakikaya kadar oyuna müdahale etmeyerek seyretti. Uzun lafın kısası maçta orta sahayı alan Kayserispor, üç puana da el koyan taraftı.

Hatırlayacaksınız, geçen sezonun sonunda yine Kayseri Atatürk Stadında oynanan maçta Beşiktaş bu kez kaleci kâbusu yaşamış ve kaleyi PAF takım kalecisi Erdem’e emanet etmek durumunda kalmıştı. Yaklaşık 6,5 ay sonra aynı saha ve aynı rakip önünde Beşiktaş, bu kez oynatacak ön libero bulamadı. Üzülerek görüyoruz ki, “transfer planlaması” ve “takım yapılanması” kavramları Akaretler’de teşrik-i mesai edenler için hiçbir anlam taşımıyor.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..