Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bile bile lades

Bile bile lades
 

1935 yılı tarihli bir fotoğraf


Çözümlemesi zor fotoğraflardan bir tanesi daha...

Arkada iki katlı bir ev. Doğrusu hiç de resmi bina havasında değil. Ön tarafta ise sadece üstlerindeki beyaz önlüklerinden dolayı doktor olarak varsayabileceğimiz iki kişi hariç, diğerleriyle ilgili en ufak bir ipucu bile yok.

Fotoğrafın arkasında da belli belirsiz bir tarih, '1935'.

Son aylarda yoğun olarak doktorlarla zaman geçirdiğim için biliyorum en çok sigara tüketen meslek grubu, sağlık sektöründe çalışanlar. Doktorlar, hemşireler, hastabakıcılar, ambulans şoförleri... İstisnasız neredeyse tamamı sürekli 'tüttürme' durumundalar.

Sağlık kuruluşlarına her çeşit insanın yolu düşüyor. Son derece sağlıklı yaşadığı halde olmaz bir hastalığa yakalanan da var, ömrü boyunca kendisine dikkat etmemesinin doğal sonucu olarak doktorlarla 'teşriki mesai' yapan da.

Sanırım, ''İçen ile içmeyenin arası beş dakika' diye bilinen fıkrayı hatırlayıp ''Aman canım boş ver'' diyor bizim sağlıkçılar.

 Hani adamın birisi camideymiş de önce bir cenaze getirip tabutu musalla taşına koymuşlar. ''Bu'' demişler, ''Sağlığına çok düşkündü. Sigara, içki içmez, yediğine içtiğine dikkat ederdi.'' ''Ya, öyle mi? Allah rahmet eylesin'' derken aradan beş dakika geçer.

 Derken bir cenaze daha getirilip musalla taşına yerleştirilirken yine açıklama yaparlar. ''Bu da günde üç paket sigara içerdi, ayık gezdiğini gören de yoktu rahmetlinin...''

 Adam da düşünmüş düşünmüş sonra da ''Eee'' demiş,

 ''Demek içenle içmeyenin arası beş dakika.''

Sağdaki doktor ağzında sigara ile kameralara bakıyor ya işte onun için yazdım tüm bunları. Gerçi yıl 1935. O zamanlar tüm Amerikan filmlerinde herkeste bir sigara. Sigara şirketleri milleti bağımlı kılabilmek için hangi meşhur artisti buluyorlarsa ağzına bir sigara tutuşturuyorlar. Henüz sigaranın zararları bugünkü gibi bilinmediği için de sigara karşıtı bir oluşum da yok haliyle...

''Fotoğrafların arkasına ne zaman nerede çekildiğini, fotoğraftakilerin kimler olduğunu yazmak gerek'' diyesim geliyor ama sonradan da kendi kendime gülüyorum.

Fotoğraf kağıdı mı kaldı da arkasına yazı yazılsın?...

Suç işleyen savcı, kitap okumayan öğretmen ve sigara içen doktor.

Üç yaman çelişki.

Hangisi diğerinden daha kötü doğrusu karar veremedim.

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..