Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bilecik Usulü Nohutlu Mantı

Bilecik Usulü Nohutlu Mantı
 

Yazın başı pişenin kışın aşı pişer sözü ile bilmem alakası var mı ama havalar soğumaya başlayıp ta mevsim sonbahara dönünce, köyümüzde de sofralar zenginleşir. Yazın bağ-bahçe, çift-çubuk derken, emek yoğun yemeklerden mümkün olduğunca uzak duran köyümüz insanı, işler azalıp da evde daha çok vakit geçirmeye başlayınca çeşit çeşit yemekler yapmaya ve her akşam sofraları donatmaya başlar.

İşte nohutlu mantı da, gençlik yıllarımda yaşadığım o mevsimlerin en özel lezzetlerinden biriydi. Kış akşamlarında sofrada; ıspanaklı börek, kabaklı kıvrım, tavuk suyu çorba eşliğinde arabaşı ve elbette nohutlu mantı görmek başka bir keyif olurdu.

Manzaranın çok değiştiğini söylemek mümkün değil ama bizler köyden uzaklaşınca, o güzelim sofralara da o kadar yakın olamıyoruz. Şehir hayatı ve sağlıklı yaşam dengesini doğru kurabilmek için olsa gerek, insan bu yiyeceklerden uzak durmaya çalışıyor.

Ancak nohutlu mantının kendine has öyle güzel bir lezzeti ve damağa verdiği öyle hoş bir tadı var ki; ne yazık ki insan, çok da fazla uzak duramıyor. Hele de mantıyı içine bir miktar sarımsak ezilmiş yoğurt ile birlikte tüketiyorsanız tadına doyamayacağınız bir lezzete kavuştunuz demektir.

Mantının tarifini çok iyi bildiğimi söyleyemem ama iş yemeye gelince işler biraz değişiyor. O lezzeti unutmak da pek mümkün olmayınca, insan sofrasında sıkça göremese de sohbetini etmeden de duramıyor. İşte bu özel lezzetin bendeki anlamı nedeniyle; ben de sizlere, o yıllarda annem mantı yaparken ki gözlemim ve hatta zaman zaman yardım ederken öğrendiklerim ve elbette eşimin yardımı ile Bilecik usulü nohutlu mantının yapılışını anlatacağım. Damak tadı elbette göreceli bir durum ama ben yine de, eğer imkânınız var ise denemenizi öneririm.

Nohutlu mantıyı yapıp yiyeceklere şimdiden afiyet olsun diyelim…

Bilecik usulü nohutlu mantının tarifi;

Kullanılan Malzemeler: Un, tuz, karabiber, yumurta, yoğurt, sarımsak, su, sıvı yağ ve nohut (nohut pişirilerek suyu süzülüp ezilir ve içine karabiber eklenerek bu halde kullanılır)

Hazırlanışı: Un, tuz, yumurta ve su kullanarak, kulak memesinden biraz daha sert olacak şekilde hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur, yumruk büyüklüğünde parçalara bölünür ve bu parçalar yufka açar gibi açılır. Açılan kalın yufka, 2-3 cm şeritler halinde kesilir.

Şerit üzerine bir santim ara verilerek yeter miktarda ezilmiş nohut konulur ve şerit yufka sağ ve sol yanlarından birleştirilir. Sonrasında da püre halindeki nohut öbekleri arasından kesilerek mantı dilimleri ortaya çıkarılır.

Mantı dilimleri sıvı yağ sürülmüş bir tepsiye fotoğrafta görüldüğü gibi dizilir. Tepsi fırına verilerek mantının altı ve üstü pişene kadar bekletilir. Pişme işleminden sonda fırından alınarak mantıların hizasına kadar, kaynatılmış su (tercihe göre tavuk suyu da olabilir) ilave edilerek suyunu çekene kadar (tamamen suyu çektirilmez) ocakta(/soba üzerinde yapılır) pişmeye bırakılır.

Suyu çekilen mantı soğuduktan sonra; üzerine, içine sarımsak ezilmiş yoğurt serilir ve servise sunulur.

 

 
Toplam blog
: 66
: 5959
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

Anadolu benim, ben de Anadolu'nun canıyım!   ..