Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

Bilerek kötü oynanır mı?

Süper Final’in bu hafta oynanan iki karşılaşmasından sonra futbol yine konuşulacak konular listesinde ikinci hatta üçüncü sıraya düştü. İlk sıralara da Trabzonspor’un Galatasaray karşısındaki “ekstra” kötü, Beşiktaş’ın da Fenerbahçe karşısındaki “ekstra” iyi performansı yerleşti. Peki, bu işin aslı nedir? Gerçekten böyle bir durum söz konusu mu ve eğer söz konusuysa takımların bilerek iyi veya kötü oynamaya hakkı var mı?  

Kolaydan başlamak gerekirse Fenerbahçe karşısında sezonun genelinden daha iyi bir performans gösteren Beşiktaş için söylenecek hiçbir şey yok. Belli ki siyah beyazlılar Fenerbahçe maçını, üçüncülük hatta ikincilik iddialarını sürdürmek, taraftarlarına kendilerini affettirmek veya bir başka nedenle oldukça önemsemiş, Kadıköy’e bu duygularla gelmiş ve üç puan kazanmayı amaçlamışlar. Bu durumda Beşiktaşlı futbolculara kimsenin “sezon boyunca nerelerdeydiniz” diye bir soru yöneltmeye hakkı yok; sezonu daha iyi bir yerde tamamlayabilmeyi isteyen Beşiktaşlı taraftarlardan başka. Dolayısıyla eğer bugün Fenerbahçelilerin kafasından Beşiktaş’ı iyi oynamakla suçlamak gibi bir düşünce geçiyorsa bu kesinlikle yanlıştır zira futbolda iyi oynamak bir suçlama değil ancak tebrik nedeni olabilir.

Fakat Cumartesi günü oynanan maçta durumlar biraz farklıydı. Peşinen söylemeliyim ki Trabzonspor’un rakibine bilerek yenilmesi gibi bir düşünceye katılmam söz konusu dahi olamaz zira ne Trabzonspor’un böyle bir işe girişeceğine ihtimal veririm ne de başka bir takımın. Bununla birlikte Galatasaray karşısında Trabzonspor’un oyuna yeterince motive olmadığı, oyuncuların gerek savunmada gerekse hücumda pozisyon almakta başarısız olduğu ve genel olarak bordo mavililerin sezonun geneline daha kötü bir performans sergiledikleri de bir gerçek.

Bu noktada can alıcı soru şu: futbolcuların veya bir takımın buna hakkı var mı?

Bu soruya karşılık kendi yorumumu yapmadan önce iki görüşün de tartışması şu şekilde olabilir. 

Evet, elbette var! Trabzonspor’un Fenerbahçe ile sadece bu sene değil ezelden beri yaşadığı sorunlar düşünüldüğünde bordo mavililerin gönlünün şampiyonluk yarışında Galatasaray’dan yana olması yadırganmamalı. Bu nedenle Trabzonspor’dan Galatasaray’ı yenerek, ligde arasının en bozuk olduğu takım olan Fenerbahçe’nin ekmeğine yağ sürmesi beklenemez. Eğer Fenerbahçe şampiyon olmak istiyorsa kendi işini kendi görsün. Zaten hangi maçta nasıl oynayacağı o takımın kendi vereceği bir karardır.

Hayır, kesinlikle yok! Futbolda her takım maça kazanmak, en azından puan almak için çıkar. Bu nedenle bazı maçlarda tam kapasite oynayıp bazılarında kendini sıkmamak kimsenin inisiyatifinde değildir. Kaldı ki aynı Trabzonspor hiçbir iddiası olmadığı maçta Fenerbahçe karşısında son derece istekli oynamış ve Kadıköy’den bir puan alarak rakibini şampiyonluktan etmiştir. Bordo mavililerin Galatasaray karşısında da aynı düşüncelerle maça hazırlanması ve sahada olması gerekirdi ki muhtemelen bir hafta sonra karşılaşacakları Fenerbahçe maçında kazanmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Açıkçası bu iki düşünce de savunulabilir fakat benim görüşüm, taraftarların başka düşünceler içinde olması bir tarafa, sahada ter döken futbolcuların her zaman ve her rakibe karşı ellerinden gelen mücadeleyi göstermeleri gerektiği yönünde. Çünkü aksi bir durum sadece kısa değil uzun vadede de istenmeyen sonuçlar doğurabilir ve sadece işin içinde olan takımları değil ligin tamamını olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla gerek futbolun ruhu, gerekse hakkaniyeti açısından her takımın, diğer takımların durumundanbağımsız olarak her maçta gerekli direnç, mücadele ve arzuyu göstermesi gerekir ki bu hem o takımın, hem rakiplerinin hem de futbolun kendisinin menfaati icabıdır.

e-posta: can.nizamoglu@gmail.com

twitter: _acn_

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..