Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '19

 
Kategori
Felsefe
 

Bilge Yürekler Ustası

Eskiden sadece eşten, dosttan, komşudan ya da kendimizden duyduğumuz bazı haykırışlar vardı. Şimdi sosyal medyada har vurulup harman savruluyor o cümleler. Sürekli artan bir kelime kirliliği mevcut. İstemsizce, bilgisizce harcanıyor gibi. Sanki yazılınca nasılsa çok önemli değilmişçesine. Neyden mi bahsediyorum:

Birincisi, havaleler. Allaha edilen havaleler arttıkça bela yağmur gibi yağıyor farkında mıyız? Bir türlü iki yaka bir araya gelmiyor, bir türlü dertler bitmiyor katlanıyor. Bunlar havale edilen cümlelerin masrafları. Hepimiz nasipleniyoruz. Dikkatli olmakta fayda var.

İkincisi, istemsizce ve bilgisizce savrulan ve bir türlü anlamını kavrayamadığımız ve kelime kirliliğine yol açan haykırış da empati. Empati yapılmıyor diye şikayetçi bir sürü kişi var. Sorun empati yapılması ya da yapılmaması değil aslında. Sorun şu: Empati yapılıyor ve sonuç değişmiyorsa, empati yapılmasının da bir anlamı kalmaz. Empatinin insana ve insanlığa yararından çok zararı dokunur. Nasıl mı? Bir olayı yüreğinizde, sanki sizin başınıza ya da sevdiklerinizin başına gelmiş gibi içselleştiriyor, sonra da dağlanıyor, ağlıyor, seviniyor, üzülüyor, kıvranıyorsunuz. Kısaca, sonuçta bir anlam çıkaramıyor, eyleme dökemiyor, problemi çözemiyor, sorunun kaynağına inip toptan çözümleyemiyorsanız, bu yapılan işlemin zararı insana ruhsal rahatsızlık ya da psikolojik çöküntü olarak geri dönüyor. Üst üste biriken çaresizlik, eylemsizlik insanı yaşamdan soğutabilir. Buna dikkat etmeliyiz.

Üçüncüsü, istemsizce ve bilgisizce savrulan kelime kirliliğine yol açan haykırış da imtihan. İnsanın her anı onun bir imtihanı olarak düşünülür. Oysa bazen bazı şeyler bir imtihan değil, bir sonuçtur. İnsanın başına gelen şeyler ya nefsinden ya da nefesindendir. İşte bu olaylar birer felaket gibi görülse de, aslında imtihandan öte bir sonuç yaşamaktır. Sadece yaptıklarının sonuçlarını yaşıyorsundur. İmtihan çoktan geride kalmıştır. Her daim imtihan içinde olduğunu düşünmek de bir zandır. Böyle düşünmenin sonuçları bazen ağır olur. Olur olmaz yere imtihan içinde olduğunu düşünmek, her sözde vurgulamak sıkıntı yaratabilir. Çünkü doğa sadece dileklerimizi gerçekleştirmez. Bazen de gereksiz yere dillendirdiklerimizi de sırtımıza yükleyebilir, olaylar tarzında önümüze çıkarabilir. Bunları istek olarak algılayabilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Bu yazının amacı farkındalık yaratmaktan ziyade, öz farkındalığı arttırmak. İnsan olmanın hâl sanatına ermek kolay değildir. Uzun upuzun bir yoldur bu. (devam edecek)

 
Toplam blog
: 79
: 199
Kayıt tarihi
: 03.12.16
 
 

12 Mayıs 1971 yılında İzmir/Türkiye'de doğdu. Kevser Yeşiltaş, Tasavvuf, Gizemcilik, Ezoterizm, Ç..