Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bilgi Ekonomisi ve Yeni Ekonomi Kavramları

Bilgi Ekonomisi ve Yeni Ekonomi Kavramları
 

Bilgi teknolojilerinin hayata girmesiyle beraber üretim, çalışma disiplini ve gündelik yaşamın sistematikleri değişime uğramıştır. Bilgi teknolojilerinin hayatın her alanında hissedilmesi tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Bilgisayar okuryazarlığı kavramı da beraberinde ortaya çıkmıştır.

Toplumun bilgisayar kullanmayı bilmemesi ve toplum genelinde bilgisayarın yaygınlaşmaması; bilgi teknolojilerinin toplum yapısına girmesi açısından hiçbir şekilde olumlu bir görüntü sergilememektedir.

Bilgisayar altyapısını toplum geneline sunan ve alt yapı hizmetlerini belirgin biçimde evlere kadar götüren ülkeler bilgi toplumu olma yolunda önemli adımlar atmışlardır.

Gelişmekte olan ülkeler de ise bu anlayış ve teknoloji hala yerleşmemiştir.

Bilgi teknolojileri eğitim sistemini derinden etkilemiştir. Artık öğretmen merkezli otoriter eğitim rafa kalkmış; öğrenmeyi öğreten bir sistemle beraber her gün güncellenen bilgiler öğretmen ve öğrenci tarafından beraber öğrenilmektedir.

Sanayileşmenin doruklara ulaştığı günlerde sanayi tesisleri ile yerleşim yerleri birbirine çok yaklaşmışlardır. Günlük rutin yaşamda insanlar evden işe işten eve gidip gelirken; günümüz yaşam düzeninde varsıllar kent dışında daha müstakil ve sakin bir hayat sürmeyi tercih etmektedirler.

Evden çalışma anlayışı yavaş yavaş yaygınlaşırken; evden hiç dışarı çıkmadan alışveriş yapmak internet nimetleri ile olanaklı hale gelmiştir.

Sanayi sektöründe çalışan işçilerden ziyade hizmetler sektöründe çalışan kalifiye eleman sayısı artmıştır.

Artık en önemli iş sektörü hizmetler sektörüdür.

YENİ EKONOMİ KAVRAMI

Bilgisayar teknolojileri ile üretilen, internet pazarını ifade eden bir kavramdır. İnternet dünyası pazarlama ve fırsatlara ev sahipliği yapan bir nimettir. Fakat dünya geneline baktığımızda bu nimetten yararlanabilenler azınlıktadır. Günümüzde hala internete ulaşabilen nüfus çok azdır. 70 milyonluk Türkiye’de bile yaklaşık 4 milyon internet abonesi vardır.

Yeni teknoloji ile üretilen ürünler Pazar hakimiyetini ellerinde bulundururken, pazarın isteklerine cevap verecek niteliktedirler.

Bu sebepten dolayı elinde parayı ve yeni teknolojiyi bulunduranlar pazara yön veren kurum ya da kişilerdir.

Yeni teknolojilerle beraber siyasi yapıda değişmiştir. Siyasi partiler ve devlet interneti daha fazla kullanmaya başlamıştır.

Bilgi teknolojileri ile beraber artık insanlar kontrol edilemez hale geldi. Her türlü bilgiye internet aracılığı ile çok kısa sürede ulaşabilen insanların zihnindeki tüm perdeler kalktı.

İnsanlar yepyeni değerleri tanıdı, egemen değerler sarsılırken; ahlak gibi manevi anlayışlar sekteye uğradı.

Devletlerin bu dönemde ortaya çıkan yeni görevi ise küresel politikaların uygulanmasına izin verecek sistemi uygulamaktır. Bütünleştirici genel değerler ve biz kavramı bu dönemle beraber aşağıya çekilirken, insan kimlikleri melezleştirilmektedir.

Ulus devletlerin resmi tarih söylemi bozulmuş; medyanın söylemleri tarihi bilgilerin yerini almıştır. Toplumların sosyal bellekleri medyanın tekeline girmiştir. Aynı zamanda bu söylemler bilimsel bilginin de önüne geçmiştir.

Üretim kültürü de melezleşmeden nasibini almıştır. Üretim süreci farklı coğrafyalara dağılmış, ucuz emeğe yönelmiştir. Örneğin bir otomobilin montajı Türkiye’de yapılırken lastikleri Romanya’da, camları Macaristan’da takılır duruma gelmiştir.

Bilgi teknolojileri yarattığı bilgi ekonomisi kavramıyla hayata farklı bir yön vermiştir.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..