Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Bilgi gerektiren işler için üniversite mezunu olma şartı aranmalı

Bilgi gerektiren işler için üniversite mezunu olma şartı aranmalı
 

Gerek kamuda gerekse özel sektörde iş ve görevlerin doğru dağıtılmadığını düşünüyorum. İnsanların çoğu kendi işini, mesleğini yapmıyor başka, bir de işe uygun eleman da çalıştırılmıyor. Bilgi gerektiren işlerde ilkokul diploması bile olmayan kimseleri görebiliyoruz.

Adam bir firmanın müdürü. Tahsilin ne kardeş? Ortaokul terk. Anonim Şirket nedir?  Böyle yüzlerce iş yeri var. Adam işyerinde bekçiymiş. Kalorifer dairesine de bakmaya başlamış (özellikle kamuda halen var) Doğalgaza dönülmüş, yine adam bakıyor. İyi ama doğalgaz tesisatı bakımı, kontrolü uzmanlık gerektir miyor mu? Eğitimli birinin bu işi yapması lazım değil mi? Ara sıra meydana gelen yangınlar, doğalgaz facialarının bir nedeni de bu olabilir mi?

Hiçbir işi o işin eğitimini almış, uzmanı olan kişi haricinde kimse yapamaz, yapmamalıdır. Türkiye’de çalışma ilkelerine uygun bir istihdamdan bahsedilemez. Herkesi bir yerlere doldurmuşlar işte. İşyerleri ucuz işçi çalıştırmak ve hatır gönül için mesleğine eğitimine bakmadan akraba ve tanıdıklarını dolduruyorlar. Tabii ki bedelini ödüyorlar; piyasa ile rekabet edemeyip batıyorlar. Çok iyi oluyor, acayip seviniyorum! Ama bunların sayısı o kadar çok ki sadece kendilerine zarar vermiyor ekonomiyi de olumsuz etkiliyorlar.

Bu genelde şahıs ve aile işletmelerinde oluyor. Adam benim işim sana ne istediğimi çalıştırırım diyor. Batınca da suçu vergiye, finans sistemine, büyük balıklara atıyor. Be Allah’ın adamı küçük işyerlerinde yıllık vergi ortalama 1000 lira. Aylık 100, günlük 3 lira. Günde 3 lira kazanamayacağın işyerini hiç açma. Vergi dediğin şey ağza alınmaya bile değmez. Sen kazığı personel alımında yiyorsun. Ucuz eleman sana para kazandırmaz.

Tabii ki bu furya işsizliğin de tavan yaptığı günümüzde yüksek tahsil yapanları vurdu. Adam ilkokul mezunu şirket müdürü, dışarıda Boğaziçi mezunu boşta. O şirket mutlaka batıyor, Boğaziçi mezunu da işsiz kalıyor. Ağaç Hareketi ekonomi sisteminde eğer yeterli değilseniz kendi şirketinizde bile müdür olamazsınız. Ekonomi yönetiminin şirketlerin kuruluş ve çalışmaları ile ilgili kurallar getirmesi lazım.

“İş benim kardeşim, kendi işimin patronu olurum, istediğimi de çalıştırırım; para benden çıkıyor” İş senin olabilir ama ürettiğin malı da ben tüketiyorum. Yani sen kamuya yönelik hizmet yapıyorsun. Dağdaki ayılara ayakkabı üretiyorsan diyeceğim yok.

Şimdi artık bir yerleşim olmuş; adam yıllardır çalışıyor, işinden görevinden alamazsın. Ama bundan sonrası için belli iş ve mesleklerde belli bir eğitimi, tahsili zorunlu yaparsın. İlkokul mezunundan muhasebeci olur mu? Benim 80’lik dedem de ilkokul mezunu, onu oturtalım. Türkiye’de çalışma hayatını kontrol altında tutan bir ekonomi yönetimi yok Maalesef. Benim saf oğlum da bir firmanın üretim departmanında görev alırım diye Amerikalarda mastır yapıyor. Hey oğlum hey, o firmaların üretim departmanları Deli Hüseyinlerin okuldan kaçan serseri çocuklarıyla dolu. Kaz çiftliğinde kazlar kâhya olmuş, haberin yok.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..