Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '09

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Bilgi güçtür ancak paylaşıldığında değer kazanır

Bilgi güçtür ancak paylaşıldığında değer kazanır
 

Kaktüs ve Çiçeği


Özellikle kendine güvenen yöneticiler bilgi ve birikimini gençlere aktarmaktan çekinmezler. "Bilgi güçtür." bu doğru ancak bu bilgiyi paylaşmak ve mesleğe yeni başlayanlara aktarmak çok çok önemlidir. Hiç kimse vazgeçilmez değildir. Kalıcı ve aranan kişi olabilmek için bilginin tekelinde tutulması ancak kurumsal olmayan küçük aile şirketlerinde sözkonusu olabilmektedir. Unutulmaması gereken " Mezarlıklar vazgeçilmez olduklarını düşünenlerle doludur." Uluslararası şirketlerde ve Türkiye deki kurumsal şirketlerde yöneticinin performans ölçütü olarak sadece yaptığı işle ilgili olarak değil aynı zamanda bilgi aktarımı, eğitim yeteneği ve ilgili işinde tüm yapılan işlerin prosedürünün belirli, ulaşılabilir ve anlaşılabilir olmasındaki yetkinliği de önem kazanmaktadır.

En büyük yanılgı staj yapan veya yeni başlayanlara işin detayları, neden, niçin ve nasıl ve ne şekilde yapılması öğretilmesi yerine sınırlı bilgi aktarımı olmaktadır. Özellikle insan kaynakları çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Tüm süreçleri öğrenmek ve yetkinleşmek oldukça zordur. Üniversiteden yeni mezun olmuş insan kaynakları elemanlarına bölüm içinde oryantasyon çok faydalı olacaktır. Bu şekilde geniş bir perspektiften hangi işin nasıl ve ne şekilde yapıldığı, etkilediği alanları ve iletişim gerekliliğini çok daha iyi algılayabilecektir.

Tüm insan kaynakları süreçleri iyi bilinmelidir. Geçmişte personel departmanı algısı sadece özlük, idari ve bordrolama işlemleri ile sınırlı görülmekteydi. Yetkin bir insan kaynakları elemanının bu konularda da çok kapsamlı olmasa bile bilgi sahibi olması kendisi için mutlak bir kazanımdır.

İş alım süreci, Performas yönetimi, Kariyer planlaması, eğitim ve gelişim süreçleri, endüstriyel ilişkiler, iletişim hepsi başlı başına uzmanlık konuları olmasına rağmen gençlere rotasyon imkanı sağlanarak kişisel ve mesleki gelişimleri farklı alanlarda da desteklenmelidir.

18 yıllık insan kaynakları çalışma sürecinde manevi olarak en çok tatmin eden üniversiteden yeni mezun olarak birlikte çalışma fırsatını bulduğum arkadaşlarımın çok iyi şirketlerde insan kaynakları yöneticileri olarak çalışmalarını görmek olmuştur. İnsan kaynakları örneğinde olduğu gibi şirketlerin satış, pazarlama, arge, üretim, finansman ve tüm diğer birimleri içinde aynı örnekleme geçerli olmalıdır. Hatta futbol mesleği için de bu böyledir. Her nekadar 8 sene önceki performansında olmasa bile 16 yaşındaki Emre Belezoğlu'na antrenman içinde ve sonrasında efsanevi Geoge Hagi topa nasıl vurması gerektiğini defalarca öğretiyordu. Gençlere güvenelim ve bildiklerimizi onlara aktarıp onların bizlerden daha iyi konuma gelmelerindeki katkımızla gururlanalım.

 
Toplam blog
: 7
: 1172
Kayıt tarihi
: 30.12.08
 
 

21.10.1964 İstanbul'da doğdu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 198..