Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '07

 
Kategori
Felsefe
 

Bilgi kaynağınız ne kadar güvenilir?

Bilgi kaynağınız ne kadar güvenilir?
 

Herhangi bir zamanda bir bilgiye ihtiyacınız olduğunda ilk başvurduğunuz bilgi kaynağını düşünün. Yakınınızdaki birisi mi, kütüphanenizde duran bir ansiklopedi mi, yoksa sınırsız bilgi var dediğimiz internet mi?

Eskiden insanlar merak ettikleri konuları bilge kişilere sorar onlardan öğrenirlermiş. Ama zamanla kitaplar dolayısıyla yeni düşünceler ve yeni bilimsel sonuçlar açıklandıkça insanlar bilge kişilerin de yanılabileceklerini anlayıp kitaplara yönelmişler. Şimdiki zamanda ise bilgiye ulaşmak için internet kullanılmaya başlandı.

İnternette olsun, kitaplarda olsun, bilge kişilerde olsun bilgi elbette var, ama acaba hangisi guvenilir? Ya da iki kitabı, iki bilge insanı, ya da internette iki kaynağı karşılaştırırken hangisinin daha güvenilir olduğunu anlayabilirmiyiz? Sadece bizim aklımıza ve mantığımıza uyan mı güvenilirdir?

Bazı bilgilerin için güvenilir olduğunu söylemek için bazı kurumlar görevlendirilmiştir. Mesela bilimsel bir yazı yazabilmeniz ve insanlara sunabilmeniz için bilimsel bir kuruldan geçip, kanıt sunmanız gerekir. Kanıtlanılabilen bir bilgi çürütülene kadar güvenilirdir diyebiliriz, ayrıca bu bilgilerin kaynağı bellidir.

Ama kaynağı belli olmayan bilgilerde, güncel olaylarda, hayatın içinden sorularda, bilinmeyen tarih, gidilmeyen yerler, vs, hakkında bilgi almak istediğimizde karşımıza çıkan bilgilerden hangisine güveneceğimizi nasıl bileceğiz, ya da bilebilirmiyiz?

Bunun için bir metod veya otorite veya buna cevap verecek bir kurum bulunmamaktadır. Ancak bilgi kaynağının güvenilir olup olmadığına daha önce elde ettiğiniz bilgilerin doğruluğu oranında karar verebilirsiniz. Bütün kaynakların hemfikir olduğu bir konu bile güvenilir olmayabilir. Sadece aksi ispat edilene kadar güvenebiliriz..

 
Toplam blog
: 11
: 1532
Kayıt tarihi
: 24.07.07
 
 

1981 Pazarcık doğumluyum. Hacettepe bilgisayar mühendisliğinden mezun oldum. Halen bir kamu kurumund..