Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Bilgilenirsen, ilgilenirsin; ilgilenirsen tepki gösterirsin

Bilgilenirsen, ilgilenirsin; ilgilenirsen tepki gösterirsin
 

Dünya ve Türkiye hızla çölleşiyor. Durdurmak elimizde!


Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

Başlıktaki söz, TEMA’nın kurucusu ve onursal başkanı Hayrettin Karaca’ya ait. Yaşı 90’a yaklaşan Hayrettin Dede, topluma hizmeti bir ibadet sayıp, insanları uyarma konusunda 1 dakika boş durmuyor. Onu tabiatla ilgili bir eylemde yanı başınızda, TV haberlerinde ve programlarında her daim görebilirsiniz.

Bugün, 17 Haziran, “Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü!”

Dünya ve Türkiye süratle çölleşiyor. Daha 1990’da, Amerikan uzay üssü NASA, böyle giderse 2040 yılında Türkiye’nin çok büyük bir bölümü çöl olacak demişti.

Yani NASA, 50 yıl içinde Türkiye çölleşecek öngörüsünde bulunmuştu. Bu sürenin 20 yılı geride kaldı… NASA’nın öngörüsünün gerçekçi olduğu görülmekte midir? Türkiye çölleşmenin neresindedir? Farkında mıyız?

Bulunduğumuz yer hiç de iç açıcı değil… Fakat durum daha feci olabilirdi.

NASA’nın 1990’da yayınladığı dehşet verici bilgiler karşısında, Hayrettin Karaca, Nihat Gökyiğit ve birkaç arkadaşı, 1992’de “Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma (TEMA)” vakfını kurdular. Mücadelenin ana mihverini TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN sözleriyle belirlediler.

Bugün TEMA’nın 400 bin civarında gönüllüsü vardır. Bu gönüllüler her şart ve ortamda erozyonla ve çölleşmeyle mücadele etmektedirler. TEMA, genel merkezdeki “hukuk bürosu”yla ağaç, orman ve doğal varlıkların katliamını önleyecek mücadeleyi mahkemeler nezdinde yapmaktadır.

“TEMA Bilim Kurulu”, araştırmaları ve raporlarıyla kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirmeye çalışmaktadır.

TEMA, Türkiye’nin dört bir yanında “arıcılıktan” “fidancılığa”, “çiçekçilikten” “çölleşen arazileri yeniden kazanma” projelerine kadar pek çok örnek çalışma ve pilot uygulamayla hem erozyonla mücadele etmekte, hem de vatandaşı bilgilendirmektedir.

TEMA’nın binlerce etkin gönüllüsü köy köy, okul okul, semt semt gezerek çocuklarımıza ve vatandaşlarımıza erozyon, küresel ısınma ve çölleşme hakkında bilgi vermekte, büyük tehlikeye dikkat çekmektedir.

Lâkin büyük tehdit karşısında bu çalışmalar yetersiz kalmaktadır. TEMA’nın mücadelesi daha büyük kitleler tarafından paylaşılmalı, desteklenmeli, ülke çapında bir “Doğa Seferberliği” hayata geçirilmelidir.

Bu yazı bir davettir.

Önce düşünmeye davet… Lütfen içinde bulunduğunuz durumu bir düşünün! Yörenizin iklim şartlarını, toprak ve su zenginliğini daha önceki 10 yıllarla mukayese edin… Nereden nereye geldiğimizi vicdanınızda bir değerlendirin!

Daha önce içtiğimiz şehir şebekesini artık içemediğimizi, yani suların kirlendiğini…

Daha önce girilen plajlardan artık denize girilemediğini, çünkü kirlendiğini…

Göllerin, akarsuların gâh kuruduğunu, gâh kirlendiğini…

Yediklerimizin, bollaşmasına rağmen artık güvenilir olmadığını, üstelik hiçbir yiyecekte eski lezzetleri bulamadığımızı fark ve itiraf edin!

Ve TEMA’ya davet… TEMA hakkında bilgi alınız. Erozyonla ve çölleşmeyle mücadele için TEMA’ya destek veriniz. TEMA gönüllüsü olun, “çevreci” olun, bilinçlenin, çevrenizi bilinçlendirin.

Bu anlamlı günde, 18 sene önce büyük tehlikeyi görerek TEMA’yı kurup, erozyon ve çölleşmeyle mücadeleyi yurt sathına yayan Hayrettin Dede’yi saygıyla selâmlıyor, 90’lık bilgenin sözlerinden bir demet sunuyorum:

Olanın olmayana, bilenin bilmeyene borcu vardır.

Bir yerden başlamak lazımdır.

En iyi çevrecilik tutumlu olmaktır.

Bugün insanların yarısının karnı aç, yarısının da gözü aç.

Doğayla barışmadıktan sonra, toplumlar ve insanlar arasındaki barışın değeri yoktur.

Toplumsal barış topraktan gelir.

Kapitalizmin önünde, siyasi ideolojilerden çok daha güçlü bir engel vardır. DOĞA.
 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..