Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '06

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgilerinizi koruyun

Bilgilerinizi koruyun
 

Eğer bilgisayarınızda sakladığınız veriler ve bilgiler önemliyse onları korumak içi stratejiler geliştirmek zorundasınız. İşletim sistemleri yada yazılımlar herhangi bir zarar gördüklerinde tekrar kurulabilirler ancak sizin ürettiğiniz bilgiler tektir ve gittiler mi geri dönüşü olmaz.

Bazı bilgilerinizi hem kaybetmek istemezsiniz hemde kimsenin görmesini istemezsiniz. (Kredi kartı numaranız, kimlik bilgileriniz vb.) Ayrıca şirket dokümanları, finansal bilgileride hem saklanması hemde kimsenin görmemesi gereken bilgilerdir.

Sık sık yedekleyin

Düzenli olarak bilgisayarınızdaki verilerin yedeğini almanız gerekmektedir. İster CD’lere kaydedin ister External Hard Disk dediğimiz bilgisayara dışarıdan bağlanan hard disklerden edinin. Verilerininizin kapladığı yere yani kapasiteye göre belirleyebilirsiniz. Hangi sıklıkta derseniz? Hangi süre içerisinde yarattığınız veri sizi ciddi zarara sokacaksa o zamanı geçrmeyin. Yani bir günlük kayıp bile bizi mahveder diyorsanız günlük olarak yapacaksınız demektir. Hatta gmail’in 1 GB’lık kapasitesini dosyalarının bir kopyasını göndererek yedekleyen dahi gördüm.

Dosya seviyesinde paylaşım güvenliği

Dosyalarınıza yada klasörlerinize verdiğiniz erişim haklarını sınırlayın. Hangi dosyalarınıza kimlerin erişim hakkı olup olmadığını öğrenin ve sınırlayın. Bir klasörün üzerinde mouse’unuzu sağ klikleyip Özellikler seçeneğini seçin. Açılan kutuda Paylaşım tabını göreceksiniz. Bu bölümden klasörü paylaşıma açabilir yada paylaşımdaysa kapatabilirsiniz.

Şifre korumalı dokümanlar

Microsoft Office ve Adobe Acrobat uygulamaları şifre girmenize olanak verirler. Örneğin Microsoft Word için Araçlar | Opsiyonlar ve Güvenlik seçeneğini seçin. Bu bölümden dosyanıza şifre ekleyebirsiniz. WinZip gibi programlarla önce dosyanızı sıkıştırır sonra şifre ile koruyabilirsiniz.

Disk şifreleme

Öylecehard disk’e yazılan her veri önce şifrelenmekte ve okunacağı zaman şifre çözülmektedir. Bu uygulama önce hard disk’i ikiye ayırarak yapılır. Bir kısmını herkesin görebileceği şekilde eskisi gibi bırakırsınız. Hacker’ları aldatmak için. Diğer kısmı şifreler

işlerinizi onun üzerinde halledersiniz.

PKI sistemi

Dijitla imzala ile hayatımıza girmek üzere olan sistem. Bndan 6 yıl önce kreid kartlarının internetten ödemede kullanışlması amacıyla pratik hayatımıza ilk kez girmişti. Bir veri yada dokümana sadece dijital sertifika sahibinin erişimini garantileyen bir sistemdir.

Stenografi ile gizleme

Bir program ile mesajınızı birresmin yada müzik dosyasının içine gömerek karşı tarafa iletmektir. Uzun süre istihbarat birimlerininde kullandığı bir tekniktir. Aynı programa sahip kişi gelen mesajı o programda açarak mesajı okumaktadır. http://www.stegoarchive.com/ adresinde software bölümünde bu konuda yüzlerce program bulabilirsiniz.

IP Güvenliği

Bazen network izleme yazılımları ile verileriniz transfer esnasına izlenebilir, okunabilir. Transferesnasında veri güvenliği için Internet Protocol Security (IPsec) kullanılmalıdır. Tüm gönderen ve alan sistemlerin desteklediği bir yapıdır. Windows’ta öncelikle IPsec polikası oluşturmalı, authentication metodunu ve kullanılacak IP filtrelerinin belirlenmesi gerekir. TCP/IP Ayalrarı bölümündeki opsiyonlarbölümünden yapılabilir. Bir uzman ile yapılmasında fayda vardır.

Güvenli kablosuz iletişim

Kablosuz erişim kullanıyorsanız verilerinizi görmek isteyen birisi eğer kablosuz erişiminizi güvenli olarak düzenlemediyseniz bilgilerinize erişebilir. Burada önerilen Wi-Fi Protected Access (WPA) dir.

Kullanıcı hakları yönetimi

Eğer kurum içinde kimin nereeye erişebileceğini merkezi

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..