Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '09

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Bilginin kaynağı kim?

Bilginin kaynağı kim?
 

zihnimiz bahçemiz gibi olmalı, her zaman temiz, çiçekler yabancı otlardan arınmış...


Son zamanlarda ne kadar çok “diyetisyen” çıkıyor ekranlarda farkında mısınız? Aslında şunu sormak istiyorum, “ diyetisyen” diye tanıtılan bu kişilerin tamamına yakınının gerçekte diyetisyen olmadığını biliyor musunuz?

Bir yandan doktor, ama isimlerinin önünde diyetisyen unvanı; iyi bir şey herhalde… Sonra ayak üstü diyetler verilmeye başlanıyor. Onu ye, bunu yeme, süt içme dere otu ye! Eee diğer kanaldaki “diyetisyen” ekmek yeme demişti, bu kanalda istediğiniz kadar yiyebilirsiniz dedi… Aaa etin yanında pilav yenmezmiş “ünlü diyetisyen Bu” dedi… Lütfen inanmayın bunlara. Bu bilgi kirliliğinden kendinizi korumalısınız; görülüyor ki sizi koruyan bir medya yok.

Televizyoncu, gazeteci haber kaynağını araştırmalı, halkı doğru bilgilendirme sorumluluğunu taşımalı, bu etik anlayışla doğru haber yapmalı, haksız mıyım bilmiyorum. Bilemiyorum bu kadar yanlış programlar nasıl yapılabiliyor, yanlış unvanlar röportajlarda nasıl oluyor da alakasız isimlerin başına geliveriyor. Hiç mi bunu denetleyen birileri yok. “hayır, bayan/bay X, bu kişi diyetisyen değil” diyen bir bilen yok mu? Bilen yoksa bir bilene danışılmalı çünkü halkın yanlış, eksik, bilimsellikten uzak bilgilerle yönlendirilmesine, bu yolla sağlıklarını kaybetmelerine aracı oluyor medya.

Diyetisyen denilince sadece zayıflama mı geliyor aklınıza?

Diyetisyenler, 4 yıllık beslenme ve diyetetik programı çerçevesinde, beslenme bilimini; besin kimyasından, beslenmenin biyokimyasal süreçteki rolüne, insan fizyolojisindeki rolüne ve etkisine, genetik ve metabolik hastalıklardaki, akut ve kronik hastalıklardaki rolüne ( önleme ve tedavi aşamasında) kadar, çok aşamalı olarak öğrenip, özümseyip, doğum öncesinden yaşlılığa kadar geçen her süreçte insan sağlığı için kullanan önemli bir meslek grubudur.

Hiçbir meslek grubu beslenme ve diyet konusunda diyetisyenler kadar etkin ve bilgili değildir. Bilgi tabiî ki kimsenin tek elinde değildir bu arada. Eğer bu konuda kendisini yetiştirmiş kişiler var ise de, diyet yazma konusunda yetkili değildirler.

Hint felsefesine göre zihnimiz bahçemiz gibi olmalı, her zaman temiz, çiçekler yabancı otlardan arınmış… Bilgi kirliliğinden zihnimizi temizleyelim. Bilgiyi araştırmadan kullanmayalım. Bilginin kaynağı çok önemli, sağlık konusunda bilginin bilimselliği çok önemli… Kendimizi koruyalım.

Sağlıklı günler…

 
Toplam blog
: 24
: 4120
Kayıt tarihi
: 30.03.09
 
 

GERGİNLİKLER DEĞİL, ESNEKLİKLER KORUR... Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezu..