Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bilginiz dışında adınıza kayıtlı kaç tane GSM hattınız var?

Bilginiz dışında adınıza kayıtlı kaç tane GSM hattınız var?
 

Son zamanlarda Ahmet beyin telefonundan değişik isimli kişiler aranınca Ahmet bey GSM operatörlerine birer dilekçe ile başvurur ve adına kayıtlı GSM hatlarının listesini ister. Çıkan sonuç karşısında şok olur. Çünkü kendisi ve eşi adına 20 tane hat olduğunu öğrenir. Aslında kendisinin ve eşinin kullandığı sadece 2 hattı vardır.

Bu nasıl oluyor?

Bazı GSM bayileri, kendilerine verilen kotaları dolduramayınca, kendilerinden hat alan diğer abonelerin kimlik fotokopilerini çoğaltarak bu kişiler adına hat tahsis edip, ölü hat diye satıyorlar. Böylelikle kendilerine verilen kontenjanları doldurduklarında yeni kontenjan almaya hak kazanıyorlar.

Hangi cins hat tahsis ediyorlar?

Genelde kontörlü hat tahsis etmeleri yanında ara sıra faturalı hat da tahsis ettikleri oluyor.

Adınıza bilginiz dışında hat tahsis edilmesinin sakıncaları nelerdir?

İlk bakışta kontörlü hatların bir sakıncası yok gibi görülse de, aslında her iki hattın da büyük sakıncaları var. Adınıza faturalı hat tahsis edilip de başkası kullanıyorsa, telefon bedeli ödendiği sürece böyle bir hattan haberiniz olmaz. Kontörlü hattın zaten ödenmeme diye bir sorunu yoktur. Faturalı hattın bedeli ödenmezse telefon kesilir ve GSM bayii tarafından değişik bir adres yazıldığından, böyle bir hattan haberiniz olmayabilir. İlerde bu hatla ilgili icra işlemi gibi bir sorun yaşarsanız, kafanız karışabilir. Böyle bir hat kullanıp kullanmadığınızı hatırlamayabilirsiniz, ayrıca abone merkezlerinde size birden fazla de sözleşme imzalatmış olabilirler. Borca itiraz etseniz bile, fazladan imzaladığınız sözleşmede imza size ait de olabilir.

Peki kontörlü hatların bir sakıncası var mı?

Tabii ki var. Adınıza kayıtlı olduğunu bilmediğiniz bir kontörlü hattan yasadışı işler için konuşma yapıldığında ilk önce sizin ifadenizi alırlar. Ergenekon davasında dinlemelere takılan bir çok kişinin içerde suçsuzluğunu ispat etmek için çabaladığını hepimiz biliyoruz.

Ne yapmak gerekir?

Önce bilginiz dışında adınıza kayıtlı telefon olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Bunun için kimlik fotokopinizle birlikte 3 adet GSM operatörünün abone merkezine ayrı ayrı dilekçe vermeniz gerekir. Dilekçe örneğini aşağıda veriyorum.

Şirketinizde adıma kayıtlı telefonların listesinin tarafıma bildirilmesini rica ederim. Kimlik fotokopim ekte takdim edilmiştir. Saygılarımla. Ad Soyadı ve adresi.

Eğer bilginiz dışında adınıza kayıtlı telefonlar çıkmışsa ilk işiniz bu hatları iptal ettirmek olmalıdır. Tabii ölü hat olarak satılan konuşmaya açık bu hatlar kapatıldığında bu hatları kullananlar mağdur olacaklar ama bu da sizin sorununuz değil. Eğer karşınıza faturalı hat çıkarsa, miktar azsa ödemenizi öneririm, yoksa başınız ağrıyabilir.

Benden söylemesi.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..