Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Bilgisayar - LCD Monitör / TV bağlantısı hakkında küçük bir uyarı..!

Bilgisayar - LCD Monitör / TV bağlantısı hakkında küçük bir uyarı..!
 

Zaman zaman bilgisayarlarının çıkışını LCD monitör veya TV' ye bağlamak isteyen kişilerin konuşmalarına şahit olduğum için bazı yanlış bilgilerin ortadan kaldırılması için konu hakkında küçük de olsa bir bilgilendirme yapmaya karar verdim. Çünkü bazı kişiler daha önceki eski tüplü TV' ler döneminden kalsa gerek bilgisayarın ekran kartı üzerindeki TV-Out çıkışının bu tür bir bağlantı için tek seçenek olduğuna inanıyor.

Oysa bu bilgi eski tüplü TV' ler için doğru olmakla beraber yeni nesil TV' ler için tamamen yanlıştır. Çünkü yeni nesil TV veya monitörler eskiden geçerli olan VGA çıkışınaa alternatif olarak DVI (Digital Video Interface=Sayısal Video Arabirimine) sahiptir. Hatta son dönemde HDMI çıkışa sahip ekran kartları ve HDMI girişe sahip TV' ler yavaş yavaş gündeme gelmeye başlamıştır. Peki VGA çıkış ile DVI veya HDMI çıkış arasındaki temel farkılık nedir?

Aslında VGA teknolojisi eskidir uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Bilindiği gibi bilgisayar ortamındaki tüm veriler 0 ve 1' lerden oluşur. Buna ekrandaki görüntüler de dahil. Ancak eski tüplü monitör ve TV' lerin çalışması tamamen analog sinyallerden ibarettir. Durum böyle olunca da bilgisayar ortamında oluşturulan görüntüler en son monitöre giderken sayısaldan-analoga çevrilir ve bu şekilde tüplü monitöre gider. İşte buradaki gönderme standartının adı VGA' dir. Yalnız unutulmaması gereken en önemli nokta her sayısal-analoga dönüş görüntüde bazı kayıplara neden olur. Yani asla görüntünün orjinali gibi olamaz. Analog monitörlere bilgisayarların bağlanma şekli herkesin bildiği gibi VGA çıkışı iken bilgisayarları tüplü TV' lere bağlamanın yolu Tv_Out özelliği olan ekran kartlarını kullanarak yine sayısal görüntünün TV' nin anlayacağı biçime dönüştürülmesidir. Dönüştürmenin olduğu her yerde kayıp da kaçınılmazıdr. Yani burada da kayıp vardır.

LCD veya Plazma teknolojisinin bilgisayar gibi sayısal görüntüler üzerinde işlem yapması eskiden yapılması gereken sayısaldan analoga dönme işlemini ortadan kaldırmıştır. Yani görüntüsü verisi orjinal haliyle LCD monitör veya TV' ye gönderilir. Burada herhangi bir kayıp yaşanmaz. Buradan DVI ve HDMI bağlantı oluşacak görüntünün VGA bağlantı ve TV-Out bağlantısından çok çok daha kaliteli olacağı anlaşılmaktadır.

Yüm bu bilgilerden sonra şu önemli noktaları vurgulayabiliriz:

-LCD monitörler eğer mümkünse DVI çıkışa sahip bir ekran kartı üzerinden bağlanarak çalıştırılmalıdır. Bu cihazın görüntü performansı olumlu etkileyecektir.

-LCD TV' lerin VGA, DVI ve S-Video gibi girişleri vardır. Siz de elinizdeki ekran kartının çıkışlarına göre bilgisayarınız TV' nize değişik üç yoldan bağlayabilirsiniz. DVI, VGA ve S-Video. S-Video girişi bilgisayarınızın ekran kartının oluşturduğu TV-Out çıkışının TV' deki karşılığı giriştir. Buradaki performans DVI, VGA ve TV-Out çıkışı şeklinde olacaktır. Bu durumda DVI bağlantısı üzerinden bağlanmak varken ekran kartının TV-Out gibi daha basit bir çıkışını kullanmak çok da akılcı olmayacaktır.

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..