Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '08

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayar kullananlar 20-20 kuralına dikkat!

Bilgisayar kullananlar 20-20 kuralına dikkat!
 

Malum, çağımız iletişim çağı!

Çağa ayak uyduran ve teknolojik gelişmelerden korkmayanlar, hemen bir bilgisayarın başına geçip yepyeni bir dünyaya yelken açıyorlar.

Böylesi insanların dünya görüşlerinin yanı sıra, dünyaya bakışları da değişiyor.

İşte tam burada, bilmiyorum kelimesi ortadan kalkıyor!

Tabi her güzelin bir kusuru olduğu gibi bilgisayar kullanmanın da kendine has rahatsızlıkları var. Ancak uzmanların görüşüne uyulursa, her hangi bir sorun olmuyor.

Zamanın çoğunu bilgisayar başında geçirenlerin, uzun süreli bilgisayar kullanımından kaynaklanan, Ekrana Bakma Sendromu olarak adlandırılan sorunların, göz sağlığını tehdit ettiği yadsınamaz bir gerçek.

Bakınız, günde 6 saatten fazla bilgisayar başında çalışanların yüzde 75'inde, zaman içinde gözlerde yorgunluk, yanma, batma, kızarıklık, bulanık görme ve baş ağrısı gibi şikâyetler görülebiliyormuş.

Uzmanlara göre, Buradaki dikkat çekici nokta, bu sorunların daha önce göz sağlığı yerinde olanlarda ortaya çıkmasıymış.

Gelin bu konuda işin uzmanlarının söylediklerine kulak verip, göz sağlığımızdan olmamak için neler yapmalıymışız, birlikte inceleyelim.


Uzmanların erişkinlere yönelik tavsiyeleri:

*Teşhis edilmemiş bir kırma kusuru açısından göz muayenesinden geçmeleri yararlı olurmuş.

*20-20 kuralına uymak yararlıymış. Bu 20-20 kuralı şu oluyor. Bilgisayarda 20 dakika çalıştıktan sonra, gözleri kapatarak ya da uzağa bakarak 20 saniye gözleri dinlendirmekmiş. Bu da gözlerimizin korunmasına yardımcı oluyormuş. Denemesi bedava!

*Bilinçli olarak gözleri kırpmak göz yaşı kaybını azaltıyormuş.

*Bilgisayar ekranı göz hizasının 8-10cm altında olmalıymış. (Bilgisayar ekranının orta noktasının, göz hizamızın 8-10 cm altında olması lazımmış)

*Fazla yansımaya neden olacağı için bilgisayar ekranı pencereye dönük olmamalıymış. Daha ideali yansıma yapmayan ekran kullanmakmış.

*Çalışma ortamı fazla aydınlatılmamalıymış. Aşırı aydınlatma yapan masa lambalarından kaçınmak gerekiyormuş.

*Ekrandaki yazıların netliği ve rengi önemliymiş. Görüntü yenileme frekansı yüksek ekranlar daha kolay okunabilir görüntü sağlarmış. Ayrıca beyaz zemin üzerine siyah yazı karakterleri, siyah zemin üzerine olanlardan daha az yorucuymuş.

*Çalışma ortamındaki havanın fazla kurumasını önlemek ve nemlendirmek çalışma konforunu artırırmış.

*45 yaş üzerinde ve yakın gözlüğü takma ihtiyacı olanlarda yakın gözlüğü dışında, bir de bilgisayar ekranına odaklanan 'Bilgisayar Gözlüğü' kullanılması, ekrana aşırı yaklaşma gerekliliğini azaltır, okuma kolaylığı sağlarmış.

*Tüm bu önlemlere rağmen gözlerde kızarıklık, batma, yanma şikayetleri oluyorsa, koruyucu içermeyen yapay göz yaşı damlaları kullanılabilirmiş.

*Sorunlar erken dönemde fark edilir ve gerekli basit önlemler alınırsa, tabi ki kalıcı hale dönüşmesi önlenebilir.

Bizler gibi günlük olarak zamanının belli bir bölümünü Bilgisayar başında geçirenler için çok faydalı önerileri sizlerle paylaştığım için mutlayım.

Herkese kolay gelsin.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..