Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayar kursu: Donanım -4- Bölüm

Bilgisayar kursu: Donanım -4- Bölüm
 

USB PORT:

Bilgisayar dünyasının giderek gelişmesi ve bilgisayarın biz kullanıcılar için öneminin giderek artması ona daha fazla cihazın bağlanmasını kaçınılmaz kıldı. Ancak bu işin seri veya paralel port ile olamayacağının anlaşılması çok uzun sürmedi. Çünkü fiziksel olarak konulabilecek port sayısı belliydi. Derken biz kullanıcılar USB port ile tanıştık. USB portun kullanıcılara vaat ettiği hem daha hızlı bir haberleşme ve hemde 128 cihazın beraber çalışabileceği bir ağ ortamıydı.

Durum böyle olunca USB portun yaygınlaşması çok uzun sürmedi. Önceleri USB portun bağlantı hızı 12Mbit/s seviyelerine ulaştı. Bu hız bu porta bağlı cihazların yüksek veri transferi gereksinimi olmayan türden bir cihaz olması durumunda belki yeterliydi ama USB flash disk gibi üzerinde büyük veriler taşıyan cihazlar için çok fazla tatmin edici değildi.

Bunu kaba bir hesapla görmek bile mümkündür. Örnek olarak USB 1.1 standartını yani sadece 12MBit/s seviyesini destekleyen bir diskiniz flash diskiniz olduğunu düşünün. Bu diske 100MByte' lık bir dosyayı transfer etmek için;

Süre=100x8/12=67 sn (1Byte=8Bit) beklemeniz gerekirdi. Ayrıca burada verilen hızlar teorik olduğu için gerçek hayatta hız 12MBit/s' nin altında olacağından bu bekleme süresi yaklaşık 2 dakika olacaktır. Aynı durumda eğer 1GByte veri transfer ettiğinizde bu süre bunun tam 10 katı olacaktır ki bu da yaklaşık 20 dakika demektir. Yani tam bir işkence olurdu.

Şimdi 1, 2 veya 4 GByte veya daha fazla kapasiteli USB flash diske sahip dostlarım:

-İyi de benim flash diskimde transfer işlemi çok kısa sürüyor.

diyebilir. Doğrudur, bunun nedeni sizin diskinizin daha hızlı USB 2.0 yani 480Mbit/s seviyesini desteklemesidir. Yani 1.1 standartının tam 40 katı. Böyle olunca da verileri transfer etmek daha kolay ve beklemeden olmaktadır. O halde burada dikkat edilmesi gereken eğer bilgisayarınızın USB portuna bağlanacak bir cihaz alıyoranız bu cihazın USB 2.0 desteği olup olmadığını araştırmalısınız.

Hoşcakalın..!

Devam Edecek.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..