Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayar Kursu: Donanım-3.Bölüm

Bilgisayar Kursu: Donanım-3.Bölüm
 

SERİ VE PARALEL PORT:

Bilgisayar sisteminde dış dünyaya açık olan yani giriş-çıkış yapılabilen birimlerin genel teknik adı "port" tur. Port kelimesi İngilizce' de liman anlamına gelmekedir. Yani bu bağlantı noktaları sisteminizin dış dünyaya açılan limanlarıdır. Yakın zamana kadar bilgisayar sistemlerinde seri ve paralel port' lar en önemli dış dünyaya açılma biçimi olmuşlardır. Burada bu donanımlara adını veren aslında bu soket üzerinden yapılan haberleşmenin standartıdır. Seri port üzerinden yapılan haberleşmede bilgiler bir tel üzerinden seri bir şekilde gittiği için haberleşme standartının adı seri haberleşme olmuştur. Paralel haberleşmede ise bunun aksine bilgiler birden fazla tel üzerinden birbirine paralel bir şekilde gider.

En bildik seri haberleşme yapan kullandığımız cihazların başında klavye ve faremiz gelir. Bağlantı soketinin adı PS2 olarak geçse de özündeki haberleşme biçimi seri haberleşmedir. PS2 portları yeşil ve mor olarak bilgisayarınızın arka tarafında karşınıza çıkacaktır. Bununla beraber bilgisayarınıza USB port üzerinden bağlanan modeller de mevcuttur. Ancak burada da haberleşme türü seri haberleşmenin gelştirilmiş bir sürümüdür. Paralel haberleşme deyince de ilk akla gelen daha önceden yoğun olarak kullandığımız paralel port' tan bağlanan yazıcılarımızdır. Bir bilgisayar sisteminde özellikle de masaüstü bilgisayarlarda bir veya daha çok seri port, bir adet de paralel port bulunur. Ancak son dönemlerde giderek azalan kullanım nedenleri nedeniyle özellikle dizüstü bilgisayarlarda seri ve paralel port görülmez olmuştur.

Bilgisayarınızda seri veya paralel port olup olmadığını anlamanız için sisteminizin arkasına bakmanız yeterli olur. İlişikteki resimde görüldüğü gibi çıkış portları genelde birbirine yakın bir şekilde konumlandırılmıştır. Resimde görülen pembe renkli port paralel port' tur. Paralel port' un sahip olduğu pin sayısı 25' dir. Yine resimde paralel portun altında yer alan 9 pin' li port ise seri port' tur. Seri port' un yanında yer alan port ise 15 pine sahip olan bilgisayarımızı ekrana bağladığımız VGA port' tur. Sisteminizde mevcut port' ları görmenin diğer bir yolu da Aygıt Yöneticisi' nde "Ports" başlığını tıklamaktır. Masaüstü sistemlerde burada göreceğiniz genelde bir seri ve bir de paralel port olduğu için COM1(Seri Port1) ve LPT1(Printer Port-Paralel Port1) olacaktır.

Bilgisayar sisteminizle seri haberleşebilen bir cihaz için en önemli parametre bu cihaz ile bilgisayarınızın seri haberleşme parametrelerinin aynı olmasıdır. Bunu kısaca aynı dili konuşmaları gerekir diye özetleyebiliriz. Bunun için de seri haberleşmede önemli birkaç parametreyi her iki cihazda da aynı yapmanız gerekir. Bunlar:

-Baud Hızı: 9600, 19200, 38400 vb..
-Data Biti Sayısı: 8,
-Stop Bit Sayısı: 1,
-Eşlik Biti: N(None-yok), E(Even-Tek), O(Odd-Çift),
-El sıkışma tipi: None, Xon/Xoff, Hardware.

Burada önemli olan bunların ne işe yaradığını bilmeniz değil, bilgisayarınıza bağladığınız cihaz ile sizin sisteminizin aynı seri haberleşme parametrelerine sahip olmasıdır. Bilgisayarınızdaki seri port' tun hangi seri haberleşme parametelerin sahip olduğunu görmek için yine aygıt yöneticisinde Ports başlığı altında COM1' in sağ klik ile özelliklerine (Properties) ve buradan da Port Settings'sine (Port Ayarları) tıklanız yeterli olacaktır. Buradan isterseniz ilgili parametreleri de değiştirebilirsiniz.

Eğer bilgisayarınıza paralel haberleşebilen bir cihaz bağlayacaksanız burada da dikkat edilmesi gereken bağladığınız cihazın kabul ettiği paralel haberleşme modlarıdır. SPP(Standart), ECP ve EPP (Gelişmiş) paralel haberleşme modlarından uygun olanını sisteminizin BIOS' una girerek (BIOS daha sonra nalatılacaktır) ayarlayabilirsiniz.

Hoşcakalın..!

Devam Edecek.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..