Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayar Kursu: Yazılım-1.Bölüm

Bilgisayar Kursu: Yazılım-1.Bölüm
 

YAZILIM NEDİR?

Hani bazı kavramlar vardır ki, bir diğeriyle iç-içe geçmiştir. Biri varsa diğeri de vardır ve ancak o zaman bir bütünlük içinde bir anlam ifade eder. Bu iç-içe geçmiş durumu en iyi gördüğümüz iki kavram da Donanım (Hardware) ve Yazılım (Software)' dır. Bilgisayar gibi kompleks bir elektronik sistemin temel bileşenlerini donanım ve yazılım oluşturur:

-Hangisi daha önemlidir?

diye sorarsanız, cevap kesinlikle "Her ikisi de aynı önemdedir..!" olacaktır. Siz ne kadar iyi bir yazılım geliştirseniz de ancak donanımın size müsade ettiği sınırlar içinde birşeyler yapabilirsiniz. En iyi programcıların bile yapabileceği ancak donanımı en üst limitlerinde kullanmak olacaktır.

-Peki tersi için ne dersiniz?

diye sorarsanız da, orada da cevap çok farklı değildir. Siz ne kadar güçlü bir donanıma sahip olsanız da kullandığınız yazılım bu donanımın hakkını verip, ondan maksimum fayda elde edemiyorsa sonuç yine sizin düşlediğinizin gerisinde olacaktır. Kabaca bir örnekle, siz çok iyi bir sürücüsünün, bu takdirde yapabileceğinizin en iyisi kullandığınız bir aracı üst limitlerinde zorlamak olacaktrır. Ya da ben kötü bir sürücüyüm ama kullandığım araç oldukça iyi bir araba. Benim gibi kötü bir sürücünün yapacakları doğal olarak bu aracın bize verebileceklerinden çok uzak olacaktır.

-Peki yazılım nedir?

Her donanım yapılırken belirli bir amaç için üretilir ve buna göre tasarlanır. Örnek olarak bir ekran kartının görevi görüntüyü oluşturmak ve bunu bizlere sunmaktır. Fiziksel olarak yapı buna uygun tanımlanır. Doğal olarak bir elektronik kart sahip olduğu karışık yapı gereği oldukça fazla fonksiyona sahip olacaktır. Bu fonksiyonlar belirli bir sıra dahilinde kullanılarak istenen sonuca ulaşmak mümkün olur. Her kompleks elektronik kart üzerinde "İşlemci" adı verilen bir eleman olur. Bu elemanının özelliği bir programcı tarafından programlanabilen bir yapıya sahip olması ve kendisine gelen komutları alarak yorumlayabilmesi ve bunu yerine getirebilmesidir.

Buradan şu sonuca gidilebilir:

-Öyleyse elektronik kartın, örnek olarak bilgisayarın işlemcisinin (beyni) anladığı bir dil var. Siz bu dilde ona birşeyler söylerseniz ve bu söyledikleriniz ona daha önceden tanımlanmışsa, bu birim sizin dediklerinizi yapar.

diye söylerseniz, ben de:

* Ağzınıza sağlık, çok güzel özetlediniz..!

derim. Tam olarak yazılımların yaptığı şey de budur. Bir elektronik cihazı tasarlayan firma aynı zamanda onu kullanabilmemiz için gerekli yazılım alt yapısını da kullanıcılara sağlar.

Hoşcakalın..!

Devam Edecek.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..