Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayar Kursu: Yazılım-5.Bölüm

Bilgisayar Kursu: Yazılım-5.Bölüm
 

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DİLLERİ

Büyük kapsamlı yazılımlar geliştirmek için makina dilinini çok uygun olmadığını daha önce vurgulamıştık. Ancak makina dili dışındaki tüm diller bilgisayar sisteminin kendisi için değil, onu kullanan ve program geliştiren kişiler için tasarlanmıştır. Çünkü bilgisayar sisteminin tek lisanı makina dilidir (Assembly Language). Diğer dillerde yazılan programlar bir tür dönüştürücü araçlar kullanılarak bu dile dönüştürülür. Daha önce her işlemcinin kendine özgü bir yapısı olduğunu ve bu donanımda makina dilinde yazılım geliştiren kişinin bu detayları iyi bilmesi gerektiğini belirtmiştik. Bu durumda ise aynı işi bu araçların iyi yapması gerekir.

Şunu iyi vurgulamak gerekir ki, bir programla dili makina diline ne kadar yakınsa, onunla geliştirilen programlar daha esnek, daha hızlı olurlar ve bellekte daha az yer işgal ederler. Ancak aynı kural burada işlemeye başlar. Yine bu dillerin öğrenilmesi diğer dillere göre daha zor olur. Makina diline en yakın dil denince akla "C" programlama dili gelir. C programla dili temelleri çok uzun yıllar önce atılmış olmasına rağmen gücü ve kullanıcısına verdiği esneklik sayesinde bugün bile halen popülerliğini korumaktadır. Zaman içerisinde gelişen ihtiyaçlar ve beklentiler daha gelişmiş, daha büyük yazılımların oluşturulmasını kaçınılmaz kılmıştır. Yazılım yeteneklerinin arttırılması ve daha çabuk ama bir o kadar da gelişmiş yazılımların oluşturulması için "Nesneye Dayalı Programlama (Object Oriented Programming)" tekniği oluşturulmuştur. Bu teknik gündeme geldiğinde yine C programlama dili ön planda olmuş ve bu yeni tekniğin ona kazandırılmış hali C++ olarak karşımıza çıkmıştır. Bu iki dilin yazılım dünyasındaki önemini vurgulamak için bugün kullandığımız güncel tüm işletim sistemlerinin bu iki aracı temel alan araçlarla yazıldığını söylemek kafi gelir diye düşünüyorum.

Peki tüm yazılım geliştirenler sadece bu iki dili kullanmak zorunda mıdır? Sonuçta her yazılımcı bir işletim sistemi yazacak kadar engin bir yazılım bilgisine sahip olmak zorunda değildir. Zorunda olsa da bunu dünyada yapabilen yazılımcıların sayısı da çok fazla değildir. Durum böyle olunca değişik firmalar bilgisayarı programlamak için değişik yazılım değiştirme araçları tanımlamışlardır. Eski kuşağın gözbebeği Fortran, basit yapısıyla Basic, Pascal vb.. diller diğer ortaya çıkmıştır.

Bir süre sonra yazılım geliştiricilerin daha çabuk sonuca gitme ve grafik yönü daha kuvvetli bir yazılım geliştirci aracına sahip olma ihtiyaçları ön plana çıktı. Bu istek yazılım geliştirme dünyasına Görsel-Visual kavramını soktu. Çünkü artık herkes siyah ekranlardan sıkılmış, grafiklerin ağırlıklı olduğu renkli bir dünyaya adım atmıştı. Yeni yazılım geliştiricilerde bu dünyaya yeni yazılımlarım sokulması işini daha kolay yerine getirmeliydiler. Bu taleplere cevap veren yeni araçlar başlarına genelde bir Visual ibaresi koyarak sahnede yerleri aldılar. C++ Visual C++, Basic Visual Basic olarak adlandırıldı. Pascal programlama dilinin arkasında olan Borland firması ise bu yolu seçmeyerek görsel diline Delphi adını verdi.

Bugün herhangi bir bilgisayar kullanıcısı bu dillerden biriyle istediği bir yazılımı geliştirebilir. Ama hedef şu an kullanmakta olduğumuz Windows tabanlı, yani grafik özellikleri yüksek bir ortamda kullanıacak bir program yazmaksa görsel diller en doğru seçimler olacaktır.

Yazılım dünyasını sürekleyen diğer bir akım da İnternet uygulamaları olmuştur. Bugün geliştirilen yazılımların çok büyük bir kısmının hedef platformu internettir. Bunu farkeden yazılım geliştirme araçlarını tasarlayan firmalar (Microsoft, Borland vb..) bu hedefe daha kolay yazılım geliştirmeyi sağlayan yeni araçlarını duyurmada gecikmediler. Bu noktada karşımıza VB.Net ve C# çıktı.

Sözün özü yazılım dünyasında bu amaç için oldukça fazla sayıda seçenek vardır. Burada önemli olan tasarlanan yazılımın hangi amaç için geliştirileceğidir. Örmek olarak bir muhasebe programının Visual Basic, Delphi veya Visual C++ ile geliştirilmiş olması kullanıcı için birşey ifade etmez. Çünkü bir muhasebe elememanı herhangi bir dille yazılmış bir programla istediği şeyleri yapabilir. Ama bir elektronik aygıtta birşeyler yaptıracaksanız, örnek olarak bir sürücü (driver) yazacaksanız bunu Visual Basic gibi bir dille değil, C veya C++ gibi daha alt seviyeli ve donanıma daha yakın bir dille yapmalısınız.

Hoşcakalın..!

Devam Edecek.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..