Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '16

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Bilgisayar oyunları çocukları nasıl etkiler?

Bilgisayar oyunları çocukları nasıl etkiler?
 

Teknolojinin olumlu yanları olduğu gibi olumsuz yanları da var. Teknoloji hayatımızda büyük kolaylık sağlarken diğer yandan da sağlığı olumsuz etkiliyor.Özellikle gençleri ve çocukları etkisi altına alan bilgisayar oyunları, algılama bozukluğundan öğrenme güçlüğüne, çevreye karşı duyarsız ve sosyal bozukluğa kadar birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Bilgisayar oyunları, çocuklar için vazgeçilmez bir eğlence aracı olarak görülmektedir. Çocuklar oyunlardan başından kaldıramamaktan, olmayanlar ise; çocuklarının eve bilgisayar alma yönündeki ısrarlarından şikâyet ediyorlar.

Ayrıca son dönemlerde, şiddet içeren oyunların giderek artması, aileleri bu oyunların olumsuz etkileri üzerine de düşünmek zorunda bırakıyor. Hızla akan oyun kareleri, şiddet ve oyunda başarılı olmak çocukta üstünlük duygusu oluşturabilir. Bu durum çocuğun hoşuna gider ve çocuk kendisini mutlu hisseder. Çocuk bunu sürekli yaptığı zaman sadece onunla mutlu olmayı öğrenir, başka mutlulukları tadamaz. Çocuk, başka şekillerde karşılayamadığı duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için de bilgisayar oyunlarına sığınıyor olabilir.

-Algıyı Zayıflatıyor, Beynin Dengesini Bozuyor!

Çocuk oyun oynarken mutlu olur ama oyun bittiği zaman hayatın gerçekleriyle karşı karşıya kalır, mutsuz olur ve tekrar oyuna döner. Bir müddet sonra bütün gününü bilgisayar karşısında geçiren, gece geç yatan, sabahleyin kalkamayan, gözü bir şey görmeyen, okuldaki başarısı düşen bir çocuk ortaya çıkabilir. Oyunlar yüzünden okulda dikkat dağınıklığı, derslerine yoğunlaşamadığını ve başarısız olmalarını da etkilemektedir.

-Oyunlar doğru kullanıldığı zaman

Doğru yöntemler kullanıldığı takdirde bilgisayar oyunları zaman yönetimi, mesajları doğru algılama, eleştirel düşünme, görsel becerinin artışı, zihinsel kapasiteyi yükseltme, stres altında soğukkanlı kalabilme becerisi gibi özelliklerin kazandırılmasına aracı olabilir.

-Ailelerin yaptığı hatalar

 Çocuk tam kendisini bilgisayara kaptırmış oynarken “Dersini yap” denilince çocuk derse düşman olur. Onun yerine “Vaktin doluyor, bak sana 10 dakika daha müsaade. 10 dakika sonra dersinin başına oturacaksın” denirse daha iyi olur. Öbür türlü çocukla anne zıtlaşır ve ilişkileri daha da bozulur. Bozulan ilişkiyi düzeltmekse oldukça zordur.

- Aileler Ne Yapmalı?

Çocuğa şöyle diyebiliriz: “Bilgisayarda oyun oynamanın yararları da zararları da var. Her konuda olduğu gibi bilgisayarla da ilgili bazı kurallarımızın olması gerekir. Biliyoruz, senin eğlenmeye de dinlenmeye de ihtiyacın var ama bunun belli bir süresi olmalı.”

Aileler, bilgisayarla ilgili koydukları kurallara çocuklarının ne kadar uyduğunu takip etmelidirler. Çoğu anne bunu ilk birkaç gün takip edip sonra bırakabiliyor. Çocuklar annelerinin yufka yürekliliğinden yararlanıp bir müddet sonra rahatlıkla eskisi gibi davranabiliyorlar. Aileler uygulamayacakları kuralları koymamalı, koydukları kuralın da arkasında durmalıdırlar. Çocuk böylece bilgisayarla oynamanın, televizyon seyretmenin yöntemini öğrenmiş olur.

 

 
Toplam blog
: 20
: 968
Kayıt tarihi
: 02.08.15
 
 

Erzurumda doğan eğitimci yazar, Uludağ Üniversitesi 4-6 Yaş Grubu Çocuk Eğitimi VE Etkinlikleri ,..