Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '09

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayarınızdan sildiğiniz dosyalara ulaşılmaması için kolay bir yöntem

Bilgisayarınızdan sildiğiniz dosyalara ulaşılmaması için kolay bir yöntem
 

Bilgisayarınızda bir dosyayı sildiğinizde o dosya tam olarak silinmez, geri dönüşüm kutusuna (Recyle bin) gider. Geri dönüşüm kutularının tanımlanabilen bir kapasitesi vardır. O kapasite dolana kadar sildikleriniz orada birikir. Sildiklerinizden birini yanlışlıkla sildiğinizi düşünürseniz orada bulup geri kazanabilirsiniz. Geri dönüşüm kutusunun kapasitesi aşılınca daha önce gelen dosyalar buradan atılarak yenileri saklanmaya başlanır.

Geri dönüşüm kutusunu dilediğiniz zaman boşaltabilirsiniz. O zaman da dosyalar tam olarak silinmiş sayılmaz. Yalnızca dosyaların hard diskte kayıtlı olduğu yerler için başka dosya yazılmasına izin verilir. Ancak bu izin oralara hemen birşeyler yazılacağı anlamına gelmez. Üzerine birşey yazılmadığı sürece o dosya özel programlar kullanılarak oradan bulunup geri kazanılabilir. Sizin uzun zaman önce sildiğinizi sandığınız dosyaya ulaşılmış olur.

12 Megapixel bir fotoğraf iyi kalitede çekilmişse yaklaşık 5 Mbyte yer tutar. Siz o dosyayı bilgisayarınıza kopyaladığınızda 5 Mbyte yeri fiziksel olarak kaplar. Oraya daha önce yazılmış bir dosya varsa o dosyanın 5 Mbyte bölümünde artık ulaşılması olanaksızdır.

Word’de yazdığınız birkaç yüz sayfalık bir metin 1 Mbyte bile yer tutmaz. O dosyayı bilgisarınıza kaydedince o kadar alanı fiziksel olarak kaplar.

Bilgisayarınızdan sildiğiniz dosyalara bir daha asla ulaşılmaması için bu işi kesin başaran programlar kullanabilirsiniz ancak bunlar pahalıdır.

Bilgisayarınızda sildiğiniz dosyaları kimse görmesin istiyorsanız size kolay ve eğlenceli bir yöntem önereceğim. Kesin işe yarayacağına emin olabilirsiniz.

İlk olarak sileceğiniz dosyaları bulup silin. Ardından geri dönüşüm kutusunu boşaltın.

Hard diskinizin başlangıç klasörüne gidin, örneğin C:/ adresinde “silinecek” adında bir klasör yaratın. Bu klasörün altında “A” adında bir alt klasör yaratın. “A” Klasörünün altında “B” adında bir alt klasör yaratın. “B” adlı klasörde “1.doc” adında bir word dosyası yaratın ve bu dosyaya kısa bir mektup yazın:

“Çok uğraştınız ama bu bilgisayarsa aradığınız dosyaları bulamayacaksınız. Size verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dilerim.”

Buna benzer birşeyler yazdıktan sonra dosyayı kaydedin. Hatta daha eğlenceli olması için dosyayı şifreli bir şekilde kaydedebilirsiniz. Yani dosyayı bulsalar bile ayrıca şifresini kırmaları gerekir.

Aynı klasörde “2.doc” adında bir word dosyası daha yaratın. Google’dan arama yapıp birkaç tane büyük boy ilgisiz fotoğraflar bulun ve bunları kopyalayıp 2.doc dosyası içine yapıştırın. Fotoğraflarla iyice şişirdiğiniz dosyayı kaydedin.

Dilerseniz Birleşmiş Milletler sayfasından birkaç tane büyük boyutlu pdf dosyasını kopyalayıp, “B” klasörünün içine yapıştırın. Bu klasörün büyüklüğü toplam 10 Mbyte olana kadar bu işlemi sürdürün.

“A” klasörüne dönün. Burada “B” klasörünü göreceksiniz. “B” klasörünü kopyalayın ve aynı yere 100 kez yapıştırın. Numaralanmış kopyalar yanyana dizilir ve böylece “A” klasörünün boyutu yaklaşık 1 GB olur.

Hard diskinizde ne kadar boşluk olduğuna bakın. Diyelim 15 GByte boş yer var. O zaman biraz zaman alacak bir işleme başlayacaksınız.

“silinecek” klasörüne dönün. Burada “A” klasörünü göreceksiniz. 1 GB büyüklüğündeki “A” klasörünü kopyalayın ve hemen oraya 15 kez ard arda yapıştırın. Hard disk dolduğunda yer kalmadı diye itiraz edecektir. O zaman A klasörünün içine gidip daha küçük klasörlerden kopyalayıp yapıştırarak iyice sınıra yaklaşılabilirsiniz. Hard diskin tamamen dolduğuna emin olunca, “silinecek” klasörünü silin. Büyük olduğu için geri dönüşüm kutusuna gitmeden silmeyi önerecektir, kabul edin.

Bunun üzerinde bir de hardiskinizde defragmantation işlemini yaparsanız, iyice erişilmez yaparsınız.

Bu işlemler sırasında hard diskteki tüm boş yerlere fiziksel olarak kayıt yapıldığı için daha önce silinmiş dosyalardan işe yarar büyüklükte izler kalmaz. Bilgisayarınızdaki silinen dosyaları arayanlar sizin yarattığınız bu ıvır zıvır dosyalardan binlercesiyle karşılaşırlar. Sizin mektubunuzun olduğunu dosyaların binlerce kopyasından birine mutlaka ulaşır ve mesajınızı okurlar.

Biraz zaman alan ancak eğlenceli bir yöntem. Bilgisayarınızdan sildiklerinizle ilgili kaygılarınız varsa deneyebilirsiniz.

Ankara, 18 Mart 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..