Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bilgiyle para kazanılır mı?

Bilgiyle para kazanılır mı?
 

Dün bir Üniversite giriş sınavını daha geride bıraktık. Gençlerimiz üniversiteye girmek için birbiriyle yarıştılar, bilgilerini yarıştırdılar. Eğitim çok önemli; üniversite eğitimi almak iyi bir yaşam için, iyi bir meslek için çok önemli. Öğrenmek, bilgi edinmek ve meslek sahibi olmak gerekli yaşam için. Dünyamızın neo-liberal sisteminde bilgi çok daha önemli bir kıymet haline geldi. Bilgi Çağı'ndayız ya, herkesin ağzında aynı laf:

Bilgi güçtür.

Bu söz bir çok şey ifade ediyor. Basitçe şöyle de yorumlanabilir. Ne kadar bilgili iseniz o kadar güçlü olur, o kadar çok kazanırsınız. Bir başka deyişle, ne kadar çok tahsilli olursanız, ne kadar okursanız o kadar bilgili olursunuz ve o oranda da çok kazanırsınız. Gerçekten böyle mi? Bilginiz artarken kazanacağınız paranın artacağını düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Nasıl mı? İşte ispatı!

Şimdi bir de dünyada herkesin bildiği bir insanlık deyişine (atasözü olamayacak kadar evrensel çünkü) bakalım:

"Vakit nakittir". Yani zaman para demektir.

Aşağıdaki formülü ezberlemeyenimiz de yoktur sanırım.

Güç = İş / Zaman

Şimdi bilgi güç ve vakit nakit olduğuna göre matematiksel olarak:

Bilgi = Güç
Zaman = Para

yazabilirsiniz. Buradan:

Bilgi = İş / Para

olduğu görülür. Parayı çekersek:

Para = İş / Bilgi

elde edilir. Bu formüle göre yapılan işi dikkate almadığınızda bilgi sıfıra doğru yaklaşırken paranın sonsuza yaklaştığı ortaya çıkar. Şaşırdınız mı?

İnternet'te rastladım. Buna "maaş teoremi" demişler ama "kazanç teoremi" şeklinde genelleyebiliriz. Böyle ama siz "boş verin" anlamında eğlence itibariyle geçmişler. Çünkü, evrimci Darwin'in dediğine göre matematikçiler karanlık bir odada olmayan kara kedi arayan kör adamlarmış. Doğru ya, onların sayılarla oynayan muhasebecilerden ve ekonomistlerden farkı parayla pulla ilgileri olmamak kadar basit olduğundan sadece formülü bulmakla yetinirler. Ve buldukları formülün günlük yaşamdaki yeri ve önemi onları ilgilendirmez.

Yapılan işi sabit tutarsak bilginin sıfıra doğru yaklaşırken paranın sonsuza yaklaştığı yerler var mıdır? Evet bu bir şaka formülü ama sizce bu formülün geçerli olduğu yerler veya durumlar yok mu? Ben böyle bir yer ve orada buna uygun çokça durumlar biliyorum. Sizin de çok düşünmeden bulacağınızdan eminim. Öyleyse ne gerek var, üniversite sınavlarına, üniversite eğitimine? Değil mi?

...

Bu yine de bir şaka olarak kalsın. Yaşam için para, para için iş ve iş için bilgi gerekli. Çünkü bu bir evrensel doğru.
Esen kalın.

Foto: http://www.sandomenico.org/uploaded/photos/Library/blackboard_math.gif alıntıdır.

 
Toplam blog
: 32
: 2489
Kayıt tarihi
: 23.05.07
 
 

çevre ve ekosisteme gönül vermiş, doğada dolaşan, doğayı seven ve doğanın dilini öğrenen ..