Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '18

 
Kategori
Bilim
 

Bilim İnsanları 9000 Yaşında Bir Gencin Yüzünü Yeniden Yapılandırdılar

Bilim İnsanları 9000 Yaşında Bir Gencin Yüzünü Yeniden Yapılandırdılar
 

Dawn, 9.000 yaşındaki genç.


Bir grup bilim adamı, Yunanistan'da bir mağarada bulunan 9000 yıllık kafatasını kullanarak o kişinin yüzünü yeniden ortaya çıkardı.

Taş devri döneminden kalma bir genç olan Dawn'la tanışın, yaklaşık M.Ö. 7000 yılları arasında yaşamış, 15-18 yaş arasında olan bir genç kız… Dawn'ın kafatası, insanlara 100.000 yıl önce yaşadığı Theopetra mağarasında Yunanistan'ın Thessaly bölgesinde keşfedildi.  1993 yılında bilim adamları tarafından bulunan Dawn’ın kafatası gerçek yüz ölçülerine göre yeniden inşa edildi.

Kemik ve diş analizine dayanılarak, Dawn15-18 yaş arasında olduğu tahmin ediliyor, Yüzü kıvrılmış ve çenesi oldukça dışarı çıkık. Araştırmacılar bunun sebebini hayvan derisini çiğnemesinden kaynaklandığını, o zamanlarda hayvan derisi çiğnemenin çok yaygın bir hobi olduğu belirtti.

Bulunan kafatasına Şafak anlamında olan yunanca Dawn ismi seçildi. Çünkü uygarlık şafağı sırasında yaşıyordu. Araştırmacılar Dawn'ın anemik olabileceğini belirtti. Ayrıca Dawn kalça ve eklem sorunları yaşıyordu. Bu sorunlar muhtemelen ölümüne neden oldu.

Dawn'u tamamen yeniden yapılandırmak için bir takım endokrinologlar, ortopedistler, nörologlar, patologlar ve radyologlar aldı. Ortodonti profesörü Manolis Papagrikorakis, takımın silikon rekonstrüksiyonunu hazırlamasına öncülük etti. Grup, kafataslarının yüzlerini yeniden yaratmada uzman olan İsveçli bir arkeolog ve heykeltıraş olan Oscar Nilsson'la çalıştı.

Bilim adamları, bu çalışmanın yüz özelliklerinin zaman içinde nasıl değiştiğine dair fikir verdiklerini söylüyor. En önemlisi, Dawn’ın yaşadığı döneminden bu yana yüzlerin nasıl düzeldiğine dikkat çekiyorlar.

Dawn, Atina'daki Akropolis Müzesi'nde sergileniyor.

 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..