Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '08

 
Kategori
Bilim
 

Bilim

Bilim
 

Hepimizin bilime olan merakı çocuklukta başlar. Çimen neden yeşildir? Neden düş görürüz? Neden ayak parmaklarımız var? Gibi bir çok soru sorarız. Kimi zaman bize göre akıllıca fakat başkalarına göre boş soruları sorarsak bir tepkiyle karşılaşır mıyım diye bir merak olur içimizde. Bu soruları sormazsak öğrenemeyiz. Bilimin temeli merak etmekte yatar. Ancak bu şekilde bilim ilerleyebilir.

Bilime katkı sağlayan insanların bazıları bir tesadüf sonucu, bazıları da merak edip araştırınca yararlı olmuşlardır.Örneğin Newton elmanın kafasına düşmesiyle yerçekimini bulmuştu fakat, Einstein ışığın saniyede 300.000 km gittiğini çalışarak bulmuştur.

Aslında bilimi küçük görüyoruz.Bilim sınırsızdır.Güzel kullanıldığında öyle şeyler olur ki imkansız denen şeyin olmadığını anlayabilirsiniz. Bilimi hafife almak çok yanlıştır.Yani küçük görüyoruz derken, derste çocuklardan gelecekte olabilecek icatları çizmeleri isteniyor.Ama çocuklar hayal güçlerini sınırlıyorlar.Oysa bu sınırı aşıp sınırsız düşünmek bilime faydalı olur.

Anne, baba ve öğretmenler size söylüyorum.Çocuğunuz bilimden uzak bir meslek dalı seçiyorsa bile küçükken hem o meslek dalının ilgi alanlarıyla, hemde bilimle iç içe tutmaya çalışın çocuğunuzu.Eğer çocuğunuz bilim adamı
olmak istiyorsa, bırakın diğer şeyleri çocuğunuzun hayatının her yerinde bilimi bulundurmaya çalışın.Örneğin kitap kulübündeyse yanına bir bilim dergisi verin ki kulüpte boş zamanında okuyabilsin.

Şimdiki lafımda çocuklara.Eğer bir hayaliniz varsa bu hayali gerçekleştirin.Sakın bu yazıyı okumamış yada oku- yupta takmayan anne babalarınızın zoruyla hayalinizden dönmeyin.

Bilimin çok önemli olduğunu biliyoruz.Ama bunu iyi kullanıyor muyuz?Türk bilim adamlarından telefon, telgraf televizyon, ampul gibi çok faydalı aletler icat etmelerini bekliyoruz.Size bir öneri:bilimi iyi kullanırsanız her şey mümkün.

Ve çoğu meslekte de bilim kullanılır.Maden fabrikalarında Kimya kullanılması gibi.Bilim adamlığından mucitliğe, fosilbilimcilikten doktorluğa kadar hemen hemen her meslekte kullanılır.Hatta hayatın bilimden ibaret olduğunu
söyleyebilirim. Dünya'nın oluşumu, küresel ısınma, dinozorlarn yaşamı bilimle ilgili konulara örnektir.

Mutfak ta bile Kimya bilimini kullanırız. Mutfak aletleri tıpkı Kimya aletlerine benzer.Futbol maçında futbolcunun topa vuruşu fizikle lgili bir olaydır.

Ve son olarak M.Kemal ATATÜRK'ün bir sözünü eklemek istiyorum:

Hayatta en hakiki mürşit;ilimdir, fendir.
 
Toplam blog
: 30
: 819
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1998 Adana doğumluyum. Basketbol ve futbolu iyi oynadığımı söylerler. Burada tüm konular hakkında dü..