Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '15

 
Kategori
Biyoloji
 

Bilime yatırım

Bilime yatırım
 

Amerikalı yatırımcı Thiel, Paypal isimli internet ödeme sistemli veritabanının kurucusu. Facebook ilk kurulduğu zaman ilk yatırımcılarından birisi olmuş. Biyolojiye karşı da yumuşak bir karnı var.   

2011 yılından günümüze Thiel Fonu Breakout Laboratuarları isimli kuruluşla biyoteknolojiye yatırımlar yapmaya başlamış. Organizasyon ilk aşamada  insanların konuşmalarının doğal ortamda nasıl ortaya çıktığını araştırmaya başlamış. Şu haliyle ilk araştırmalarını sosyal bilimler alanında vermekte.

Laboratuarların geçtiğimiz haftalarda yayınlanan araştırmaları ilaç alanında yatırımları da öne çıkarmaya başlamış durumda. İnsanların derilerinde ve tenlerinde olan değişiklikleri gözlemleyen bilim adamları buna yönelik sonuçlar alma amacındalar. Yaptıkları işlerin birer hayal olmadığını ve gerçekleşmesi mümkün projeler olduklarını göstermek istiyorlar.

Moleküler ve hücresel seviyelerde ilaçlar insan bedeni içerisindeki hataları bulur ve onları düzenlemeye çalışırlar. Proteinlere yapışarak işlerini gören ilaçlar aslında proteinlerin yapacakları herşeyi engellerler veya tam tersine proteinlerin yapısını hızlandırabilecek kimliğe de bürünebilirler.

Thiel’le alakası olmayan diğer bir biyolojik araştırma şirketi ise konuyla ilgili özel proteinlerin peşine düşmüş ve çalışmalarını bu yönde hızlandırmış durumda. Bilim insanları vücuttaki proteinlerin nasıl hatalı sonuçlar ortaya çıkardıklarını bulduklarını belirtiyorlar. Kanser veya belirli beyin hastalıklarının tamamı proteinlerin dengesindeki değişimlerden kaynaklı.  Birçok tıbbi araştırma şirketi kolaylıkla kullanılabilecek ilaçlar vasıtasıyla  proteinleri kontrol altına almayı ve hastalıkları önlemeyi amaçlamakta. O kadar fazla çeşitte çalışmalar yapılmakta ki sadece proteinlerin yapısını değil şeklini ve büyüklüğünü tanıyarak bile ortaya çıkacak hastalıkları yok etmeye çalışan kimyasalların üretilmesi söz konusu.

Eğer bu çalışmalar işe yarayacak olursa doktorların proteinleri tanıması ve hastalığa neden olanlar konusunda daha kesin ve kolay vermelerine yarayacak sonuçlar geliştirilmesi mümkün olacak. Bunun için bazen basit bir kan testinden yola çıkarak sonuçlar almak veya bazen de kolunuza takılan bir saatten alınan ter verileriyle sonuçlara gitmek mümkün olacak.

Fitbit

Uzun zamandır sporcular fitbit isimli kola takılan aletler kullanmaktalar. Bu saat benzeri elektronik aletler tansiyonu, nabzı ve kan değerlerini ölçme amacıyla  kullanılmakta. Yapılan çalışmalar aynı aletlere farklı değer ölçümleri yapıp müdahale etme amaçlı özellikler de yüklendiğinde sonuçlar çok dikkat çekiyor. Özellikle aldıkları verilerle vücuda protein değerlerini etkileyecek uyarılar veya kimyasallar gönderecek fitbit benzeri aletler hayat kurtaracak ani müdahalelerde bulunabilecekler.

En doğru yatırım aracı ne olabilir?

Sözkonusu laboratuarlar kendilerine yatırım yapmak isteyen bütün yatırımcılara açık. Her yerden sermaye toplayarak çalışmalarına devam etmekteler. Bu türden bir şirkete yapılacak yatırımın ne getireceğini nasıl hesap edebiliriz?

Durmadan bina yapan ve bunu gelişme olarak gören bir yapı mı daha keskin bir yatırımcı zekasıyla hareket etmekte yoksa kola takılan bir aletle insanları tedavi eden elektronik doktorlara yatırım yapan biri mi? Sorunumuz aklın hangi tarafında olduğumuz.

 
Toplam blog
: 12
: 376
Kayıt tarihi
: 11.03.13
 
 

Blog Yazari  Politika, stratejik araştırmalar, edebiyat, güncel olaylar, haber yorumları, çev..