Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '13

 
Kategori
Bilim
 

Bilime yöneltilen yanlış suçlamalar

Bilime yöneltilen yanlış suçlamalar
 

Her şey gibi bilim de kötü amaçlarla kullanılabilir. Bilim atom bombasının yapılabilmesi için gerekli fizik kanunu bulur ama atom bombasını yapıp ta patlatarak insanları öldüren bilim değil onu kötü amaçla kullananlardır.

Bilime yöneltilen eleştirilein çoğu bilimin ne olduğunun anlaşılmamasından kaynaklanır. Örneğin bilim herşeyi izah edemez gibi. Bilimin zaten herşeyi izah etmek gibi bir iddiası olmamıştır, münferit olarak bazı bilim adamlarının bilimsel yöntemden sapmış olmaları onların sorunudur bilimin kusuru değildir. Bilimi anlamamaktan kaynaklanan bir başka eleştiri de bilimin söylediklerinin çok defa yanlış çıktığıdır. Halbuki bu bilimsel yöntemdir hurafe ve dogmalardan en büyük farkıdır. Bilim geliştikçe gittikçe daha iyi izahatlar getirir mevcut teorilerin hatta paradigmalarının yerini yenileri alır, örneğin Newton’un yerçekimi gücü hakkındaki izahatları Merkür gezegeninin hareketlerini izah edemeyince Einstein’in daha iyi izah eden bir yer çekimi açıklaması getirmesi gibi.

Bilim kendi yanlışlarını düzelterek ilerler ve hiçbir  zaman herşeyi izah etme mutlak hakikatı illa da bulma gibi bir iddiası yoktur. Halbuki hurafe, dogma ve din mutlak hakikata başından beri sahip olduğunu iddia eder ve zamanla iddialarını değiştirmez. Bilimin izah edemediğini din izah eder iddiası en büyük saçmalıklardan biridir : bir zamanlar Güneş tutulmalarını çeşitli tanrıların gazabı ile izah eden ilkel topluluklar vardı, artık ilkokul hayat bilgisi kitaplarında dahi güneş tutulmasının bilimsel izahatı var. Ahlak ve değer yargılarını ilgilendiren konular bilimin konusu değildir. Ancak insanları bilimsel dayanağı olmayan tedavi ve terapi yöntemleri ile iyileştirdiklerini iddia eden, burçlarla, mistik güç ve enerjilerle insanlara “ hayat koçluğu” yapan  şarlatanların yarattığı sektör dünyada büyük bir kazanç kaynağıdır. İnsanların bu tuzağa düşmemeleri için ilkokul düzeyinde dahi fen bilgisi edinmeleri yeterlidir.

Rasih Bensan 11 Nisan 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..