Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '12

 
Kategori
Deneme
 

Bilimkurgu bitti mi?

Bu metnin alıntı kaynağı (alıntılar altı çizili olanlardır):

Bilimkurgu Bitti mi?, Orson Scott Card (‘Üçüncünün Oyunu’nun yazarı), Tortuga Yayınları, L Ron Hubbard Sunar: Geleceğin Yazarları 2, sayfa: 125-136.

Bilim aldı başını gitti:

Eksik dilegetirim: Eleştiri, gelecekbilim ve bilim, bilimkurguyu aştı. Anime, çizgifilm, çizgiroman ve film, bilimkurguyu aştı. Sosyolojik çalışma, romanı ve kurmacayı aştı.

Tüm düşünceleri kullandık, elimizde yeni bir şey kalmadı.

Öncelikle ‘Algernona Çiçekler’in basitliği ve Robert Sawyer’in ‘Neanderthal Üçlemesi’ varken (bu kötü bir roman formunda yazılmışken bile), yeni düşüncenin çıkmaması onun basitliğini akla getiriyor.

Ölümsüzlük ve yapay zeka konusuna yaklaşabilen bile yok. ‘triton’un cinsiyte yaklaşımına yaklaşan bile yok ve Ursula K. Le Guin’in ‘Karanlığı Sol Eli’ bu konuda feci bir örnek oluşturuyor.

Anime örneğinde olduğu üzere, bilimkurgu başka ülkelerin kültürlerinde yeniden yorumlandı (tıpkı Çekçe kökenli robot kavramı gibi). ABD onları alırken yankileştiriyor ve feci holivutlaştırıyor.

Asıl 2 klasik örnek yeniden anımsansın: Clarke’ın ‘Rama’ dizisi faciası ve Asimov’un Robot-Vakıf 12’lemesini ancak editör akıl edince ve dürteleyince bitirmesi ki Asimov’dan beklenmeyecek kadar açık uçlu, özgür düşünceli bir sonuçla bittiler.

İyi yazarların hepsi yaşlandı (veya öldü), genç yazarlarsa berbat.

Bunu yukarıda yanıtlamış olduk.

Genç yazarlar pazara ulaşamıyor.

Ulaşan Sawyer’in ‘Flashforward’ dizi yorumunun yarıda kalması kötü bir örnek oluşturdu gelecek için.

Ancak başka çarpıcı bir gerçek daha var:

Bilimkurguyu bitirine Soğuk Savaş’ın bitmesi oldu, çünkü 1945’teki 2 atom bombası ve 1957’deki sputnik ile gelen türün yok olması ve başka bir türe evrilmesi gerilimi, o evreyle birlikte bitti. 1985 sonrasında Asimov ve Clarke’taki tempo düşüleri ortada. Ya da başka bir deyişle, düşünce Acı ile evrilir, konformizmle değil.

Bilimkurgu her zaman berbattı.

Bilimkurgu romanın kaçış yazını olduğunu önesürmek tam bir eksizekalılık ve eksi bilgililik idi. Realizmin ve naturalizmin acaip idealist ve romantik öğeler içerdiği ve gerçek gerçeklikten epeyi uzaklığı ortada iken, aynı sürede Wells ve Verne varken, kimse böyle bir şey diyemez.

Bilimkurgu kitapları bilgisayar grafiklerine rakip olamaz.

Rakiplikten kim söz ediyor ki?

‘Akira’ 10 yılda her karesi tek kişi tarafından tek tek 10 yılda çizildi ama sonuç ortada. ‘Akira 2’ veya ‘Ghost in the Shell 3’ ortada yok. Ancak ‘Battle Royal 1-2’ grafikliğiyle ve ‘Novaya Zemlya’ basitliğiyle senaryo olarak ortadayken, bu sav havada kalır.

Bilgisayar oyunlarını grafik düzeni, ancak demolarında ve dijital çizgifilmlerinde yaratıcılık açısından gerçekliğe yakın veya onu aşıyor. Ancak oyunların hala tamamına yakını  Commodore düzeyinde kurmacalar.

Kadınlar fantazyayı tercih ediyor.

Olabilir. Zaten çocuklar da öyle. Bu da kadın ve erkek kitap müşterisinin sayısının erkekleri geçtiği anlamına gelir.

Ancak, klasik bir eleştiriyi anımsayalım: Kadınların metafizik duygusu yoktur ve bilimkurgu mekan ve zaman açısından metafiziktir.

Yazarlar tembel, fantazyayı tercih ediyor.

Fantazyayı yaratıcılık açısından, zaman-mekan olarak, geçmiş-dünyayı, bilimkurgunun gelecek-uzayı kullanması durumunda, okurun geçmi-dünyaya kaçışı gerçek kaçış yazınına ilgiyi imler.

Bilimkurgu okurları da kendilerini geliştirdiler.

İşte bu: Yazarlar aynı ama okurlar fersah fersah ileride.

Tabii şimdi seçenek bol: Tüm dünya kültürlerinin tüm hayalgücülü ürünleri internette görülebiliyor. Seçenek çeşidinin ve sayılarının  arttığını kimse inkar edemez.

Yeniden Yanki-narsisizmi sorunsalı:

Eğer Enki Bilal’in ‘Immortal’ini bir Yanki akıl edebilseydi, ‘Star Wars’ gibi konunun cılkını çıkarırlardı. Artık global kültür ABD hegemonyasında değil, Bosna’dan bile bilimkurgu dahisi çıkabiliyor (ve sonra da hızlı regresyona giriyor, ayrı konu).

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..