Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '11

 
Kategori
Bilim
 

Bilimsel Devrimlerin Yapısı 1-2

Hayır. Kitaptan söz etmeyeceğim.

Kuhn’un ve ona karşı geliştirilen argümanlarının tamamını değilliyorum ve sıfırlıyorum.

Feyerabend’ın ‘ne olsa gider’ argümanını da değilliyorum, üstelik paradigma açısından % 95 onun tarafında olduğum halde.

Koyut: Popper, ‘dinime küfreden Müslüman olsa’ hesabınca Oppenheimer ve Adorno, açık toplumun ve özgür düşüncenin düşmanlarıdır.

Koyut: Bilimsel devrim olamaz, çünkü tam bilim yok, yani bilim hala başlamadı.

Koyut: Her paradigma diğerlerini öldürür.

Şerh: Negasyon, antitezlerini öldürmez, değiştirerek yaşatır.

Bilim tarihine yeniden bakarsak:

Heisenberg, Einstein, Planck paradigmatik trilemması, yüzyıldır epistemolojik bir duvar gibi orada duruyor. Ne NASA, ne de CERN dahileri onları kıpırdatamıyor bile, toplam 20.000 kişiler oysa, dünyanın işe yarar tüm beyinleri.

Matematik 350 yıldır yeni 1 dal icat edemiyor ve 2 veya 3 paradigmatk kritik eşik aşıcı yeni dal(lar)a gereksinimimiz var. (Küsurlu türev, türevin hemen ardından tasarlandı ama hala kitaplarda yok.)

Kuramsal bilim inanılmaz bir gerilemede ama hiç kimse bunu algılamıyor.

Kuhn paradigması 1960 momentli olsa da, 1900 için geçerli. Göreliğin Newton Fiziği ile birleşmesini kapsamıyor.

Yeni bilimsel devrim, tarihsel bir çöküş ile eşlenik olarak yaşanacak (tarihte rönesansların ve engizisyonların eşlenik olduğu vakidir, bakınız 11. Yüzyıl Maveraünnehir’i). Birçok yeni model varlıklarıyla değil, yokluklarıyla tanımlanacak. O nedenle metafizik, bilim olarak kullanılmak zorunda, en az 2050’ye kadar.

Buradan 2. bölüm’e devam:

9 öncü altkültür bilim altkümesi olarak, ayrı ayrı ve birarada devrimdir.

Yalnızca uzaycılığa bakarsak, Tsiolkovsky’nin kuramsal ve Goddard’in edimsel çalışmalarının geçerlilik kazanması için, 2 dünya savaşı ve 2 dünya devrimi yaşandı. Bunlar bir daha asla 35 yıla sığmaz. Sığdırılmaya kalkılırsa, 1945-1957 çatallanmasında görülüdüğü gibi, insan türü bitebilir.

Bunların bazılarının; robot, yapay zeka, siborg, yazılım ölümsüzlük, bilgisayar nanoteknolojisinin hepsinin aslında bir bilim dalı etmesine karşın, bugün bunlar belki 100 başlık altında çalışılıyor ve bırakın hepsine, 10’una bile epistemolojik hakimiyette insan yok. O nedenle Gates, yazılım ölümsüzlüğü algılayamıyor.

Dolayısıyla, tıptı metafizik-bilim sentezi gibi, bu 9 öncü altkültür de varlıklarıyla ve yokluklarıyla sentezlenecek. Diğer bir deyişle, hepsinin hedefinin gerçekleşmes yalnızca 10 yıl yakında ise de, bazılarının sonul menzile varışı 500 yıl alacak.

Dolayısıyla, Kuhn anlamında bilimsel devrim yakın gelecekte yok, geleceği bilimsel karşı-devrimler yapacak ve onların negasyonu bilimsel devrim olacak.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..