Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '12

 
Kategori
Bilim
 

Bilimsel yaklaşım(1)

Bilimsel yaklaşım(1)
 

Günaydın Arkadaşlar,

Bilimsel yazı yazmanın en kötü yanı, bu yazım türü ile ilgili oluşmuş yıllar yılı önyargılardır. Ve gariptir ki ilim-irfan toplumumuzca fazla sevilmez. Sanki bilim din karşıtıymış gibi algılanır. Aslında doğruluk payı vardır bu düşüncede. Çünkü dine göre her şey kitapta tanımlanmış ve peygamber tarafından doğrulanmıştır.

Sao Paulo'da bu sene taksiye ön tarafından bindiğimde taksi şoförünün yeşil deri-kaplı incilini elime alıp açtığımda her bir surenin üzerine alınmış önemli notlar, aynı zamanda önemli tümcelerin altını çizildiğini fark ettim. Bunu fark ettiğimi görünce şoförün gözlerinin içi gülüyordu. Evet , sahip olduğu Allah inancıyla yetinmeyip onu içselleştirmek ve özümsemek üzere ders çalışıyordu. Bu eylemin adı öğrenmedir. Yani bir konuyla ilgili sorgulamalar yaparak, o konuyu anlamak üzere detaylı araştırma yapmanın adı öğrenmedir. Gözlerindeki heyecan bunu benim anlıyor oluşumla ilgiliydi.

 Türkiye'de üniversite sınavlarına, vizelere, hep son gece çalışılır ve arkasından o gece ve gündüzler geçtikten sonra kaydedilen her şey yok olur. Bunun adı ezberdir. Not dışında hiç bir öğrenme kazancı olmaz bunun sonucunda. Bu biçemde her yazılanın doğru ve gerçek olduğu gizli bilinci vardır tıpkı din de olduğu gibi..

Peki o zaman bilim nedir? Niye bu kadar uzun uzadıya belirgin bir şekilde gelişmiş ve gelişmektedir?

Bilim sözlük tanımıyla:

Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.”

“Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.”
“Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.”


 Görüldüğü üzere bilimi tanımlamak hemen hemen imkansızdır. Onu tanımlamak yerine açıklamaya çalışmak daha doğru bir yöntem olacaktır.

Bilimi ikiye ayırmak gerekiyor: Pozitif bilimler ve negatif bilimler.

Pozitif bilimlere örnek: Matematik, Fizik, Mukavemet, Kimya

Negatif bilimler: Sosyoloji, psikoloji vb…

İkisi arasındaki temel fark; pozitif bilimlerin özünü matematik oluşturur. Negatif bilimlerde ise matematik olmadığından ispat için istatistik kullanılır. Bu yöntemle sonuçlar evrenselleştirilir. Daha da büyük bir ayırım ise pozitif bilimler zamandan bağımsız olarak yasa diye ortaya çıkar. Negatif bilimler ise sürerli zamana yenik düşer ve bir süre sonra kurallarının  gözden geçirilip yenilenmesi gerekir.

Hala farkındaysanız bilimsel metodu size açıklayabilmek üzere giriş yapıyorum.

Yarın görüşmek üzere…

 

Saygılarımla,

KAVİ-Bir düşünce ademi

 

 
Toplam blog
: 631
: 293
Kayıt tarihi
: 10.04.11
 
 

Eric'i külden yarattım. Tamamıyla benim eserim. Söyleyeceği çok sözü, söylemek istediği az sözü. ..