Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '10

 
Kategori
Bilim
 

Bilinç Nedir?

Bilinç Nedir?
 


Bilinç; belirli bir zaman sınırı içinde insanın kendisinden ve çevresinden haberdar olması hali.

Modern bilimde, çözülememiş olan en önemli sırlardan biri ayrıca.

Bilinç olmadan algılama, dikkat, düşünme, hatırlama vb zihinsel işlevlerden söz edemeyiz.

Bilinç, tek bir fenomen değil. Peki nedir?

Beyindeki hangi sistemlerle ilgili? Bilim adamlarının bu konuda da hiçbir fikri yok... Şimdiye kadar yapılan araştırmalara göre, bilinç konusunda, büyük bir ihtimalle yine bir grup aktif nöron iletişim içinde.

Bilincin altında yatan mekanizmanın moleküllerle ya da hücrelerle ilgili olabileceği üzerinde de duruluyor. Belki de mekanizma, bu sistemlerin etkileşimleriyle oluşuyor. Bilim adamları bu sıralar bilincin, beynin hangi bölgeleriyle ilgili olduğunu araştırıyorlar. Bunu keşfettikten sonra, bu bölgelerin neden birbirleriyle iletişime geçtikleri araştırılacak.

Bilgisayara karşı beyin;

Beyindeki elektrik akımlarının hızının, bilgisayarlardaki sinyal hızından 100 milyon kat daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Bir insan, arkadaşını hemen tanırken, bir bilgisayarın bir yüzü tanıması genellikle çok zor oluyor.

Beynin pek çok işlemi aynı anda yaptığını söyleyen bilim adamları, beynin bütün bölgelerinden gelen bilgilerin tek bir bölgede birleşmediğini, ancak bu farklı bölgelerin kendi aralarında güzel bir ‘işbirliğine’ girdiklerini ve bir ağ, yani ‘network’ oluşturduklarını belirtiyorlar. Bizim de dünyaya olan bakış açımız işte bu karmaşık network sayesinde oluşuyor. ( Hürriyet:22.11.2007)

** 1973 yılında Kopernik'in 500. doğum yıldönümü anısına düzenlenen sempozyumda konuşan teorik fizikçi Brandon Carter, 'Anthropic Principle', yani 'İnsani Prensip.' görüşünü ileri sürer.

Carter'e göre doğa kanunları, biz insanların içinde yaşayabileceği bir evrenin ortaya çıkması için özel olarak tasarlanmış gibidir.

***

İnsanın beyni gibi, düşüncesi ve ilmi de sınırlıdır. ‘’……O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. (Onlar ise) Dilediği kadarının dışında, O'nun ilminden hiçbir şeyi kavrayıp-kuşatamazlar. ''(Ayetel kursi mealinden ..)

Amerikalı bir beyin cerrahının, ameliyatta gördükleri ve yaşadıkları ile ilgili;

http://blog.milliyet.com.tr/Insanin_acizligi_ve_tevekkulun_onemi/Blog/?BlogNo=230416

Kaynak;www.islamustundur.com

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..