Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '20

 
Kategori
Felsefe
 

Bilinçli Yaşa Her Şeyi Yap

Her şey, tehlikeli bir sözcük çünkü her şeyi içine alır; ama korkmayın bilinç gerekli ayrımı yapar.

“Yanılma” bilincin katı olmasından(özgür olmamasından) kaynaklanır. Bu konudaki skalayı (perspektifi) geniş tutarsak bilinç yanılmaz.

Bilincin özgür seçimine toplum izin vermeyecektir, mecburen toplum kurallarının dışına çıkacağız çünkü toplum kurallarının dışına çıkmadan hayat olmaz.

Yani düşünün mesela puro içen birinin görünüşü bile topluma göre (sağlık düşünülmeden, herhalde terbiye kuralları) iticidir. Siz bu toplumda farklı hiçbir şey yapamazsınız.

Oysa söylenmesi gereken her şey henüz söylenmiş değil artı doğrular da zamanla değişir.

Toplumdan bağımsız ama bilinçli bir varlıksınız. İyi, kötü, faydalı, zararlı, güzel, çirkin vs. hakkındaki yargılar sizi ilgilendirmiyor. Var olan her şey sizin için yaşam argümanı (malzemesi) Deneyecek, görecek, öğrenecek, bilecek ve uygulayacaksınız. Suç hatta günah da olabilir. Endişe edecek bir şey yok çünkü bilinç sınır koyacaktır. Yani uygulamada suçsa günahsa bilinç için de suçtur günahtır.

Bilinçte (bilinç bilimin yöntemi) şöyle bir şey yok yapayım da bedelini öderim, bu yaklaşım bilinçsizliktir. Bu yüzden kötülüklerin önlenmesinde bilinç etkilidir, ben kendim şahsen bilince güvenirim.

Bilinç yapmak istediğiniz şeyler konusunda yolunuzu açar. Asıl bilinçli insanlar istediklerini yaparlar çünkü onlar için imkânlar dışında engel yoktur ve imkânlar da elimizdedir. Gerçek engel elimizde olmayandır.

“Zararlı” sözü de “faydalı” sözü de yanlış. Bunlar birilerinin bir şeyler hakkındaki görüşleri,  maalesef bu durum hayata sınırlar koyuyor ve bilinçli davranmamızı engelliyor.

Zararlıyı faydalıyı bilinçli davranarak kendiniz bulacaksınız. Mesela şekerin zararı ortaya kondu ve meyvelerde yüksek oranda şeker var. Bilinçli davranma adına meyveleri beslenmemden çıkardım. Ve sağlığımda çok şeyin olumlu değiştiğini gördüm.

Siz kendi bilinçli davranışınızla farklı düşünürseniz o da doğru olabilir. Hangimizin daha bilinçli olduğunu zaman gösterir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..