Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '06

 
Kategori
Bilişim
 

Bilişimde bir özeleştiri

Bilişimde bir özeleştiri
 

Ülke olarak belki de en hızlı yanımız yeni gelişen kavramları hızla bünyemize katmak. En yavaş yanımız ise o kavramların içini doldurmak olsa gerek. Bu belki dünyanın da sorunudur. En yakın örneğini, görmesek de CEBIT'te sanırım tekrar okuduk, duyduk ve izledik. Anladığım kadarıyla bilişim fuarı diye lanse ediliyor. Evet bilişim?

Türkiye de öncelikle temel kavramların yerini alması gerekiyor. Ben eminim ki bilişimi CEBIT te pazarlayanların çok önemli bir yüzdesi bilişim kelimesinin ne anlama geldiği konusunda net bir fikre dahi sahip değillerdir. Belki fuar esnasında böyle bir araştırma yapılabilirdi. Ortalık, iki bilgisayar terimi ve iki teknolojik terim bilen bilişim uzmanlarında geçilmiyor. Herkes bilgisayar uzmanı, herkes bilişim uzmanı, herkes IT'ci. Ne güzel İstanbul...

Her şey iki resim çekip yüksek çözünürlükte bunları sunmaktan ve dağıtmaktan, insanların gerçek zamanda görüntülü biçimde birbiriyle konuşmasından ya da 8- 10 Mpixel çözünürlüklü (ki mega pixeli bilen kaç kişi acaba) dijital kamera, fotoğraf makinesi ya da kameralı cep telefonu almaktan-satmaktan ibaret değildir. Zaten bu da iletişim değildir. Önemli olan organik bilgiyi işleyebilmektir.

Bilişimle ilgili bir iki kelime etmek gerekirse yabancı kökenli "Information"'dan türemiş, Enformasyon olarak da anılmış, genelde bilgi kavramı ile de karıştırılmış, önemli bir kavramdır bilişim. Yabancı üniversitelerde Management Information Systems adıyla verilen derslerin, açılan programların ülkemizdeki karşılığının Yönetim Bilişim Sistemleri olması belki bunun üniversite ayağındaki ispatları arasında sayılabilir. Bilgi gibi nesnel değil aksine çevresel, kültürel, dinsel ve tinsel faktörlerden de etkilenen organik bir yapıdır bilişim. Organik dememin sebebi canlı gibi ömürlü bununla birlikte tarihsel öneminin de olmasındandır.

Şimdi bu tanıma ekseninde bakıldığında ortalıkta, fuarlarda, medyada ve diğer platformalarda bilişim adıyla sunulan bilişim midir? Eğer kavramın içni yanlış dolduruyorsak, elimizdekileri neyin içine koyacağız.

Şimdilik ilk blog olarak yazacaklarım bu kadar... Farklı konularda tekrar görüşmek üzere...

 
Toplam blog
: 3
: 3429
Kayıt tarihi
: 17.09.06
 
 

Yeni ve yaratıcı fikirler peşinde koşmanın gerek bilim gerekse eğitimin temel gereği olduğunu düşüne..