Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '08

 
Kategori
Sinema
 

Bilmece sevenler sinemaya! Kapan(Fermat's Room)

Bilmece sevenler sinemaya! Kapan(Fermat's Room)
 

Gelmiş geçmiş en büyük bilmece sizce nedir? Özür dilerim, önce bilmeceleri sever misiniz diye sormalıydım. Geçenlerde postadan ne geldi bana bilmek ister misiniz? Tabii ki bilmek istemeyenler olacaktır ama ben yinede söyleyeyim. Bir bilmece göndermişler bana. Ekteki notta şöyle diyor gönderen;

Eğer bu bilmeceyi çözebilirseniz ki çözebileceğinizden oldukça eminim, en parlak matematikçilerle beraber bir hafta sonu toplantısına davet edileceksiniz. Ne kadar çok sevindim bir bilseniz. Düşünsenize bir matematikçi olarak alanında uzman matematikçilerle geçireceğim bir hafta sonu bana neler kazandırmaz ki?

Hayal bile etmek güzel...

Gerçekte böyle bir postanın gelmesini gerçekten ister miyim bilmiyorum ama bu fikri işleyen bir sinema filminin gösterime gireceğini duyduğumda kendi alanımla ilgili bir yapımla beyaz perdede karşılaşma düşüncesi beni epeyce sevindirmişti. Tatilimi fırsat bilerek filmi izleme şansı buldum.

Hayatımda gördüğüm en iyi yönetilmiş, en iyi kurgulanmış, en iyi performansların sergilendiği, en iyi müziğin kullanıldığı bir film izledim demek isterdim bir matematik sevdalısı olarak. Ama diyemem. Keyif aldım mı derseniz her anından olur cevabım. Filmin gidişatına zarar vermeyecek bazı bilgiler vererek konuya devam edeyim. Filmin içinde geçen bazı matematiksel terimler ve kişiler var. Onlarla ilgili geniş açıklamalar yerine internet deyimiyle köprüler oluşturmaya çalıştım. Umarım matematik severlere birazcık da olsa bilgilendirme yapmış olurum.

Siz asal sayıların ne olduğunu biliyor musunuz? Bilirseniz iyi edersiniz. Çünkü hepimizin bir gün Ahmet ÇAKAR ile karşılaşma olasılığı var.

1742'de matematikçi Christian Goldbach tüm çift tamsayıların iki asal sayının toplamı olarak yazılabildiğini gözlemledi. Küçük sayılar için bunu doğrulamak kolaydır.
18 = 11 + 7, ikisi de asal sayılar.
24 = 5 + 19, onlar da asal.
50 = 13 + 37 ve böyle devam eder.
Büyük sayılar için de aynısı geçerli. Rast gele bir sayı seçelim;
7112
7112 = 5119 + 1993. Yine asal sayılar. Sorun şu ki, herhangi bir çift sayının, iki asalın toplamın eşit olduğu ispatlanamıyor çünkü sayılar kümesinde sonsuz sayıda eleman var. Tüm sayıları kapsayacak bir kural bulunmalı ve bu problem Matematik tarihinin en zorlu problemlerinden bir tanesidir.

***

Beyaz perde gösterisinin içinde yer alan bilmeceleri ben yazayım cevaplarını siz bulup yorum olarak yazın.
Bilmece Bir:
Bir şeker satıcısına içi görünmeyen üç kutu gelir.
Bir kutuda naneli şeker, diğerinde anasonlu şeker, sonuncuda ise anasonlu ve naneli karışık şeker vardır.
Kutuların üzerinde "Nane", "Anason" ve "Karışık" yazan etiketleri vardır.
Satıcıya tüm kutuların etiketlerinin yanlış olduğu söylenir. Satıcı kutuların içeriğini bulmak için en az kaç şeker almalıdır?

Bilmece İki:
Hava geçirmeyen bir odanın içinde üç ampul, dışında da üç tane anahtar vardır.
Kapı kapalıyken, anahtarlara istediğiniz sıklıkta basabilirsiniz. Ama kapıyı açtığınızda, hangi anahtarın hangi ampülü açtığını söylemeniz gerekir. Hangi anahtarın hangi ampülü açtığını nasıl bulursunuz?

Bilmece Üç:
Bir tanesi dört dakika, bir tanesi yedi dakika ölçen iki kum saati kullanarak dokuz dakikayı nasıl ölçersiniz?

Bilmece Dört:
Bir öğrenci öğretmenine sormuş: Kızlarınız kaç yaşında? (Merak işte, böyle soru sorulur mu öğretmene)
Öğretmen cevap vermiş: Eğer yaşlarını çarparsanız 36 eder. Eğer toplarsanız, kapı numaranız eder.
Öğrenci protesto etmiş: Bu bilgi yeterli değil.
Öğretmen cevap vermiş: Haklısın, en büyük olan piyano çalıyor.
Kızlar kaç yaşındadır?

Bilmece Beş:
Yalancılar Ülkesinin tüm sakinleri her zaman yalan söylerler.
Doğrucular ülkesinin sakinleri ise her zaman doğru söylerler.
Bir yabancı iki kapılı bir odada kapalı kalmıştır.
Bir kapı özgürlüğe açılmaktadır, diğerinin ise böyle bir özelliği yoktur.
Bir kapının başında Doğrucular Ülkesinden bir gardiyan, diğerinde ise Yalancılar Ülkesinden bir gardiyan vardır.
Özgürlüğe açılan kapıyı bulmak için, yabancı gardiyanlardan bir tanesine tek bir soru sorabilir,ama hangi gardiyanın Yalancılar Ülkesinden, hangisinin Doğrucular ülkesinden olduğunu bilmemektedir.
Hangi soruyu sorması gerekir?

***

Filmde hem günlük hayatımızda kullandığımız hem de filmin senaryosuna açıklık getiren bir bilmeceye yer veriliyor. Bilmecenin adı; çoban bilmecesi.
Aaa ben bunu biliyorum diyenleriniz çoğunlukta olacak, hatta herkes biliyorum diyecek kanımca...
Çoban tekneyle nehri geçmelidir ve yanında bir koyun, bir kurt, bir de lahana vardır.Teknede yalnızca iki tanesi olabilir. Mesela, çoban ve koyun, ya da çoban ve lahana. Kurt koyunu, koyun lahanayı yemeden nasıl karşıya geçer? Dediğim gibi oldu mu? Yorumu size kalmış...

Filmimizde de dört tane alanında uzman matematikçiyi canlandıran oyuncu var. Her birine verilen takma adlar;
Lluís Homar - David Hilbert
Alejo Sauras - Evariste Galois
Elena Ballesteros - Sabuco Oliva
Santi Millán - Blaise Pascal
Bir de ev sahibi olarak filmde yer alan, Federico Luppi - Pierre de Fermat

Hangisi çoban, hangisi kurt, hangisi koyun, hangisi lahana. İzleyin ve kararı siz verin. Bu da filmin bilmecesi olsun....

Son olarak Matematiksel bir bilgiyle biten filmin jeneriğinde geçenler hakkında yazayım.
Goldbach Hipotezi matematikteki çözülmemiş bir sürü problemden birisidir. Bu problemlerden bazılarını çözmek sizi zengin edebilir. Bazılarının ifadeleri çok basittir. Goldbach hipotezi bunlardan bir tanesidir. Fermat zamanında, notlarının köşesine bu tarz kolay ifade edilebilir bir problemin çözümünün çok kolay olduğunu ama yerinin kalmadığını yazmış, kuyuya attığı bu taşı bir sürü akıllı asırlarca çıkaramamıştır. Fermat'ın son teoremi olarak adlandırılan bu problem Andrew Wiles tarafından 1994'de çözülmüştür.

***

Filmin Konusu :

Dört matematikçi, gizemli bir ev sahibi tarafından hafta sonunu geçirmek ve büyük bir bulmacayı çözmek üzere davet edilir. Hiçbiri birbirini tanımamaktadır. Bildikleri tek şey ise, hepsini oraya davet eden kişinin FERMAT adını kullandığıdır. Her birine detaylı bir şekilde nerede ve nasıl buluşacakları, davet yerine nasıl gelecekleri ve orada kendi isimleri yerine hangi takma isimleri kullanacaklarına dair bütün bilgiler verilmiştir.Kendilerine verilen isimler tarihteki ünlü matematikçilerin isimlerinden oluşmaktadır: Pascal, Hilbert, Galois....gibi.

Şehir dışında, izole edilmiş bir yerde her türlü konforla hazırlanan küçük bir odada bu problemi çözeceklerdir. Odaya en son ev sahibi Fermat gelir. Fakat kısa bir sure sonra gizemli bir telefon çağrısından sonra hemen ayrılır. Ardından odanın kapısı kilitlenir. Ve ilk problem SMS olarak gelir. Çözmek için bir dakikaları vardır. Görünüşte basit bir mantık problemidir bu. Problem istenen sürede çözülemezse duvarlar hareket etmeye ve oda daralmaya başlar. Tek çıkış yolu, verilen problemleri oda tamamen kapanmadan zamanında ve doğru olarak çözmektir.

***

Sevgiyle ve sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu yaşayın. Sinemadan uzak ama özellikle biraz da matematikten uzak kalmayın. Lütfeeennnnn :))))

 
Toplam blog
: 55
: 3379
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

'Hayat nefes alınan anlardan ibaret değildir. Hayat nefesin kesildiği anlardan ibarettir.' Haya..