Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '14

 
Kategori
Deneme
 

Bilmek bir şeyin ne olduğunu değil ne olması gerektiğini bilmektir

Bilmek bir şeyin ne olduğunu değil ne olması gerektiğini bilmektir
 

Şüphesiz bir şeyi bilmek ve onun üzerinde düşünmek için veriler olacak ama sanki nihai bilgi bu veriler. Her şeyi bilin bakalım üzerinde düşünmedikten sonra neye yarar? Bir konudaki bilgi ve düşünmek için beyin yeter. Burada başlangıç bilgisinin o şeyi değiştirmekte yeterli olduğu sanılıyor. Adam prof. Su konusunda sular seller gibi. Bin tane kitap okumuş, yüz tane kitap yazmış. Ama yine de su ile ilgili düşünceler geliştirememişse boş tabii ki.

Bilim adamlarının koltukları kitap dolu ama beyinleri boş. Dolu da neyle dolu? Boş bilgi yığınlarıyla. Her şeyi bilme ama bir şeyi onu değiştirecek kadar bil. Zaten genel bilgiye ben şiddetle karşıyım. Kültüre de sıcak bakmıyorum. Bir insanın kültürü yaşamak ya da yapmak istedikleriyle sınırlı olmalı. Bir seyyahın coğrafi olarak dünyayı bilmesi yeterli. Yani onun kütüphane bitirmesi gerekmez. Eline bir rehber, tamam. Çünkü ona o lazım.

Bilgi övünme vesilesi olduğu için akılsız insanlar bu hamal küfesini boşu boşuna sırtlarında taşıyorlar. Bilgi artık her yerde. Okuyup kafana dolduracağına aç bak. Bilgi öğrenmek, kültürlü olmak için harcanan zamana yazık. Bilgisiz olduğun ortaya çıkmasın ya da muhabbette kolaylık olsun diye mi? Entelektüellik bir rüzgârdı geçti, şimdi doğallık moda.

Her şeyi bilmeye çalıştığımız için hiçbir şeyi tam olarak bilemiyoruz. Herkes lütfen bir konuda bilgili olsun ama adam gibi bilgisi olsun. Ben gitar hakkında bilgiyi aşağı köyün muhtarından almak istemiyorum! Hem muhabbet için sanki bilgi şart değil. Karıncaları canavar sanan birini bile dinlerim nolacak ki. Böyle olmadığını o bilmiyorsa ben biliyorum nasılsa.

Gerçek bilgi düşünmektir; yapmak, bulmaktır, çözümdür. Kitap okumak diye bilgi mi olurmuş! Amacımız sadece "kim 500 milyar ister" yarışmasına katılmak ya da bulmaca çözmek olsaydı haklıydınız. Dağlar gibi bilgisi olan ama bu bilgisiyle hiçbir şey yapamamış kimseler acınacak insanlardır. Bilgisi olanın mutlaka bu bilgiyle bir şeyler yapması gerektiğini söylüyoruz  ama daha da önemlisi bilgi düşünmek, yapmak, bulmaktır diyoruz.

Herkes sözde bilgili ve kültürlü görünmek için kendisine lazım olmayan bilgilerle dolu. Okyanus da suyla dolu yine de susadıkça kör pınara koşuyoruz. Şu kadarcık bilginiz olsun ama işe yarayan bilginiz olsun. Bilgili ve kültürlü insanlardan hoşlanmıyorum. Sanki bana akıl satıyor gibi geliyorlar.

 

  

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..