Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '11

 
Kategori
Sosyoloji
 

Bilmek ve Öğretmek Üzerine

"Bilginin farzı öğretmektir" demişler. Güzel söylemişler! Toplum yaratığı insan, toplumdan aldığını geri öderken bu eylemi yerine getirir: ÖĞRETİR!

Eğer öğretmiyorsa üç şık var: Ya bilmiyordur, ya öğretemiyordur ya da "küçük esnaf bezirgânlığı" denilen aşağılık bir ruh hâli içerisindedir. Birinciyi geçelim. O içten içe kanayan bir toplumsal yaradır. Her ne kadar, sıkışınca 'bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp' atasözüne sarılsak da bilmemenin, bilememenin ezikliğini yaşayanlardan iyi kimse duyamaz.

Öğretebilmek apayrı bir konudur. Özel eğitim ve yetenek gerektirir. Her insan öğretemez! Eğitim Fakültelerinde 'Pedagoji Formasyonu' alamayanlar öğretmenlik yapamaz. Bu, 'kime, neyi, ne zaman, nasıl' öğretmek gerektiğinin öğretildiği ve sınandığı bir bilim dalı.

Kendisine 'rakip' olmasın düşüncesiyle bildiklerini en yakınlarından bile saklamayı marifet sayan çok kişinin olduğu, yozlaşmış bir toplumda yaşıyoruz. Alın size geri kalmışlığımızın en güzel neden ve sonuçlarından biri daha! Buna ister 'entel ukalâlık', ister yukarıdaki gibi 'küçük esnaf bezirgânlığı' deyin. Bildiklerini; çevresine öğretip onların da bunlardan yararlanmasını sağlamak, daha bilinçli bir toplum yaratılmasına önder olmak yerine, bir takım kısa vadeli hesaplarla küçük çıkarlara alet etmeye çalışanlar bu sınıftalar.

Deveye 'boynun niye eğri' diye sormuşlar. O da 'nerem doğru ki' diye yanıtlamış. Günümüzün 'çok gürültülü' (çok sesli diyemiyorum) yaşamında yukarıda söz edilen konular fısıltı gibi kalsa da toplumun ve toplumu yaratan kişilerin bugününü ve geleceğini çok yakından ilgilendirdiği için önemlidir!

 

 
Toplam blog
: 92
: 521
Kayıt tarihi
: 01.01.11
 
 

Milliyet Bloga taşınmam kolay olmadı.. Varlığını aşağı yukarı başlangıcından beri bildiğim bu dev..