Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '08

 
Kategori
İnançlar
 

Bin aydan hayırlı gece

Bugün bin aydan hayırlı olan kadir gecesini idrak ediyoruz. Ne mutlu bizlere ki, Allah'ın lütfü sayesinde yine bir kadir gecesinin feyzinde faydalanacağız.

Ne kadar büyük nimet rabbimizin bize sunduğu.

Rabbimiz bizlere daima ümit veriyor. Ümidinizi kırmayın, ümitsiz olmayın, gelin kullarım huzuruma sizi ben yarattım diyor. Yine sizi ben affedeceğim buyuruyor.

Müslüman olarak kadir gecesine kavuşacağımız için mutluyuz. Her yıl aynı konu üzerinde durmak yerine farklı düşünme geliştirmemiz gerekir.

Küçükken böyle mübarek gün ve gecelerde büyüklerimiz mahallemizde ki teyzeler, yengeler ablalar sıcacık ekmeğin üzerine yağ sürerek bizim dedelerimizin, ninelerimizin ruhunu şad ederlerdi.

Onların ruhlarının huzura ermesi için imkânlar ölçüsünde hayırlar yaparlardı.

Aynı zamanda bizi geçmişimizi düşünmeye sevk ederlerdi.

Anam her ekmek pişirdiğinde Pazar, Perşembe günleri ve böyle mübarek gün ve gecelerde çörek yapar, tabağa koyar mahallemizde ki çocuk çağında olanlara dağıtırdı.

İstisnasın tüm mahalleli böyle yaparlardı.

Kimimiz dağıtılan çörekleri yerdik, kimimizde kuşlara yem olsun diye taşların arasına koyardık.

Elbette şimdi çöreğin yerini gofret, çikolata, çok prens ve para veriliyor. Çocuklarımızın kültürümüze sahip çıkmasını canı gönülden istiyoruz.

Kendimize göre kadir gecesinin önemini vurgulayacak şekilde değerlendirmeliyiz.

Kadir gecesi biz Müslümanlar için çok önem arz eder. Kutsal kitabımız bu gece inmeye başlamıştır.

Peygamberimiz kırk yaşına gelince resul olmuştur. Muhammed değildir, Allahın elçisidir. İnsanlara doğruyu, güzeli anlatmakla yükümlüdür.

Tebliğ göreviyle vazifelendirilmiştir. Hazreti Muhammed Allahın nebisidir artık. Bizlerde bu gün çeşitli sürprizlerle çocuklarımızın, büyüklerimizin, eşimizin, dostlarımızın kadir gecelerini kutlamalıyız.

Kadir gecesinin ruhundan esen yellerde ne var dersek? Güzellikler, rahmet, dostluk, kardeşlik. Bol bol Allahın inayeti var.

Kadir gecesinin bereketinden faydalanmamız için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Akşamına kendimizi dinamik olarak hazırlamalıyız.

Boş konuşmalardan sakınmalıyız. O yüce insanın hayatında nasıl ilk heyecanı duyduysa en azından ona benzer heyecan hissedebilmeliyiz.

Sadece kuranı kerim indi demekle yetinmemiz yetmez. O yüce kuranı anlamalıyız. Mealini, tefsirini okumalıyız.

İşte geldik ramazanı şerifin sonuna. İnsanlar yalnız bu kutsal aydan çokta haberdar değil. İnsanların yanlışını görünce üzülmemek de elde değil.

İnsanlarımızın vurdumduymaz olması çokta iyi değil. İnsanın eline belki böyle bir daha fırsat geçmeyecek. Geçmediğinde kaybımızın büyüklüğünü idrak etmeliyiz.

Bu satırları niçin yazdım. Bu mübarek ayda hürmetin azaldığını gördüğümden. Sizlerde farkındasınız.

Analar babalar olarak çocuklarımıza iyi örnek olalım ki, gençlerimiz günahlardan sakınsınlar. Anlatmaz isek, öğüt vermez isek, ne olacak; gençlerimiz yanlış yapacaktır.

Toplumun huzurunun sağlamamız için ciddi manada aile ve çocuk eğitimini gözden geçirmeliyiz.

Klasik kadir gecesinde yapılanlardan farklı olarak çocuklarımızın eğitimlerinde ki yetersizliklerini düşünelim derim.

Örnek olması gereken ana babaların kendi hayatlarında yanlış varsa, yanlışlarını telafi yoluna gitmelidirler.

Ramazanın son günlerini yaşarken hürmette kusur etmemeliyiz. Daha iyi insan olmak için neler yapabilir ize bu gece cevap arayalım.

Kendim için nasıl davranılmasını istiyorsam, aynı şekilde tüm insanlara davranacağım kararını alsak.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..