Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

E. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/emeklibirsubay

06 Temmuz '11

 
Kategori
Güncel
 

Bin yıl yaşayacak insanlar, bundan 20 yıl sonra doğacaklar!

Bin yıl yaşayacak insanlar, bundan 20 yıl sonra doğacaklar!
 

70 ve 150?


Ortalama 150 yil yasayacak insan nesli aramizda. Dunyaya gelmisler. Aramizda yasiyorlar... 1000 yillik omru olanlarin ise 20 yila kadar dunyaya gelecekleri saniliyor!

Aslinda; "saniliyor" demek dogru degil. "Biliniyor." daha dogru olacak. 1000 yillik omru olacak insanlarimiz yirmi yila kadar dogacak olanlarin arasindalar!

Iyi bakim goren, zamani geldiginde yagi-suyu degistirilen, parcalari rektife edilen insanlarin 1000 yil yasamasi fazla sasirtici gelmedi bana?

Bin yil once, 1011 yilinda -bazilarinin- yasam standartlarina bakiyorum. Bizim 50 yil onceki imkanlarimizin cok uzerinde yasamislar. Yatak odasi, odalari, mutfak ve tuvalettleri olan, 'masa' da yemek yenilebilen, somineli evler! Biz; tuvalete benzeyen tuvaleti epeyce gec yaslarda gorebildik!

1000 yil once de dunyaya gelseymisiz, mevcut omrumuzle yasadiklarimizin -gorduklerimizin- arasindaki fark pek ucurum olmayacakmis!

Hele hele, annem?

1922 dogumlu. Barakamsi, dogru durust kapisi bile olmayan bir 'dam' da buyumus. Su yok. Tuvalet yok. Soba yok. Bildikleri tek ulasim araci kagni... Buyuklerinin 3 yilda Istanbul'a gittiklerini duyarmis. Kendisi Sivas'a gitmeyi hayal etmis, Istanbul'u hic hayal edememis. 68 yasinda Atlas Okyanusunun uzerinden ucarak gecmis!

Cocuklugunda; beylerde, pasalarda olmayan kolayliklar var evinde! Uydu televizyon. Sicak su. Sogutma. Dogal gaz isitma. telefon....

Sanki bin yil yasamis gibi!

***

Fakat; mevcut gelismeler bu hizla devam ederse; 1000 yil sonra cocuklarimizin neleri gorupde sasirmayacaklarini kavrayabilmek cok zor!

Ogle yemegine New York'a gelip, aksam yemegini Istanbul'da yemek mi?

Isin dogrusu; bu bile fantazi degil! Daha, dahasi birseyler!

Bizim hayal edemedigimiz, hayal edebilenlerin simdiden; cocuklarimizin 1000 yil sonra sahip olabilecekleri?...

Aslina bakarsaniz; 'hayal edebilenler' bin yil barajini simdiden yikmislar bile...

Biz hayal edemezsek;

Belki; 1000 yil sonrasinda bile; sizin-benim cocuklarimiz, bir tur -uyduruk- nedenlerle, yine, bugunlerin sancilarini cekecekler!

 
Toplam blog
: 798
: 2506
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Harp Okulu 1974 mezunuyum. 1983'de Kurmay Subay olarak mezun oldum. 1987 yılında Silahlı Kuvv..