Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '21

 
Kategori
Dünya
 

Bin Yıla Günümüzden Ne Kalır

Binlerce yıl sonraki nesil araştırdığında bize ait ne görecek, ne bulacak? Neyimiz bin yılı görecek kadar kalıcı olacak?
 
Gelecek nesilde bizim yaptığımız gibi atalarını araştıracak ve ilk çağlardan günümüze kadar bütün medeniyetleri inceleyecekler. Günümüz medeniyetinin şimdiye kadar ki en geri kalmış toplum olduğunu görecekler, üstelik bunu bizim teknolojimize, eğitimimize vs. bakarak değil, belki de sadece doğaya bakarak bilecek.
 
Görünüşe göre her hangi bir bulgu bulamayacaklar bizden sonrakiler bize ait olan, ama bulamamaları bizim ieriye gitmediğimiz anlamına gelmiyor. Gerçekten teknolojide ileri mi gitmişiz? Belki geriye gidiyoruz. Akıllı telefonlar çıkınca aptallaştık, ne arayacağımızı bilemiyoruz, telefonlardan dolayı bireysel iletişim eksildi.
 
Bir zamanlar din konusunda hiçbir şey bilmedikleri için korku ile "Eyvah din elden gidiyor" diyenlerin, günümüzde hiçbir bilgi ve fikir sahibi olmadıkları halde "Eyvah bilim elden gidiyor" versiyonu doğmakta. Ayrıca bilimi kendi ticaretine alet olarak kullanan dünyaca ünlü marka ve kişilerde mevcut. Karşı olduğuna inandığımız bir durum varlık gösteriyorsa eğer sitem edeceğimiz şey o durum ve o duruma sebep olanlar değildir. Çünkü sitem ettiğimiz oluşumların varlık göstermesi bizim yeterince varlık göstermemiz yüzündendir. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Sosyal medyayı biraz gözlemlediğinizde bile sürekli tavsiyeler ve gidişata yönelik sitemli, öfkeli yaklaşımlar görüyoruz. Ama hiçbir şekilde durumların aksine yönelik bilgi donanım sağlayarak bir eylem içerisinde bulunmayı tercih etmiyoruz. Oysa varlık göstermemiz, sitem etmemizden daha somut bir fayda sağlar.
 
Bin yıl sonra dünyada savaş, susuzluk, açlık, depremler, felaketlerden kimse kalmaz, belkide yapay zekalı robotlar yönetir dünyayı. Öncelikle tarım yok olacak, insan sayısı çoğalacak, teknoloji en üst seviyesini yaşayacak, salgın hastalıklar çoğalacak, belki su savaşları çıkar ve bu savaşlarda muhtemelen nükleer veya kimyasal olur, milyon kişiler ölür, küresel denge diye bir şey kalmaz ki kalmadı zaten, depremler çoğalmaya başlar. İnsanoğlu kendi sonunu kendisi getirecek. Muhtemelen bizi gezegene zararımızla iyi anmayacaklar.
 
Geçmişte bizim kadar teknoloji de ilerlemiş bir topluluğun olma ihtimali olabilir mi?
 
Acaba binlerce yıl önce yine aynı böyle bir durum yaşanmış olabilir mi diye düşünmeden edemiyor insan? Teknolojik olan toplulukların bir bulgusuna erişemeyişimiz aslında böyle bir topluluğun olmayışını göstermez. Şu bir gerçek ki, matematik ve fizik şu ankinden öndeymiş ve tüm hesaplamalar yıldızlara göre yapılıyormuş.
 
Kuran'da 'sizden öncekilere size vermediğimiz imkanları verdik ama elde ettikleri şeyler onlara bir fayda sağlamadı' diyor. O milletlerin hepsi yok oldu. Bugün kazılarda çıkan eserleri görüyoruz. Kuran geçmiş milletlerin bizden daha üstün şeylere sahip olduklarından bahsediyor. Hatta bizden daha ileride olduklarına bile inananlar var. Mısır piramitlerinde bazı çizimler var teknolojik olarak binlerce yıl sonra anca o teknolojiyi yaşıyoruz. Çok kavimler gelmiş geçmiş günümüze kadar.
 
Bin yıl sonra günümüzü araştırdıklarında, kazıdıklarında Sümerlerin tabletleri gibi elimizde telefonlar bulurlar ancak. Göbeklitepe, Piramitler, Sümerler vs. biz daha geçmişteki teknolojiyi çözemiyoruz, bence şu an bizlerden geleceğe hiçbir eser kalmayacak. Mısır Piramitlerinin yapımı gizem dolu. O dönemde yaşamış olan insanların bizden daha zeki olmaları gerek yoksa bunların oluşması imkansız. Çok zekilermiş, jeofizik mühendisleri varmış ve binlerce işçi. Sadece Mısır Piramitleri değil, Bosna Piramitleri de var, Göbeklitepe bizim ülkemizde insanlık tarihinin yeniden yazılmasına neden olan bu tarihi yapıya daha çok önem verilip, incelenmesi gerekiyor. Ayrıca Karahantepe kazılarının sonuçlarını bekliyoruz.
 
Günümüzde binlerce yıl içinde toprakta yok olur, aynı eski insanlarınki gibi araştırdıkça bulunur. Büyük felaketler oldu dünyada kaç kez. Belki de onlarca km yerin altında teknolojik aletleri var bilemiyoruz, sondaj yapmak, açmak gerekir ama kesinlikle teknolojileri vardı ve bizden çok öndeydiler.
 
Önceki bin yıllar için teknoloji ne ki, insanlar hem görünmez olup, hem etten kemikten normal bedene geçiyorlarmış, Samanyolu'nun canlı kütüphanesi gibilermiş, bütün sırlarını biliyorlarmış. Örneğin Atlantis. Yörüngeden çıkan ayı gözleri ile yakalayıp yörüngeye oturtuyorlarmış. Ne olduysa tahmini 90 bin yıl önce uzaylıların gelişiyle (Anunnaki ve ejderha) olmuş. Ondan sonra yıldızlar savaşı başlıyor ve o insanlardan eser kalmıyor. Beynimizde çok oynuyorlar sağ taraftaki bütün bilim silinip manupule ediliyor, sol tarafta öyle, sadece yüzde beşi çalışıyor, müsade edileni görüyor ve duyuyoruz. Ama şimdilerde aralanmaya başladı gözümüzün önündeki esrar perdesi, her gün daha çok öğreniyoruz.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..