Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '12

 
Kategori
Siyaset
 

Bindirim

Bindirim
 

NE ANLADIN?


“Hampetrol ve döviz fiyatlarının artması bize bu zamları zorunlu hale getirdi. Yoğun kış aylarında bu süreci yönetmek daha güçtü. Bunu da düşündük.“ sözler Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı’na ait.

Tarih 1 Ekim 2011, kış mevsimi öncesi doğalgaza en az %12, elektriğe ise en az %9 zam yapılmıştı. Siz unutmuştunuz, ben hatırlatayım istedim. O gün doğalgazın Dünya piyasalarında ki değeri de, döviz kuru da bugünden daha yüksekti! Hatta son bir yılda doğalgaz satış fiyatları AB’de ve ABD’de düşerken bizde %30’dan fazla artış göstermiştir. (01.04.11 Serb.Olm.Tük. 0,618TL/sm? - 01.04.12 Serb.Olm.Tük. 0,819TL/sm?) Artış göstermiş demek doğalgaza hakaret olur, arttırılmıştır.

Çok önemli ve gözden kaçan kelime, sanırım açıklamanın içerisinde geçen “hampetrol”. Vatandaşa hampetrol fiyatları arttı deniliyor. (Doğrudur, daha da artacaktır. 2012 bütçesinde 97 dolardan temin etmemiz öngörülen petrol fiyatı 125 dolar seviyesindedir. Müthiş planlama ve tahmin! Yılın ilk çeyreği sonunda %30 oranında ithal enerji bütçesi şaştı.) Ancak hampetrol yerine doğalgaza zam geliyor. Hampetrol piyasası ile doğalgaz piyasasının aynı olmadığını herhalde Enerji Bakanlığı çalışanları bilmektedir.

ABD’den, AB’den çok daha pahalı elektrik ve akaryakıt kullandığımız artık dillere pelesenk oldu. Bu rakamları verip, sinirinizi daha fazla oynatmaya gerek yok sanırım. Uygulanan fiyat politikası, tamamen devletin “al-sat” tüccar yapısından kaynaklanmaktadır. Kısacası akaryakıt üzerinden toplanan vergi; tüm vergi gelirlerinin %20’sinden fazladır. Baştan alıyorum; akaryakıt üzerinden toplanan vergi; tüm vergi gelirlerinin %20’sinden fazladır. Akaryakıt vergisi peşin tahsil edilir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütçesinin en kolay tahsil edilebilir, sürekli artan ve bir gecede tahsil tutarını değiştirebileceğiniz en önemli gelir kalemidir.

Akaryakıttan alınan vergi geliri ile bu yıl; 5 bakandan 1’inin, 550 vekilden 110’unun maaşı ödenecek. 3 milyondan fazla memurdan 600 bin kadarının her ay maaşı ödenecek. Kamu ihale kanunu dışında bırakılan FATİH’in tabletleri satın alınacak. Meclis yardımından yararlanan 3 partiye 132 milyon TL’nın 5’te 1’i ödenecek. Dört dörtlük eğitim sistemine geçiş için ödeneği planlanmamış 20 milyar TL ödenmeye çalışılacak. Tahsil edilen vergiler; mevcut kaldırım taşlarını söküp yeniden yapmak, asfalt yolu boyamak, sevimli nükleer santrallere temel atmak gibi rutin işlere ayrılacak…

Hala soruyor musunuz? Hampetrol fiyatı artarken, doğalgaza nasıl bindirim geldi?

 
Toplam blog
: 43
: 543
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

 İsyancı ruhlu, demokrat, kendi çapında yazar... ..