Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '15

 
Kategori
Siyaset
 

Bingöl ‘şok’lattı

Seçimin kazananı HDP, kaybedeni AKP ve HÜDA-PAR oldu.

1 yıl önce belediye seçimlerinde HDP’ye şok yaşatan Bingöl, bu seçimde tersi bir durum ortaya koydu, aynı şoku AKP’ye yaşattı.

HDP’nin bu seçideki yükselişi sadece Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı kalmadı, ülke geneline yayıldı.

Düne kadar yüzde 10’luk seçim barajı HDP’nin önünde duran en büyük engeldi. Bu nedenle, bugüne kadar sürekli bağımsız adaylarla seçime girdi.

Her fırsatta ‘Eski Türkiye’ vurgusu yapan hükümet yetkilileri, söz konusu yüzde 10’luk seçim barajı olunca ‘biz mi getirdik’ diyerek konuyu geçiştirdiler.

Son seçime parti olarak girme kararı alan HPD’nin en büyük başarısı, yüzde 10’luk seçim barajını geçmesi oldu.

Bingöl özelinde önceki seçim sonuçlarına baktığımızda seçimin kazananı HDP, kaybedeni AKP ve HÜDA-PAR oldu.

2002 yılında girdiği ilk seçimde 28 bin 198 oy alan AKP, 2007 seçimlerinde 78 bin 764, 2011 seçimlerinde de 84 bin 888 oy aldı. AKP her seçim döneminde oylarını arttırsa da, 2011 seçimlerinde 1 milletvekili kaybetti.

Belediye seçimlerinde de birinci parti çıktı, 3 dönem üst üste belediye başkanlığını kazandı. Son belediye seçimi AKP açısından büyük başarı, HDP açısından ise tam bir hüsran oldu.

Ancak 7 Haziran’da yapılan seçimlerde tam tersi bir durum yaşandı.

AKP’nin oyu, 84 bin 888’den 61 bin 294’e kadar düştü. 30 binin üzerinde düşüş yaşandı.

HDP ise, 2011’de bağımsız adaylarla girdiği seçimde 30 bin 245 oy aldı. Bu seçimde 53 bin 519 oy alarak büyük başarı elde etti. Bir seçim öncesine kadar 1 milletvekilini zor çıkaran HDP, 2 vekil için yarışır hale geldi. Bu durum HDP’nin kazanması AKP’nin kaybetmesi oldu.

Bu seçimin kaybedenlerinden biri de Hüda-Par oldu.

Girdiği ilk belediye seçimlerinde hayal kırıklığı yaşayan HÜDA-PAR, milletvekili seçimine bağımsız adaylarla girmeyi tercih etti.

9 ilde aday gösteren HÜDA-PAR’ın seçime girdiği illerden biri de Bingöl oldu.

1 yıl önce yapılan mahalli idareler seçimlerinde il genelinde 6 bin 414 oy alan HÜDA-PAR, bu seçimde bağımsız aday Sait Şahin’i destekledi. Şahin, 5 bin 422 oy alabildi.

Gelelim AKP’nin Bingöl’de neden kan kaybettiğine.

1-Aday profili

AKP’den Bingöl Milletvekilliği için 40 kişi aday adaylığı başvurusunda bulundu. Adayların belirlenmesi için, temayül yoklaması, anketler, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler, genel merkezde mülakatlar yapıldı.

Milletvekili adayları açıklandığında beklenmeyen bir liste ortaya çıktı. Bingöl’den aday adaylığı başvurusunda dahi bulunmayan Şebnek Koçakelçi 1. sıradan aday gösterildi. Bu durum AKP seçmeninde olduğu kadar aday adaylarının tepkilerine de yansıdı.

2-Bingöl’ün yeterince hizmet alamaması

Bingöl AKP’ye 2002 yılından beridir en büyük desteği vermesine rağmen, kalkınma bakanı olmasına rağmen yeterince hizmet alamadı, gelişemedi.

Karayollarında Elazığ’a bağlı olan Bingöl, bölgedeki en kötü yollara sahip. Bir Çapakçur Köprüsü yıllardır yapılamıyor. Sağlık alanında, hastalar en ufak bir hastalıkta dahi çevre illere gitmek zorunda kalıyor. Bir devlet hastanesi yıllardır bitirilemiyor. Bingöl, tarım ve hayvancılıkta istediğini alamadı. Bingöl’e göre kat kat gelişen 42 ile IPARD programı kapsamında yaklaşık 3 milyar Avro destek verilirken, tarım ve hayvancılık bölgesi olduğu belirtilen Bingöl bu destekten yoksun bırakıldı. İşsizliğin en yoğun olduğu illerden biri olan Bingöl’de iş alanları oluşturulamadı…

3-Seçmen mitinglerde umduğunu bulamadı

Seçimden önce hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı Bingöl’e geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, gittiği birçok yerde müjdeler verirken, Bingöl’de bitmeyen çalışmalardan bahsetti. Yıllardır bitirilmesi beklenen ve mayıs ayına kadar süre tanınan devlet hastanesinin Ağustos’ta açılacağını söyledi. 2007 yılından beridir getirilemeyen doğalgazdan, Kiğı Barajı’ndan bahsetti. Çantasında Bingöl ile ilgili yeni bir şey yoktu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, gittiği bir çok yerde toplu açılışlar yaparken, Bingöl’de konuşma yapıp gitti. Çünkü açacak bir şey yoktu.

Parti liderlerinin genel politikası da Bingöl’de AKP’nin kan kaybetmesine neden oldu.

AKP’nin Bingöl’de kan kaybetmesinin nedenlerinden biri de belediye başkanı Yücel Barakazi idi.

Barakazi eline mikrofonu alıp adayları tanıtmaya çalıştı. Yeni seçildiğinde bayan belediye meclisi üyesi ile sorun yaşayan belediye başkanı, milletvekili seçiminde Şebnem Koçakelçi’ye övgü dolu sözler sarfetmeye başladı. Seçim otobüsünün üstüne çıkarak konuşma yapan Barakazi, Şebnem Koçakelçi’nin, vergisini Bingöl’de ödediğinden bahsetti. Oysa herkes biliyor ki sayın Koçakelçi’nin işlerinin büyük bölümü İstanbul-Kocaeli’de bulunuyor.

Yine sayın Enver Fehmioğlu’nu ve Sayın Feyzi Berdibek’i Bingöllülere anlatmaya çalıştı. Bingöllüler sayın Berdinek’i de, sayın Fehmioğlu’nu da, Yücel beyden daha iyi biliyor, tanıyor. Bingöl’deki sorunları bırakıp adayların peşine takılan Yücel bey, şehri sorunlarla baş başa bırakarak partisine olumlu etkiden çok olumsuz etki bıraktı.

Peki HDP neden oylarını bu kadar arttırdı.

Bana göre birinci etken, partinin Türkiye genelinde estirdiği olumlu hava oldu.

Özellikle parti genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın, sürekli sağduyu çağrıları yapması, ılımlı siyaset izlemesi, kitlelerini sokaktan uzak tutması seçmen üzerinde etkili oldu.

HDP’nin Bingöl’de gösterdiği adayların izlediği politika da, seçim başarısının etkenleri arasında. 1. sıra adayı Hişyar Özsoy’un, adaylığının ilk günlerinde yaptığı çağrıda ‘olay çıkaran, şiddet uygulayan bizden değildir, şimdiden kınıyoruz’ demesi olumlu karşılandı. HDP’nin kitlesinin bu çağrılara uyarak, seçim çalışması yürütmesi oy sayısının artmasına neden oldu.

Seçim sonucunun ülkeye barış ve huzur, herkesin kendini içinde bulduğu yeni bir anayasa getirmesini diliyorum.

Ömer ŞANLI

 
Toplam blog
: 42
: 273
Kayıt tarihi
: 05.08.09
 
 

15.02.1981 tarihinde Bingöl Merkez'e bağlı Emtağ Köyü'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bingöl'de..