Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bingöl yük treninin kaderi ne?

19.06.2006-Teröristlerin Muş yakınlarında Kale ile Kurt istasyonları arasında raylara yerleştirdiği uzaktan kumandalı bomba, önceki gün saat 19.00 sıralarında Elazığ'dan Muş'a giden yük treni geçerken patlatıldı.

Ölen ya da yaralanan olmayan saldırıda raylardan çıkan 12 vagon devrildi, sekiz vagon da kullanılamaz hale geldi. Patlamada demiryolunun 50 metrelik bölümü de harap oldu.

Saldırının ardından bölgede geniş çaplı operasyon başlatılırken Muş Vali Vekili Yaşar Güneş, ulaşıma kapanan demiryolunun Elazığ'dan gelecek ekip tarafından onarılacağını bildirdi.
-
OLAY YERİNDE PATLAMAMIŞ 2 BOMBA BULUNDU
YÜK TRENİNE BOMBALI SALDIRI... OLAY YERİNDE PATLAMAMIŞ 2 BOMBA BULUNDU

EROL KARA
ELAZIĞ (İHA) - Elazığ'ın Palu İlçesi'ne bağlı Beyhan Beldesi ile Bingöl'ün Genç İlçesi'ne bağlı Suveren Mevkii kırsalındaki demiryolunda patlama meydana geldi. Patlama anında bölgeden geçmekte olan yük treninde ağır hasar oluşurken, patlamanın uzaktan kumandalı patlayıcıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, akşam saatlerinde, Makinist Şükrü Akalın idaresindeki 55552 sefer sayılı yük treni, bölgedeki demiryolunun 125. kilometresinden geçmekteyken büyük bir patlama oldu. Patlamada yük treni ağır hasar görürken, demiryolu da tahrip oldu. Olay mahallinde patlamamış 2 adet bomba daha olduğunun öğrenilmesi üzerine, bölgeye bomba imha uzmanları geldi. Büyük hasar gören yük treninin yapılacak incelemelerin ardından sabah saatlerinde Genç İlçesi tren istasyonuna nakledileceği öğrenildi.

Haber Girişi:13.05.2006 - 00:32

06.08.2006 PAZARTESİ Tatvan’dan Elazığ’a gitmekte olan yük treni Bingöl’ün Genç ilçesine 12 kilometre kala PKK’nın mayınlı saldırısına uğradı. Trenin geçişi sırasında patlayan mayın, 4 güvenlik görevlisinin yaralanmasına sebep olurken tren vagonlarında büyük maddi hasar meydana geldi.Patlamada yaralanan güvenlik görevlilerinden 3'ünün Genç Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı belirtilirken, dördüncüsünün de Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildiği öğrenildi.

Patlamanın ardından bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.


03/07/2005

Genç ilçesine 12 kilometre kala PKK'nın raylara döşediği mayına çarptı. 2 vagonun devrilmesiyle TCDD'nin 6 güvenlik görevlisi şehit oldu, 12 kişi yaralandı.
Daha sonra yaralıları kurtarmak için Genç'ten gönderilen tren de olay yerine bir kilometre kala yine terörist mayınının patlamasıyla iki vagonunu yitirdi. Böylece hat iki yönden kapanmış oldu.

29 Ağustos 2004
Suveren istasyonuna 4 kilometre mesafede döşenen mayın, Tatvan-Elazığ seferi yapan yük treni geçerken patladı, 5 vagon raydan çıktı, makinist yaralandı. 28 Mayıs 2005'te aynı bölgede yine terörist mayınında bir yük treninin 10 vagonu hasar gördü.

Haberler ve Bingöl Hakkında

Yukarıdaki haberlerin tarihlerine bakarsanız her sene yaz aylarında bölgenin coğrafi konumundan olsa gerek ki zirveleri buzul gölleriyle kaplı Karaboğa Dağları ve Gökdere Dağları arasından uzanan Surveren boğazında aynı yöntemle aynı saldırı gerçekleştiriliyor.. 1984/1999 yılları arasında bu bölgede yapılan yoğun saldırılardan dolayı 2001 yılına kadar TCDD Elazığ-Tatvan seferlerini durdurmuş.TCDD’nın ve güvenliğin çeşitli belgelerindeki açıklamalarında ise cep telefonu ve telsizlerin iletişiminin hattın bu bölgesinde kesildiği;dağlardan dolayı helikopter inemediği, gözlem ve kontrolün güç olduğu yönünde.2000 3000 m yüksekliğe ulaşan boğazda güvenlik önlemi almak çok zor olduğu söyleniyor. TCDD önlem olarak trenlerde özel güvenlik görevlileri yada sevkıyata göre asker bulunduruyor.Peki terör örgütü neden yıllardır bu bölgede yük trenlerine saldırıyor dersiniz Elazığ Bingöl demiryolunun özelliğinden mi kaynaklanıyor ?Öncelikle bu demiryolunun genel görünümü;


Bingöl Demir Yolu Ulaşımı

Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi'ni doğudan batıya bağlayan demir yolunun üzerindedir.

Kuzey ve güneyden demir yolları Malatya'da birleşir. Ve Elazığ'dan sonra Bingöl Genç ilçe merkezine ulaşır. Bingöl'den Muş, Tatvan ve İran'a uzanır.

Kapıköy sınırına giden yük taşıma yolu burası.Elazığ TCDD’nin yurt dışı yük taşıma listelerinde Büyük konteynır taşımalarına açık gar olarak gözüküyor. Elazığın Kapıköye (İran sınır) uzaklığı sadece 467 km.Bu yük trenleri terör örgütünü bu denli üzerine çekebilecek ne sevkıyatı yapıyor olabilir, TSK mühimmatlarının bu şekilde nakledilmediğini biliyoruz?soruda seçenekler artıyor üzerinde en fazla 5-6 asker bulunduran trenleri patlatmada amaç bölgede batıdan doğuya sevkıyata zarar vermek mi yoksa can kaybına ulaşabilmek mi , sadece ses duyurmak ya da cevap vermek mi?

Bugüne kadar Bingöl demiryolu saldırılarından ilk defa 3 haziran 2005 te yapılan saldırının nedeni terör örgütü tarafından açıklandı.. Açıklama;24 Haziran 2005 tarihinde Bingöl'de Türk Ordusu tarafından gerçekleşen operasyonda yaşamını yitiren onların deyimiyle HPG Erzurum Eyalet Komutanı Ahmet Okur , Tekin Şaybak, Senar Gülükanlu ve Mehmet Bayar anısına misilleme yapılmıştır idi. HPG bugüne kadar işlediği cinayetleri üstlenmezken bu operasyon sonrasında Ahmet Okur ve arkadaşlarını ihbar eden Osman Koca adlı şahısı Bingöl'de kendi evinde öldürmüş ve bunu bildiriler dağıtarak eylemlerinin Bingöl'de bitmeyeceğini Ahmet Okur ve arkadaşlarının kanı için nefes aldıkları her gün burada katliama devam edeceklerini sessiz kalmayacaklarını açıklamıştı..Bingöl'ün terör örgütleri için sürekli böyle bir özelliği vardı ve aynı 24 haziran 2005 teki gibi gibi 1 eylül 2006 tarihinde de Bingöl’de çıkan çatışmada yaşamını yitiren Hasan Zaza kod adlı HPG'li Cengiz Ersöz'ün (örgüte giriş:92/Almanya -33yaşında-konum PJA Özgür Kadın Akademisi Önder)cenazesi 3 gün önce Bingöl de 600 kişi katılımında toprağa verildi.. Halk hareketliliğinden kaygılanan Jandarma Bingöl merkeze 15 km uzaklıkta bulunan Yeniköy’e kadar yaklaşık 5 ayrı askeri merkez kurduğu ve yine köyün etrafında güvenlik önlemleri aldığı belirtildi fakat bu sadece o gün için geçerliydi..HPG yaptığı çeşitli açıklamalarda Ersözün ölümünün normal çatışma olmadığını 'Cesetteki kokunun daha çok azot kokusu, kimyasal kokusu olduğunu. Otopsi yapılmış ancak rapor ailesine verilmediğini ceset tepeden tırnağa morarma ve siyahlaşmış olduğunu deride dökülmeler olduğunu normal ceset çürümesi olmadığını kendi yaptıkları incelemelerde bulduklarını ve adli tıpın otopsi sonucunu vermemesi de sadece defin izin belgelerinin aileye verilmesi şüphelerini ve düşmanlıklarını arttırdığını ve 28 Ağustos'ta Bingöl Genç ilçesi kırsalında, gece saat 10:30’da TSK ile terör örgüt arasında çıkan çatışmada, Baran Erzurum (Ozan Aksoy) isimli teröristin de ölmesine sessiz kalmayacaklarını söyledi.Peki bu sözler sarf edilirken bizim şehitlerimizin ardından büyüklerimiz çıkıp ta sessiz kalmayacağız teröre karşı elimizden geleni yapacağız açıklamaları yerine ne yapıyor?Askerlik yan gelip yatma yeri değildir diyor..
Bingöl'ü HPG’nin bu açıklamalarından sonra yine bir misilleme beklediği acıktı Ve yapıldı da..En son patlama son vagona denk geldiği için can kaybı olmadı ama bu şans her zaman denk gelmiyor.Bingölde yapılan kırsal operasyonlardan sonra ölen teröristler için yapılan hain saldırılar bir şekilde durdurulabilir.Pkk 84 yılından beri bu bölgede yöntemini değiştirmemiş aynı tip mühimmat ile saldırılarını gerçekleştirmekte.96 yılından beri BİNGÖL MUŞ D.BAKIR TUNCELİ HAKKARİ SİİRT’te ele geçirilen mühimmatların içeriği, ile ilgili istatistikler elimizde mevcut .oradaki mühimmat dağılımında ne çeşit eylem ve saldırı yapılabileceği nasıl bir istikrar olduğu ortada..
Bingöl ve yakın çevresi hakkında şimdilik derleyebildiklerim bu kadar.Elazığ Bingöl Yük treni ve içindekilerin kaderi daha kaç yıl böyle gider kim bilir?

 
Toplam blog
: 38
: 680
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

İzmirli, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu, ekonomi ve siyaset ile aktif olarak ilgilen..