Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Bir “Oy’un” var

Bir “Oy’un” var
 

NE ANLADIN?


Oynayanlar hatırlar bu oyunu; 

Masanın etrafında toplanır en az 2 oyuncu, +8 olmak şartı var oyunda, okumayı
sökmüş olmak yeterli oynayabilmek için. Bir oyun platformu üzerinde şehirler veya semtler yazar. Genel mi? Yerel mi? Seçim sizin. Genel seçim ise Türkiye şehirleri yazar üzerinde, gruplandırılmış farklı renklerde. Oyuncular piyonlarını seçer farklı nesneler içerisinden; ampul, ok, kurt, at, güneş, güvercin gibi… 

Her oyuncuya başlangıçta kasadan para dağıtılır. Kasa sorumlusu genelde oyunun hâkimi veya ev sahibidir. Para eşit dağıtılır demokrasi gereği. Her yeni turda kasa, oyunculara, sorgusuz sualsiz para yardımı yapar. 

Oyuncular zar atarak başlar oyuna. Piyonlarını, gelen zara göre hareket ettirirler. Platform üzerinde bulunan şehrin tapusunu alma hakkı, ilk piyonu gelenindir. Öncesinde başka bir oyuncu o şehrin tapusuna sahip ise, sonradan gelen oyuncu bedelini öder. 

Oyuncular şehirlerin tapularını alırken, aynı renkte komşu olan yerleri almak isterler. Aynı renkteki şehirlere sahip olmak oyuncuyu güçlü kılacaktır bölgede, rakibine orada nefes aldırmayacak ve ağır bedeller ödetecektir. 

Az sayıda bulunan demiryolu istasyonlarının, su ve elektrik idarelerinin de kullanım hakkını alabilir oyuncular. Bu yerler de, stratejik olarak konumlanmıştır oyunda. Aldığı kamu binalarının oyuncuya getirisi, bedeline göre oldukça yüksektir. Her zaman karlı yatırım olmuşlardır. 

Oyun platformunun bir köşesinde “Hapse Gir” kutusu bulunur. Bazen oyuncular, attıkları zarlarla piyonlarını, bu kutuya sürerler. Ne mi olur? Eğer zar atmayı biliyorlarsa ve yardım kartları varsa hemen çıkabilir, ama yoksa oynama hakkı bir süre askıda kalır. 

Platformun bir köşesinde “Sadece Ziyaret” ve diğerinde de “Ücretsiz Otopark” kutuları bulunur. Atılan zar neticesinde piyon bu kutulara geldiğinde, zararsız gibi gözükse de oyuncu artı puan alamaz ve ilerlemesi gecikir. 

Yardım sandığı ve banko kutularına gelen oyunculara, kasa çoğu zaman yardımda bulunur. Örneğin; “Mirasa kondun. Kasadan şu kadar para al” veya “Hapisten ücretsiz çıkış” kartı gibi. 

Gelelim oyunun nasıl sonlanacağına? Eğer belirli süre içerisinde tek bir oyuncu kalmış, diğer oyuncular iflas etmişse veya sürenin sonunda en çok şehirde mülk sahibi olan oyuncu bu oyunu kazanır. 

Hatırladınız mı? Ne kadar önemli bir oy’un! 

 
Toplam blog
: 43
: 543
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

 İsyancı ruhlu, demokrat, kendi çapında yazar... ..