Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '07

 
Kategori
Kahve
 

Bir acı melengiç kahvesi

Yemeğin hemen üzerine en güzel gidecek şey nedir? Enfes bir tatlı, sıcak bir çay, buz gibi bir dondurma, kola?

Benim favorim bir acı kahvedir. Ne de olsa bir acı kahvenin 40 yıl hatırı var.
Madem 40 yıllık hatır söz konusu o halde neden kahveyi acı olarak betimleriz? Eğer 40 yıl hatırı olacaksa çok tatlı bir kahve olması gerekmez mi sizce de.

Acı kahve, kahve içme kararırsın gibi deyimler kıtlığın dilimize ve kültürümüze armağanlarıdır sadece. Aslında ne içince kararırız kahveyi, ne de kahvemiz acıdır.
Kıtlık zamanında kahve o kadar nadir bulunurmuş ki, çocuklar içip de büyüklere kalmazsa endişesiyle uydurulmuş bir laf, yıllarca yayılmış dilden dile. Kahve içince kararacağına inanan çocuklar ne kendileri içmişler yıllarca kahveyi ne de büyüyüp de çocuk sahibi olunca kendi çocuklarına içirmişler.

Yine kahvenin kıt ve doğal olarak da pahalı olduğu dönemlerde kahvenin içine öğütülmüş kuruyemiş karıştırarak kahveyi çoğaltma çabasından çok değişik kahveler girmiş kültürümüze. Melengiç kahvesi de burdan çıkmış ilk. Bilmiyorum melengiç kahvesi içeniniz oldu mu hiç? Fıstğımsı ve mayhoş tadıyla küçük küçük renkli melengiçler kavrulup çekilir bir güzel ve karıştırılır kahveye. Yağlı bir yemiştir melengiç o nedenle kahvenin üzerinde incecik bir yağ tabakası görürsünüz içerken. Sanırım lezzet katan da budur kahveye. Hiç içmediyseniz tavsiye ederim sizlere melengiç kahvesini.

Güneyde melengiçin bol olduğu Antep, Adana ve Mersin civarlarına yolunuz düşecek olursa yörenin özel melengiçli bir acı kahvesini içmeden geçmeyin sakın.

 
Toplam blog
: 12
: 2743
Kayıt tarihi
: 27.06.07
 
 

73 doğumluyum. 90'da Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi'ni, 95'te Ankara SBF İşletmeyi bitirdim. 12 y..